Kategorije
Nataša Ozmec i Sanja Bosančić

Adaptogeni

Saznaj što su, kako djeluju i na što paziti prilikom kupnje

Adaptogeni
Datum objave: 17.03.2024

Zamislite da je vaše zdravlje rijeka koja teče. Često postoje prepreke – brane ili veliko kamenje – koje ju sprečavaju da teče glatko. U našem su tijelu te prepreke stres, manjak nutrijenata i pouzdavanje u nezdrave mehanizme suočavanja s njima. Kada uklonimo prepreke, rijeka ponovo slobodno teče. Adaptogeni su naši čuvari rijeke, pomažu u micanju prepreka kako naše zdravlje više ništa ne bi priječilo da se pokaže u punoj vitalnosti.

Adaptogeni su drevni prirodni lijekovi, biljke i gljive sa svih strana svijeta koje su najbogatije nutrijentima i položile su ispit vremena. Povrh toga, nevjerojatno su sigurni i netoksični te su danas lako dostupni. 

Riječ dolazi od latinske riječi adaptare koja znači preurediti, preinačiti ili prilagoditi.

Biljne adaptogene nazivamo još i superbiljke zbog cijelog niza povoljnih učinaka na ljudsko zdravlje. Koriste se, među ostalim, za podizanje energije, jačanje mentalnih funkcija i imuniteta te ublaživanje stresa. 

Gljive ili fungi su zapravo zasebno biološko carstvo, kao što su to i biljno i životinjsko. Od milijunâ vrsta u carstvu fungi, oko 700 ih se koristi širom svijeta zbog svoje ljekovitosti. One su među najsloženijim, najljekovitijim, a usto i najsigurnijim prirodnim lijekovima na planetu. Mnoge se koriste tisućama godina u tradicionalnim sustavima liječenja.

Da bi biljka ili gljiva bila smatrana adaptogenom, mora zadovoljiti tri kriterija:

  1. Kao prvo, moraju biti netoksične. To znači da imaju minimalne nuspojave. Nema „toksičnog tereta“ zbog kojeg bi prekomjerno uzimanje imalo negativne posljedice, umjesto toga postoji samo „gornja granica“. To znači da će, budući da vaše tijelo ne može iskoristiti više od određene količine, povoljni učinci jednom dosegnuti plato. Mnoge biljke imaju sjajan učinak na zdravlje (naprimjer Bryonia alba ili divlji hmelj), ali njihov ih toksični teret isključuje iz kategorije adaptogena.
  2. Kao drugo, moraju biti nespecifični. To znači da, za razliku od mnogih drugih lijekova, adaptogeni nemaju specifičan učinak poput stimulacije ili relaksacije, već umjesto toga u vašem tijelu grade adaptivnu energiju. Jednostavno rečeno, pomažu tijelu da se vrati u stanje ravnoteže, za razliku od većine prirodnih i farmaceutskih lijekova koji imaju specifično djelovanje, kao pasiflora, koja izravno smiruje vaše tijelo, ili zeleni ili crni čaj, koji ga stimulira.
  3. I naposljetku, obavezan je tzv. normalizirajući učinak, odnosno sustav prilagođavanja onome tko uzima adaptogen. Naime, adaptogeni često sadrže spojeve sa suprotnim učincima, ali ti spojevi u adaptogenima rade sinergistički, dok izolirani, djeluju posve drukčije. Primjer takvog učinka možemo vidjeti na primjeru kakaa. To nevjerojatno zrno među ostalima sadrži dva sastojka koji imaju sasvim suprotan učinak: teobromin, koji ima učinak podizanja energije, i magnezij, koji ima učinak opuštanja. Ovisno o osobi koja konzumira kakao, on joj može ili podići energiju ili omogućiti dublji odmor – kakao prilagođava svoje djelovanje kako bi vaše tijelo doveo u normalizirano ili uravnoteženo stanje.

Upravo zato, kada znanost pokušava izolirati neki spoj, rezultat može biti nezadovoljavajući – povoljni učinak možda ne proizlazi ni iz kojega izdvojenog spoja, nego iz kombinacije njihova zajedničkog djelovanja – i zato su adaptogeni, kao cjeloviti pripravci, tako učinkoviti i sigurni.

No među adaptogenima se nije uvijek lako snaći – internet je pun blogova i savjeta od kojih su neki nepouzdani i često nesustavni. Tero Isokauppila i Danielle Ryan Broida proučavaju adaptogene više od deset godina i svoju su knjigu Adaptogeni – iscjeljujuća moć superbiljaka i gljiva zamislili kao cjeloviti praktičan priručnik u kojem ćete pronaći odgovore na pitanja kada, kako i zašto uzimati adaptogene. Budući da se adaptogeni po definiciji ne mogu svesti na samo jedan konkretan povoljni učinak, knjiga donosi kategorizaciju za lakše snalaženje: adaptogeni za obranu koji su najbolji za potporu imunosnom sustavu i za ljepotu, adaptogeni za postizanje rezultata – za energiju i koncentraciju, i adaptogeni za obnavljanje – za ublažavanje stresa i dugovječnost.

Vodič za kupovinu sigurnih adaptogena

Stručnjaci upozoravaju da adaptogeni niču kao gljive poslije kiše, a često su upitne kvalitete. Kad god je moguće, birajte one organske, s važećim certifikatom i što manje procesirane. bio&bio godinama nudi samo najkvalitetniju ekološki certificiranu superhranu koju i sami koristimo. Evo naših preporuka koje potvrđuju Tero Isokauppila i Danielle Ryan Broida.

 

OBRANA

CHAGA (Inonotus obliquus) 

Chaga je imunosuplement bogat antioksidansima. Poznata je po svojem antitumornom i antikancerogenom djelovanju. Chaga uz to djeluje i prilično antivirusno, ključna je u borbi protiv virusnih oboljenja, uključujući herpes simpleks virus (HSV) i virus humane imunodeficijencije (HIV). Zahvaljujući njezinom trojstvu imunospojeva (beta glukani, antioksidansi i triterpeni) čaga je sjajan izbor za upotrebu zajedno s konvencionalnom potporom imunitetu.

Kupi Chagu

POSTIZANJE REZULTATA

PANAX GINSENG 

Ginseng, najveći stimulator od svih adaptogena, panaceja je koja svako tijelo podupire na jedinstven način. Ovaj poznati zaštitnik živčanog sustava djeluje kao afrodizijak i imunomodulator, ublažava stres i podupire vitalnost te općenito povisuje razine energije, poboljšava opće zdravlje i pridonosi dugovječnosti. Najbolja je opcija za iscrpljene, oslabljene ili one kojima treba snažan poticaj da se pokrenu. 

 

Kupi Tinkturu Panax Ginseng

OBNAVLJANJE

Ashwagandha (Withania somnifera) 

Ashwagandha pruža podršku živčanom sustavu održavajući zdrave razine „hormona stresa“ kortizola. Niska i zdrava razina kortizola znači smireno, uravnoteženo raspoloženje, a previsoka može izazvati tjeskobu. Ashwagandha učinkovito hrani i revitalizira organe vašeg tijela – od jetre do štitne žlijezde. Od davnina se koristila za poboljšanje pamćenja i intelektualnih sposobnosti. Novija istraživanja pokazuju da njezina regenerativna svojstva mogu usporiti, zaustaviti, pa čak i zacijeliti oštećenja moždanih stanica.

Kupi Ashwagandhu

 

 

 

 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)