Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Irina Zafranović

U zdravom domu, zdrava obitelj

Saznaj na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje proizvoda za čišćenje doma.

Datum objave: 17.04.2017

Konvencionalni proizvodi za pranje rublja i čišćenje doma često sadrže izuzetno toksične sastojke koji su štetni za okoliš, životinjski svijet i ljudsko zdravlje. Važno je obratiti pažnju na sastojke sredstava za čišćenje doma i naravno, čitati deklaracije.

9 najtoksičnijih sastojaka u konvencionalnim sredstvima za čišćenje


1. Chlorinated phenol - ima ga u nekim sredstvima za čišćenje WC školjke, sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.

2. Diethylene glycol – čest sastojak u sredstvima za čišćenje prozora, može izazvati probleme sa živčanim sustavom.

3. 2-Butoxyethanol - sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina, može oštetiti dišne putove, jetru i bubrege.

4. Phenol – često ga sadrže kemijski dezinficijensi, sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.

5. Nonylphenol ethoxylate - uobičajen je sastojak deterdženata za pranje rublja, no zabranjen je u zemljama EU jer se dokazala izuzetna toksičnost.

6. Butyl cellosolve - čest je sastojak niza sredstava za čišćenje, osobito višenamjenskih i onih za čišćenje stakla, oštećuje koštanu srž, živčani sustav, bubrege i jetru.

7. Triclosan - ima ga u velikom broju tekućih deterdženata za strojno pranje posuđa, kao i u sapunima za ruke s oznakom "antibakterijski", može poremetiti normalnu funkciju hormona, a sumnja se i da je karcinogen.

8. QUATS ili Quarternary Ammonium Compounds - mogu se naći u omekšivačima za rublje i sredstvima za čišćenje s oznakom "antibakterijsko". Studije dokazuju da su jedan od vodećih uzročnika dermatitisa i ostalih kožnih iritacija, a štete i respiratornom sustavu. U odjeći se zadržavaju male količine kemijskih supstanci koje u kontaktu s kožom mogu izazvati razne iritacije, pogotovo nježne i osjetljive dječje kože.

9. Klor - sadrži ga bezbroj jakih sredstava za čišćenje. Nažalost, nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje. Prava šteta nastaje kumulativnim djelovanjem. Sumnja se da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme te da narušava normalnu funkciju štitnjače.

Zašto su eko sredstva za čišćenje zdraviji izbor

Ekološka sredstava za čišćenje poput Ecovera djelotvorni u svojoj primarnoj funkciji – čišćenju bez štetnih sastojaka. Ne sadrže agresivne toksične sastojke i ne iritiraju kožu zahvaljujući biljnim sastojcima. Ne sadrže naftne derivate, ne ostavljaju tragove kemikalija na posuđu, podovima niti škodljive supstance na odjeći. Ecover sredstva za čišćenje su biorazgradiva te na taj način čuvaju okoliš i što je jednako važno, nisu testirani na životinjama. Zdravije za tvoju obitelj i za okoliš.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)