Kategorije
Biobalans tim

3 važna savjeta za zdravu štitnjaču

Saznaj kako možeš pomoći svojoj štitnjači da se vrati u ravnotežu

3 važna savjeta za zdravu štitnjaču
Datum objave: 03.02.2021

Da bi štitnjača bila zdrava, tri su najvažnija područja u kojima je moguće i potrebno djelovati: reducirati stres i ojačati nadbubrežne žlijezde, poboljšati rad jetre i zdravlje crijeva te unositi dovoljno hranjivih tvari koje su štitnjači nužne za proizvodnju hormona. Pročitaj savjete stručnjaka iz Biobalansa.

Štitnjača je, to već svatko zna, malena žlijezda koja za naš organizam odrađuje velike zadatke: određuje kako ćemo proizvesti i iskoristiti tjelesnu energiju, utječe na rad mozga, na naš san, raspoloženje, kvalitetu kože i kose, srčani ritam, gustoću kostiju, razine kolesterola, tjelesnu temperaturu te na još mnogo toga. Zato nam i tegobe prouzročene nepravilnim radom štitnjače mogu uvelike utjecati na kvalitetu života.

O štitnjači se posljednjih godina sve više piše i mnogo toga možemo o njoj saznati, a to najčešće bude u trenutku kad ta naša mala, a zapravo velika, štitnjača počinje posustajati i raditi nam probleme pa krećemo u potragu za rješenjima. I tek tada shvatimo da nije štitnjača ta koja nama radi problem, nego smo mi ti koji smo utjecali na njen rad.

Zato o štitnjači treba još više pisati i govoriti, upoznati je dok je zdrava i dobro radi, jer odgovarajućim životnim stilom možemo utjecati na njeno dugoročno zdravlje. 

Čak i ako već imate problem sa slabijim radom štitnjače ili imate autoimunu upalu štitnjače, tzv. Hashimotov tireoditis, nemojte odustajati od svoje štitnjače, ona vas treba više nego ikad. Bez obzira na to koristite li nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače ili ne, štitnjači treba dodatno pomoći da se vrati u ravnotežu i da radi dobro.

Kako, dakle, pomoći štitnjači?
Da bi štitnjača bila zdrava, a hormoni štitnjače bili raspoloživi svakoj našoj stanici, tri su najvažnija područja u kojima je moguće i potrebno djelovati: reducirati stres i ojačati nadbubrežne žlijezde, poboljšati rad jetre i zdravlje crijeva te unositi dovoljno hranjivih tvari koje su štitnjači nužne za proizvodnju hormona.

1. Kontrolirajte stres i jačajte nadbubrežne žlijezde

Iako se čini da su to sitnice, ali kontrola stresa, uzimanje vremena za sebe, dovoljno sna (najmanje sedam sati sna u tamnoj i ne pretjerano ugrijanoj prostoriji), redovita umjerena fizička aktivnost te aktivnosti koje opuštaju, mogu pridonijeti zdravlju štitnjače i više nego što mislimo. Sve to naime ima dobar utjecaj na nadbubrežne žlijezde, koje su pak blisko povezane sa zdravljem štitnjače i utječu na proizvodnju hormona štitnjače.

Jednostavno, kad je aktualna proizvodnja hormona kortizola zbog fizičkog, psihičkog ili emocionalnog stresa, štitnjača usporava proizvodnju svojih hormona. Znači, ako je naš stres kroničan i dugotrajan, takve su i povišene razine kortizola. Tada će i rad štitnjače biti dugotrajno ometan, kako proizvodnja tiroksina (T4), tako i pretvorba tiroksina u aktivni hormon štitnjače trijodtironin (T3).

Stoga je smanjenje stresa i smanjenje utjecaja stresa na organizam od iznimne važnosti za zdravlje štitnjače. Uz prethodno navedene preporuke za kontrolu stresa, pomoć će pružiti i adaptogene biljke (npr. ašvaganda, kordiceps, opnasti kozlinac, sibirski ginseng, sveti bosiljak, ginseng, sladić, rodiola i šisandra).

2. Poboljšajte rad jetre i zdravlje crijeva

Možda zvuči čudno, no proizvodnja hormona štitnjače ne odvija se u cijelosti u štitnjači. Naprotiv, štitnjača stvara hormon tiroksin (T4) i vrlo malo hormona  trijodironina (T3), aktivnog oblika hormona štinjače, dok se većina pretvorbe T4 u T3 događa izvan štitnjače, u prvom redu u jetri.

Loša funkcija jetre može stoga negativno utjecati na ovu pretvorbu, čak i kad su jetreni enzimi u normalnim granicama.

Zbog te velike povezanosti između jetre i štitnjače, važno je poboljšati detoksikaciju jetre te izbjegavati alkohol i razne štetne tvari iz prehrane i kozmetike, odnosno razne kemikalije koje opterećuju jetru (suvremena konvencionalna poljoprivreda upotrebljava razne kemikalije poput pesticida, herbicida, sredstava protiv glodavaca i gljivica te nitratnih gnojiva, dok prerađivačka industrija hrane, osim što rafinira pšenicu i šećer, koristi na stotine aditiva, bojila, sladila, modifikatora strukture i konzervansa).

Prirodno i organski uzgojena hrana odgovaraj jetri, za razliku od rafinirane i prerađene hrane, kao što su jednostavni ugljikohidrati i rafinirani šećer, te transmasti i rafinirana ulja.

Crijeva su pak drugo mjesto na kojem dolazi do konverzije T4 u T3.
Zato i poremećaji u zdravlju crijeva, kao što su neravnoteža crijevnih bakterija (prevladavaju loše nad dobrima), upalne bolesti crijeva ili propusna crijeva, mogu smanjiti sposobnost tijela da pretvori T4 u aktivni T3 hormon. Istodobno, crijeva koja ne funkcioniraju kako bi trebala ne asimiliraju dobro hranu, pa to može uzrokovati nedostatak vitamina i minerala koji su nužni za proizvodnju hormona štitnjače.

Zato je potrebno poboljšati zdravlje crijeva ponajprije prehranom bogatom vlaknima i siromašnom prerađenom hranom. Iz prehrane treba izbaciti sve tvari koje mogu djelovati nadražujuće i izazivati upalu (najčešće su to gluten iz pšenice te mliječni proizvodi zbog laktoze i kazeina), a uvesti tvari koje nedostaju (poput probavnih enzima) te crijeva naseliti prijateljskim crijevnim bakterijama, tzv. probioticima, koje će pridonijeti popravljanju sluznice crijeva.

3. Hrana za štitnjaču

Štitnjači su potrebne neke specifične hranjive tvari za proizvodnju hormona, kao što su u prvom redu aminokiselina tirozin i jod od kojih su sastavljeni hormoni štitnjače. No njihova proizvodnja ne može se odviti bez cinka i selena, ali i  vitamina  B2, B3 i B5, vitamina E i vitamina C. Osim što je važno osigurati izvore tih tvari prehranom  (ili uz pomoć dodataka prehrani), štitnjača će biti zahvalna ako joj osigurate i dovoljne količine željeza, vitamina A, vitamina D, vitamina B12,  magnezija i antioksidansa.

U prehranu je dobro uvesti organske izvore joda (morske alge poput irske mahovine,  kelpa, nori, arame, wakame, kombu), kao i dobre izvore selena (brazilski orah, gljive, sjemenke suncokreta) i cinka (badem, orah, brazilski orah, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke), te tirozina (tofu, grah, sjemenke i orašasti plodovi).

Neki adaptogeni posebno pogoduju zdravlju štitnjače, kao što je ašvaganda, a ponajviše gugul, za koji je dokazano da poboljšava proizvodnju i konverziju hormona štitnjače.

Thyromaxx je dodatak prehrani namijenjen zdravlju štitnjače. Mogu ga koristiti svi, a posebno se preporučuje osobama sa smanjenim radom štitnjače (na nadomjesnoj terapiji ili bez nje), s autoimunim (Hashimoto) tireoiditisom, osobama kod kojih se stil života (stres, manjak sna, dugotrajne ili restriktivne dijete i sl.) odražava na rad štitnjače. Bogata je sinergistička formula koja sadrži nutrijente potrebne za normalnu proizvodnju hormona štitnjače, konverziju tiroksina (T4) u trijodtironin (T3) i smanjenje protutijela na štitnjaču: aminokiselina l-tirozin, ekstrakti gugula (Commiphora mukul) i irske mahovine (Chondrus crispus), minerali selen i cink, vitamini B2, B3, B6, B12 i C.

Thyromaxx se može se sigurno primjenjivati bez vremenskog ograničenja.

Pogledaj snimku odličnog Instagram livea na temu zdravlja štitnjače

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)