Kategorije
Irena Nedeljković, dipl.ing.preh.teh.

3 biljne tinkture za zdravlje žena

Saznajte koje biljne tinkture mogu unaprijediti zdravlje žena i pomoći kod neugodnih simptoma "ženskih tegoba". 

3 biljne tinkture za zdravlje žena
Datum objave: 04.03.2016

Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze u tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. 

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja. 

1. VRKUTA: ZA UBLAŽAVANJE MENSTRUALNIH TEGOBA

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi pomoću njih pronašli „Kamen mudrosti“, upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke.  

Kod tegoba ženskog reproduktivnog sustava kao što su menopauza (klimakterij) i perimenopauza s neugodnim simptomima, menstrualni bolovi i PMS, u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće se koristi - vrkuta. Ako vas muči bolna i obilna menstruacija, ali i skrećen ciklus i neplodnost, tada je prirodna pomoć opet - vrkuta. 

Francuska fitoterapija preporučuje je kod poremećaja hormona tj. kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu. 

2. CIMICIFUGA: PRIRODNO RJEŠENJE ZA SIMPTOME MENOPAUZE

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene.

Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine ( tzv. valunzi), prekomjerno znojenje, razdražljivost, depresija, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

3. KONOPLJIKA: BILJNA POMOĆ KOD NEPLODNOSTI

Konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i ublažavanje menstrualnih tegoba i bolne dojke u raznim fazama ciklusa. 

Konopljika je tradicionalno poznata i kao važna pomoć kod liječenja ženske neplodnosti raznih uzroka. 

Napomena: Potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete, jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod organskih proizvoda strogo kontrolirani.

 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)