Kategorije
bio&bio tim

6 načina na koje havajska spirulina puni tijelo energijom

Upravo su prekrasne havajske obale te koje u potpunosti zadovoljavaju uvjete za razvoj najkvalitetnije sorte spiruline.

6 načina na koje havajska spirulina puni tijelo energijom
Datum objave: 01.02.2019

Havajska spirulina je vrsta mikroskopske plavo-zelene alge i jedna od najšire prepoznatih predstavnika superhrane u svijetu. Ova nutritivna „bomba“ cvate u čistoj, nekontaminiranoj vodi bogatoj mineralima, a treba joj mnogo sunčeve svjetlosti. Upravo su prekrasne havajske obale te koje u potpunosti zadovoljavaju uvjete za razvoj najkvalitetnije sorte spiruline. Anthony William u svojoj knjizi Zdrava Štitnjača ističe havajsku spirulinu kao jedan od glavnih dodataka za „uskrsnuće“ štitnjače.

1. Proteini

Spirulina je bogata nutrijentima, a jednako tako donosi nam mnoštvo dobrobiti za naše zdravlje. Samim time ima značajan utjecaj na količinu energije. Prije svega, havajska spirulina je potpuni izvor proteina, odnosno sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osim što tijelu daje potrebne aminokiseline, također utječe i na poticanje biološke sinteze kojim tijelo samo sintetizira neesencijalne aminokiseline.

2. Željezo

Prvi pokazatelj nedostataka željeza je umor, a upravo spirulina sadrži velike količine tog minerala. Željezo potiče proizvodnju hemoglobina, koji se veže za crvene krvne stanice i potiče prijenos kisika u krvi. Nedostatak hemoglobina tjera srce na veći napor kako bi uspješno protjeralo kisik u krvi, što dovodi do iscrpljenosti. Ne samo da spirulina pruža energizirajući boost razinama željeza u krvi, već čini to tako da ne dolazi do prekomjernog nakupljanja u organizmu, koji je uobičajena nuspojava uzimanja sintetičkih dodataka željeza.

Havajska spirulina kao izvor željeza ne koristi isključivo osobama s nedostatkom željeza, već i sportašima za poboljšanje performansi.

3. Antioksidansi

Antioksidansi na različite načine jačaju tijelo. Jedna od istaknutih sposobnosti antioksidansa je zaštita organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala. S obzirom na to da slobodni radikali uzrokuju upale i oštećenja stanica, uloga antioksidansa da reduciraju stvaranje istih ključna je za postizanje optimalnog zdravlja.

Velika količina antioksidansa u havajskoj spirulini također pomaže u sprječavanju oksidacijskog stresa, a time i obnovi energije u organizmu.

4. Imunitet

Suvišno je reći kako je manjak energije pokazatelj oslabljenog imuniteta. Osim što je potpuni izvor proteina, havajska spirulina je bogata beta karotenom i esencijalnim masnim kiselinama GLA, željezom, vitaminima B kompleksa, vitaminom D, E i C, kalijem, selenom, manganom, bakrom, kromom, magnezijem, fosforom i cinkom. Pomoću svih navedenih nutrijenata spirulina osigurava značajnu podršku imunološkom sustavu, ali i čisti organizam od toksina u krvi čime ubrzava oporavak.

5. Probava

Spirulina doprinosi razinama energije tako što pozitivno utječe na probavni sustav. Naime, proteinski sadržaj spiruline bogat je probavnim enzimima koji pospješuju apsorpciju nutrijenata. Spirulina je također prepuna B vitamina, za koji postoji široko rasprostranjeno vjerovanje kako potpomaže normalnu probavu.

6. Zdrava štitnjača

Nedostatak energije može biti uzrok različitih bolesti i stanja povezanih uz štitnu žlijezdu. Kako navodi Anthony William u svojoj knjizi Zdrava štitnjača, havajska spirulina snažan je saveznik kada je riječ o regeneraciji središnjeg živčanog sustava i čišćenju organizma od štetnih metala. Osim što spirulina čisti tijelo od toksina koji nepovoljno djeluju na štitnjaču, svojim nutrijentima hrani zdravo tkivo štitnjače i pruža joj jod koji doprinosi njenoj normalnoj funkciji.

Za više informacija o štitnjači i njenom zdravlju pogledaj infografiku Zdrava štitnjača.

Reference:

https://www.nutrex-hawaii.com/blogs/learn/spirulina-for-energy
William, A. (2018) Zdrava štitnjača, Zagreb: Planetopija

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)