Kategorije
Vlasta Prohaska Jarec

Prirodna rješenja protiv viroza

"Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana", davno je savjetovao Hipokrat i imao pravo. Kvalitetnim odabirom hrane možemo pozitivno utjecati na imunitet što je posebno važno tijekom razdoblja kada često i brutalno „napadaju“ razne viroze.

Prirodna rješenja protiv viroza
Datum objave: 27.03.2013

Dok ovo pišem, vani obilato pada prvi proljetni snijeg i podsjeća nas da zima ne poznaje kalendarske granice. Gripa, prehlade, grlobolje i druge napasti vrebaju i ne prežu ni pred čime tijekom cijele godine. No, možda ipak nije tako – znanost je potvrdila da itekako prežu pred kvalitetnom prehranom, a posebice onom koja obiluje cinkom, tvrdi dr. Joel Fuhrman u svom bestseleru Superimunitet.

Koja je tajna velike moći cinka?
Dr. Fuhrman  u knjizi piše ovako: „Cink je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji i hranjiva je tvar koja je u mnogih ljudi granično deficitarna. Mnogo je dokaza koji govore da redovito uzimanje dodatka cinka ili usredotočenost na konzumaciju hrane bogate ovim mineralom poboljšava imunološku funkciju te suzbija infekcije i nastanak raka.

Uzimanje dodatka cinka kod prehlada ili gripe znatno ublažava intenzitet simptoma te skraćuje trajanje bolesti. Među ljudima koji uzmu cink u prva dvadeset i četiri sata od pojave simptoma rizik da će simptomi biti prisutni i nakon sedam dana bio je otprilike upola manji nego u osoba koje nisu uzele dodatak cinka.

Cink ne samo da smanjuje trajanje i intenzitet simptoma prehlade, nego je i redovito uzimanje cinka spriječilo prehlade te smanjilo izostajanje iz škole i uporabu antibiotika u djece. Dodatak cinka uziman u razdoblju od najmanje pet mjeseci smanjio je rizik od prehlade za trećinu u odnosu na skupinu koja nije uzimala taj dodatak.“

Hrana liječi
Kao odlične izvore cinka dr. Fuhrman navodi: sirove, neoljuštene sjemenke sezama, sirove ili pržene sjemenke bundeveazuki grah, sirove pinjole, sirove indijske oraščiće, sirove sjemenke suncokretadivlju rižu, crni i crveni grah, brokulu, sirov tahini, kovrčavi kelj.

Mislimo da je sve ovo sasvim dovoljan razlog da već danas naše kuhinje opremimo hranom bogatom cinkom i nasmijemo se prehladama u brk :-)

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel