5 pitanja za Christinu Pirello

Christina Pirello, strastvena promotorica zdrave prehrane, makrobiotike i veganstva, autorica kuharica i voditeljica Emmyem nagrađene kulinarske emisije u SAD-u, gostuje u Makronovi 22. i 23. rujna. U nastavku pročitajte inspirativni intervju s Christinom. 

1. U mladosti ste oboljeli od leukemije, a za liječenje ste odabrali makrobiotiku. Kakvu je ulogu odigrala prehrana u liječenju?

Hrana je odigrala ključnu ulogu u mom ozdravljenju. Ključnu. Hranom sam vratila svoje zdravlje. Nisam znala puno o prehrani, no počela sam proučavati makrobiotiku i snagu koju ima za ozdravljenje i shvatila sam da sam na pravom putu. U potpunosti sam prigrlila makrobiotiku i ozdravila.

2. Koje su lekcije koje ste naučili tijekom svog puta prema ozdravljenju?

Najvažnije što sam naučila jest da je hrana ključna za naše dobrostanje te ako to doista razumijemo tada će nam donošenje zdravih odluka doći posve prirodno. Konvencionalna ili junk hrana jednostavno neće pronaći put do naših tanjura. Naučila sam i koliko je važno imati potporu i ljubav okoline dok se pokušavate izliječiti.

Naposljetku, otkrila sam da moramo raditi na zajedništvu kako bismo pomogli jedni drugima kako god i kad god je to moguće. Moramo voljeli jedni druge, a više o ovome rado ću podijeliti u razgovoru koji organizira Planetopija u petak 22.9. u 19 sati na koji vas sve toplo pozivam!

3. Predstavljate gurmansku makrobiotiku. Kako vidite ovaj spoj?

Volim kuhati i volim hranu. Izazov je osmisliti kako pretvoriti jednostavne svježe namirnice u slasne i gurmanske zalogaje. To je ono što mene zanima. Koristim malo namirnica u jelima no one su uvijek svježe, a najčešće ih pripremam u duhu mediteranske prehrane.

Naravno da je moguće je sljubiti okus i užitak u makrobiotici. To zahtijeva razumijevanje hrane i njezine moći, odlično poznavanje sastojaka i djelovanje njihovih kombinacija. To zahtijeva strast za kuhanjem i za životom. I jedno i drugo želim prenijeti na radionici kuhanja Zdravi&mladi u Makronovi.

4. Juhe i variva vaša su nova kuharica na hrvatskom jeziku, u izdanju Planetopije uz koju vas veže dugotrajno prijateljstvo. Koliko su važne juhe u vašoj svakodnevnoj prehrani i imate li omiljenu juhu?

U mojoj obitelji jedemo juhe svaki dan, bez obzira na godišnje doba. Juhom počinjemo obrok i pripremamo i opuštamo probavni sustav kako bismo mogli što bolje iskoristiti nutrijente iz hrane. Isto tako, juhe nam pomažu da jedemo manje. Juhe su idealan večernji obrok koji nam pomaže da opušteni krenemo na počinak. A moja omiljena juha je svaka juha koja uključuje leću. Moji prijatelji se često šale da sam opsjednuta lećom…i vjerojatno su u pravu!

5. Što je vaša hrana za utjehu?

Trebamo biti odrasli u odabiru čak i hrane za utjehu te izabrati hranu zbog koje se osjećamo dobro, koja nam daje snagu. Moj odabir hrane za tješenje je dobra juha od leće, rajčica i ljutih začina. A na drugom mjestu je tamna čokolada koju ubacim u svoje domaće kekse. To dvoje za mene je čista uživancija.