Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Irina Zafranović

U zdravom domu, zdrava obitelj

Saznaj na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje proizvoda za čišćenje doma.

9 najtoksičnijih sastojaka iz konvencionalnih sredstava za čišćenje doma
Datum objave: 17.04.2017

Konvencionalni proizvodi za pranje rublja i čišćenje doma često sadrže izuzetno toksične sastojke koji su štetni za okoliš, životinjski svijet i ljudsko zdravlje. Važno je obratiti pažnju na sastojke sredstava za čišćenje doma i naravno, čitati deklaracije.

9 najtoksičnijih sastojaka u konvencionalnim sredstvima za čišćenje


1. Chlorinated phenol - ima ga u nekim sredstvima za čišćenje WC školjke, sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.

2. Diethylene glycol – čest sastojak u sredstvima za čišćenje prozora, može izazvati probleme sa živčanim sustavom.

3. 2-Butoxyethanol - sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina, može oštetiti dišne putove, jetru i bubrege.

4. Phenol – često ga sadrže kemijski dezinficijensi, sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.

5. Nonylphenol ethoxylate - uobičajen je sastojak deterdženata za pranje rublja, no zabranjen je u zemljama EU jer se dokazala izuzetna toksičnost.

6. Butyl cellosolve - čest je sastojak niza sredstava za čišćenje, osobito višenamjenskih i onih za čišćenje stakla, oštećuje koštanu srž, živčani sustav, bubrege i jetru.

7. Triclosan - ima ga u velikom broju tekućih deterdženata za strojno pranje posuđa, kao i u sapunima za ruke s oznakom "antibakterijski", može poremetiti normalnu funkciju hormona, a sumnja se i da je karcinogen.

8. QUATS ili Quarternary Ammonium Compounds - mogu se naći u omekšivačima za rublje i sredstvima za čišćenje s oznakom "antibakterijsko". Studije dokazuju da su jedan od vodećih uzročnika dermatitisa i ostalih kožnih iritacija, a štete i respiratornom sustavu. U odjeći se zadržavaju male količine kemijskih supstanci koje u kontaktu s kožom mogu izazvati razne iritacije, pogotovo nježne i osjetljive dječje kože.

9. Klor - sadrži ga bezbroj jakih sredstava za čišćenje. Nažalost, nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje. Prava šteta nastaje kumulativnim djelovanjem. Sumnja se da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme te da narušava normalnu funkciju štitnjače.

Zašto su eko sredstva za čišćenje zdraviji izbor

Ekološka sredstava za čišćenje poput Ecovera i Marcel Green Soaps djelotvorni u svojoj primarnoj funkciji – čišćenju bez štetnih sastojaka. Ne sadrže agresivne toksične sastojke i ne iritiraju kožu zahvaljujući biljnim sastojcima. Ne sadrže naftne derivate, ne ostavljaju tragove kemikalija na posuđu, podovima niti škodljive supstance na odjeći. Ecover i Marcel Green Soaps sredstva za čišćenje su biorazgradiva te na taj način čuvaju okoliš i što je jednako važno, nisu testirani na životinjama. Zdravije za tvoju obitelj i za okoliš.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)