3 savjeta za korištenje magnezijevog klorida

Magnezijev klorid ili nigari derivat je morske soli koji se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za sirenje sojinog mlijeka i izradu tofua. Sadrži više od 95% magnezijevog klorida, a poznat je po brojnim dobrobitima za organizam s obzirom na to da sadrži visoki postotak prirodnog i organizmu iskoristivog oblika magnezija.

U nastavku pročitaj savjete za korištenje magnezijevog klorida i upute za izradu napitka, kupke i obloga.

1. Napitak bogat magnezijem

Najpoznatiji način korištenja nigarija je napitak koji služi kao prirodni izvor magnezija. U tu se svrhu oko 30 g magnezijevog klorida otopi u litri vode te se takav rasol može piti oko 1dcl dnevno. Uzimanje magnezijevog klorida preporučuje se tijekom napornih i stresnih perioda za brži oporavak organizma jer magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića te smanjenju umora i iscrpljenosti. Neću ti lagati - okus je grozan, ali kombiniraš li ga s voćnim sokovima ili koristiš kao bazu za smoothie, bit će sasvim podnošljiv.

2. Blagotvorna kupka 

Budući da se magnezijev klorid brzo apsorbira u organizam putem kože, dobro je koristiti ga za kupke kojima možeš smanjiti simptome PMS-a, nervoze i stresa. U pola čaše magnezij klorida dodaj nekoliko kapi baznog i eteričnog ulja pa ih otopi u kadi tople vode. Simptomi stresa će biti smanjeni kao i grčevi uzrokovani manjkom magnezija u organizmu. Ova je kupka pravi melem za sportaše koje često muči upala mišića nakon treninga.

3. Protuupalni oblozi 

Magnezijev klorid može pozitivno djelovati na probleme s upalom živaca i ligamenata jer ih omekšava i djeluje protuupalno. U tu svrhu napravi obloge s vodom i nigarijem te apliciraj na zahvaćeno područje. Želiš li dodatno povećati djelotvornost i smanjiti probleme kod npr. uganuća i udaraca, napravi ovu fantastično djelotvornu smjesu za smanjenje oteklina. U 1 dcl vode otopi žličicu magnezijevog klorida i dodaj 1-2 žlice praha zelene gline, ovisno o zahvaćenoj površini. Pomiješaj drvenom ili keramičkom žlicom do željene gustoće i apliciraj u debelom sloju pomoću komprese na oteklinu. Nikada ovu smjesu nemoj nanositi na oštećenu kožu.

Vjerujem da će ti ova 3 savjeta dobro doći u korištenju magnezijevog klorida koji djeluje blagotvorno na organizam iznutra i izvana.