Kategorije
Irina Zafranović

11 savršenih trikova za 100% uživanja u mahunarkama

Uživanje u mahunarkama je moguće uz ovih jednostavnih 11 savjeta.

11 savršenih trikova za 100% uživanja u mahunarkama
Datum objave: 01.04.2016

Hranjive su, nutritivno bogate i ukusne, no ipak ih mnogi izbjegavaju zbog probavnih poteškoća koje često prouzrokuju. Možda ih cijelo vrijeme pripremaš na pogrešan način?

Mahunarke ne sadrže gluten, bogate su biljnim proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima B skupine, imaju nizak glikemijski indeks i sadrže vrlo nizak postotak masti. Nema sumnje da ih trebamo u prehrani. 

Kako bi spriječili neugodne popratne pojave uživanja u mahunarkama, potrebno je neutralizirati fitičnu kiselinu iz ovojnice i olakšati probavu oligosaharida. Evo kako izvući maksimum iz mahunarki uz minimum probavnih patnji.

11 načina da izbjegneš probavne probleme

  1. Svaku vrstu mahunarke/grahorice treba namakati, osim leće i suhog graška. Najbolje u hladnoj, blago alkalnoj vodi. Na litru vode dodaj pola žličice sode bikarbone. Namači ih 6 do 12 sati uz povremeno mijenjanje vode i svakako ih drži u hladnjaku kako ne bi fermentirale na sobnoj temperaturi.
  2. Mahunarke nemoj kuhati u vodi u kojoj su se namakale. Dodaj svježu vodu, a vrijeme kuhanja mahunarki pogledaj u ovom korisnom članku.
  3. Ne namači ih u slanoj ili kiseloj vodi (uz dodatak octa, primjerice) jer će ostati tvrde.
  4. Jedan od najboljih trikova za bolju probavljivost mahunarki je kuhanje s kombu algom. Algu operi, kuhaj ih zajedno, te kasnije ocijedi i makni. Lovorov list služi sličnoj svrsi, ali s nešto manjim učinkom.
  5. Probaj ih kuhati (posebno razne vrste grahorica) tzv. "šok-metodom". Prelij mahunarke vodom u količini da ih tek prekrije i tijekom kuhanja povremeno dodaj hladnu vodu. Takvo "šokiranje" omekšava opnu i čini mahunarke probavljivijima.
  6. Koristi pri kuhanju začine koji potiču probavu: kurkumu, đumbir, komorač i kumin.
  7. Sol i začine dodaj tek pred kraj kuhanja.
  8. Kombiniraj mahunarke s fermentiranom hranom (npr. ukiseljenim daikonom, kupusom ili s drugim fermentiranim povrćem), što će značajno unaprijediti probavljanje oligosaharida iz mahunarki.
  9. Postepeno uvodi mahunarke u prehranu tj. kreni s manjim količinama, pa po želji povećavaj količinu.
  10. Probava počinje u ustima pa ne zaboravi temeljito žvakati i pripazi na količine. Umjerenost je najbolja u svemu.
  11. Kombiniraj mahunarke sa žitaricama, obiljem povrća i zelenjave s dodatkom hladno prešanog ulja po želji. Ne zaboravi na malo fermentiranog (pickles) uz svaki obrok s mahunarkama. E, to se zove cjelovit obrok! :)
Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel