Donosimo 10 fascinantnih podataka o pčelama i medu koje možda niste znali i koji podsjećaju koliko je važno zaštititi pčele od daljnjeg izumiranja i podržati organsku proizvodnju meda.
Med je zaista jedno od najdivnijih čuda prirode koji nas ne prestaje oduševljavati svojim svojstvima, svestranom djelotvornošću, ali i načinom na koji se dobiva zahvaljujući fascinantnim i vrijednim pčelama.
U zadnje se vrijeme pojavljuje sve veća zabrinutost zbog izumiranja čitavih kolonija pčela na globalnoj razini. Uzroci tom problemu su brojni: od geoinžinjeringa, do štetnih elektromagnetskih zračenja, te upotrebe pesticida i onečišćenja zraka. Nužno je osvijestiti koliko su pčele važne zbog oprašivanja, proizvodnje meda ali i zbog održavanja sofisticirane ravnoteže u prirodi.
Ovdje donosimo 10 fascinantnih podataka o medu i pčelama koje možda niste znali i koji dodatno podsjećaju koliko je važno zaštititi pčele od daljnjeg izumiranja i podržati organsku proizvodnju meda.
Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava njihovu nježnu prirodnu ravnotežu i ne koristi otrovne i štetne preparate prilikom pčelarenja.
1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.
2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.
3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.
4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.
5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.
6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.
7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.
8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući.
9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.
10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar