Daikon je idealan za čišćenje organizma i iznimno je dobar diuretik. Potiče probavu cjelovitih žitarica i povrća, ali i masnoća te se stoga preporučuje uz pržena jela.
Spororastući zimski daikon je vrlo bogat hranjivim tvarima zahvaljujući sićušnim korjenčićima koji dosežu do 2 metra dubine i na taj način dolaze do hranjivih tvari inače nedostupnih ostalim biljkama.
Daikon je vrlo bogat vitaminom C. 300 g daikona sadrži 100% dnevno preporučenog unosa za odrasle osobe.
Poznat je i kao odličan izvor probavnog enzima amilaze, koji razgrađuje škrob u maltozu. Kombinacija amilaze s visokim udjelom vlakana u daikonu, čini ga odličnim sirovim pomagačem u probavi.
Lišće daikona sadrži karoten (Vitamin A), vitamin C i kalcij. Lišće se može koristiti u juhama, wok jelima ili kratko kuhano.
Okus daikona se mijenja od lista do korijena. Vrh, blizu lista, je obično najblažeg okusa te time prikladan za sirovu konzumaciju.
Srednji dio je često slađi te se time ističe kao najfiniji dio daikona, sa savršenim balansom između ljutkastog i slatkastog.
Vrh daikona ima ljutkasti okus te je vrlo bogat vlaknima. Odličan je za kiseljenje i dodatak juhama i varivima.
U Japanu se kaže: „Daikon na dan, drži doktora van!“ Uživajte svaki dan u svježe naribanomdaikonu uz nekoliko kapi umeboshi octa i maslinovog ulja ili ga probajte ukiseljenog (pickles). Svako zimsko jelo postat će još bolje, a viroze i prehlade nemaju šanse!
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar