Hranjive su, nutritivno bogate i ukusne, no ipak ih mnogi izbjegavaju zbog probavnih poteškoća koje često prouzrokuju. Možda ih cijelo vrijeme pripremaš na pogrešan način?
Mahunarke ne sadrže gluten, bogate su biljnim proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima B skupine, imaju nizak glikemijski indeks i sadrže vrlo nizak postotak masti. Nema sumnje da ih trebamo u prehrani.
Kako bi spriječili neugodne popratne pojave uživanja u mahunarkama, potrebno je neutralizirati fitičnu kiselinu iz ovojnice i olakšati probavu oligosaharida. Evo kako izvućimaksimum iz mahunarki uz minimum probavnih patnji.
11 načina da izbjegneš probavne probleme
Svaku vrstu mahunarke/grahorice treba namakati, osim leće i suhog graška. Najbolje u hladnoj, blago alkalnoj vodi. Na litru vode dodaj pola žličice sode bikarbone. Namači ih 6 do 12 sati uz povremeno mijenjanje vode i svakako ih drži u hladnjaku kako ne bi fermentirale na sobnoj temperaturi.
Mahunarke nemoj kuhati u vodi u kojoj su se namakale. Dodaj svježu vodu, a vrijeme kuhanja mahunarki pogledaj u ovom korisnom članku.
Ne namači ih u slanoj ili kiseloj vodi (uz dodatak octa, primjerice) jer će ostati tvrde.
Jedan od najboljih trikova za bolju probavljivost mahunarki je kuhanje s kombu algom. Algu operi, kuhaj ih zajedno, te kasnije ocijedi i makni. Lovorov list služi sličnoj svrsi, ali s nešto manjim učinkom.
Probaj ih kuhati (posebno razne vrste grahorica) tzv. "šok-metodom". Prelij mahunarke vodom u količini da ih tek prekrije i tijekom kuhanja povremeno dodaj hladnu vodu. Takvo "šokiranje" omekšava opnu i čini mahunarke probavljivijima.
Koristi pri kuhanju začine koji potiču probavu: kurkumu, đumbir, komorač i kumin.
Sol i začine dodaj tek pred kraj kuhanja.
Kombiniraj mahunarke s fermentiranom hranom (npr. ukiseljenim daikonom, kupusom ili s drugim fermentiranim povrćem), što će značajno unaprijediti probavljanje oligosaharida iz mahunarki.
Postepeno uvodi mahunarke u prehranu tj. kreni s manjim količinama, pa po želji povećavaj količinu.
Probava počinje u ustima pa ne zaboravi temeljito žvakati i pripazi na količine. Umjerenost je najbolja u svemu.
Kombiniraj mahunarke sa žitaricama, obiljem povrća i zelenjave s dodatkom hladno prešanog ulja po želji. Ne zaboravi na malo fermentiranog (pickles) uz svaki obrok s mahunarkama. E, to se zove cjelovit obrok! :)
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar