Kategorije
Merima Nikočević Ibrahimpašić

Prirodni pripravci za bebe i djecu: iskustvo jedne mame

Razne dječje zdravstvene tegobice mogu se riješiti prirodnim putem: lako, brzo i bez nuspojava. Omogućite djeci da lakše podnesu simptome dječjih bolesti uz pomoć pravog priručnika i iskustva jedne mame.

Prirodni pripravci za bebe i djecu: iskustvo jedne mame
Datum objave: 24.10.2014

Nedavno sam bila sa sestričnom, mamom sedmomjesečne djevojčice Hane. Dijete preslatko i zdravo, a ona je panično provjeravala ima li temperaturu. Naime, Hani rastu zubi, a na forumima piše da temperatura često prati nicanje zubića, a ona ne zna hoće li ju prepoznati. Smijem se kao 'veteranka' toj zbunjenosti i uvjeravam ju da ništa ne brine. Naravno, lako je meni ležerno govoriti kad sam to već prošla. Ali dajem joj i knjigu Za bebe i djecu 2.

No, kad se npr. sjetim prvih stolica svoje prvorođene kćeri. Panika – je li boja prava? A konzistencija? Ili prve prehlade i borbe da s malom sisaljkom za nos isisam 'šlajm' koji se u ogromnim količinama krije u tom malom tijelu… Uh, užasa! I gdje li se samo pohranjuje sav taj 'šlajm'? Pa tijelo je tako malo.

Na sreću, imala sam svoj 'stručni tim' - Jadranku Boban Pejić i njezine knjige, te našu pedijatricu i homeopatkinju - koji mi je pružio praktične savjete kako postupati bez paničnog trčanja u dječju bolnicu jer ipak 'ne gori' kako se meni u tim trenucima činilo.

Rezultat, u kući uvijek imam zalihe homeopatskih kuglica, kuzua, čajevca, eteričnog ulja eukaliptusa, a masiranje stopala preraslo je u ritual maženja s dodanom vrijednošću.

A danas kao nešto iskusnija, ali i dalje novopečena majka, imam svoje protokole:

• Povišena temperatura? Čekam dan-dva da vidim u kojem će se smjeru stvari razvijati. Iako broj pedijatrice znam napamet, i uvijek imam neko sredstvo konvencionalne medicine (koji mi uredno propadaju zbog isteka roka trajanja), prvo se priklanjam dobrim starim narodnim lijekovima. I gle, za tili čas, oblog s blitvom na čelu je cijelog kordona plišanaca, kao i na čelima mojih kćeri.

• Prehlada? Topla kupka s par kapi eukaliptusa nakon čega mala količina istog ulja na grudnom košu. A ako je i nos 'pun', točkicu eukaliptusa stavim na dno nosnice.

• Crijevne viroze? Eh te su teške… Ali igra s mužarom i grudicama kuzu praha te kuhanje napitka uvijek pomogne. Nekoliko žličica soka kuhane jabuke. I gric umeboshi šljive uz komentar: „Joj kako je kiselo!“ popraćen smijehom.

• Opekline? I to smo proživjeli. Ali sva sreća tu je eterično ulje lavande.

• Vodene kozice? Jednom s tek nekoliko točkica, a drugi put s njih tisuću. Nakon neprospavane noći pomogla nam je kupka sa zobenim pahuljicama i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. A nakon svega, za ublažavanje svraba, legalni bijeli prah kuzua. Što smo naučili: I dan-danas ponekad se kupamo u zobenim pahuljicama, odnosno tzv. bijeloj kupki. Nema kozica, ali njeguje kožu. Prave cure!

• Za jačanje imuniteta? Napitak od zobenog mlijeka sa zelenom magmom ili spirulinom, malo kuzua. Naravno, mužar je zakon kao i mali šejker za napitak od zobi jer sve mora ići kroz igru.

I tako… Iako možda izvana izgleda smiješan list kupusa na uganutoj nozi, a da ne spominjem blitvu na čelu, ali prirodne remedije zaista djeluju. A drago mi je, i to sam baš jučer zaključila, što i djeca u tom procesu otkrivaju različite mogućnosti tretiranja tegoba. Pritom, naravno, nije uvijek tako lako, ali je poučno i širi vidike.


Sve zainteresirane roditelje pozivamo da dođu na predavanje Jadranke Boban Pejić, Ljekoviti pripravci za djecu i pomoć iz prirode, koje će se održati u sklopu ciklusa Planetopija srijedom u Makronovi, u srijedu, 29. 10. U 19 sati. Vidimo se u Ilici 11, /1.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)