Aloe vera - važna biljka u ormariću prirodne prve pomoći

Puno se zna o ovoj sočnoj biljci iz porodice ljiljana. Pripisuju joj se čudesna svojstva besmrtnosti i vječne mladosti koju su koristili faraoni. Nama je puno važnije kako ona može pomoći u svakodnevnim izazovima modernih ljudi.

Što treba znati o biljci aloe vere

Zanimljiva je činjenica da u znanosti i botanici ne postoji termin Aloe vera. Aloe dolazi od arapske riječi za gorko, a vera na latinskom znači prava pa je ovaj izraz zapravo dodan zbog marketinških razloga. Postoji nekoliko stotina vrsta, a za samo desetak vrsta se smatra da imaju ljekovito djelovanje. Vrsta Aloe barbadensis miller je zbog svoje ljekovitosti na vrhu ove liste i upravo se za nju koristi izraz Aloe vera, tj. prava aloa, ali tu su još i druge ljekovite vrste poput Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Benefiti za zdravlje

Od senzacionalističkih i često neutemeljenih podataka koje googlamo teško je razlučiti u što možemo vjerovati i za što postoje argumentirani dokazi. Upravo zato ovdje iznosimo primjenu aloe vere koju Svjetska zdravstvena organizacija navodi kao potvrđenu u farmakopejama i tradicionalnim medicinama gdje se primjenjuje za:

  • brže zarastanje rana, posebice kod svih vrsta upala na koži
  • njegu kože prvog i drugog stupnja opekotina izazvanih temperaturama ili zračenjem gdje ubrzava zacjeljivanje kože i sprečavanje nekroze

Poznata Mayo klinika etablirala se na svjetskoj razini kao referentan centar zbog svog neprofitnog ustroja te posvećenosti kliničkim istraživanjima i cjelovitim ekspertnim pristupom.

U bazi Klinike Mayo ističe se da je djelovanje aloe vere ocijenjeno kao „dobro znanstveno utemeljeno za korištenje“ u područjima primjene kod:

  • genitalnog herpesa
  • psorijaze
  • seboreičnog dermatitisa

Eksperti Mayo klinike ističu i kako su potrebna daljnja istraživanja koja bi potvrdila daljnju primjenu aloe u prevenciji karcinoma, ali da postoje rane naznake istraživanja u kojima se potvrđuje pozitivno djelovanje u komplementarnoj primjeni s kemoterapijom za unaprjeđenje utjecaja na stanice karcinoma i povećanje šansi za preživljavanje.

Brojne studije potvrđuju blagodati aloe vere na regeneraciju kože i sluznice, utjecaja na probavu i imunitet. Ističe se studija objavljena u Nutritional Neuroscience koja je korištenjem testova na životinjama (nažalost) potvrdila djelovanje aloe vere na smanjenje depresije, ali i unaprjeđenje mentalnih memorijskih funkcija.

Kolika je preporučena dnevna doza aloe vere

Prosječna dnevna doza iznosi 2 dcl. Može se uzimati čista ili uz napitak. Zbog specifičnog gorkog okusa može se koristiti za odlične osvježavajuće hladne napitke, posebno ako se kombinira s brusnicom ili limunom koji neutraliziraju gorčinu i pojačavaju protuupalno djelovanje.

Zašto je važan certifikat organske proizvodnje

Ova sočna lisnata biljka vodu apsorbira neposredno iz svoje okoline. Ukoliko okolno tlo sadržava herbicide, pesticide ili druge kemikalije, biljka ih upija i time dolazi do onečišćenja hranjivih tvari.

Koja je razlika između fileta i aloe iz cijeloga lista

Filet ili najčešći oblik aloe proizvoda dobiva se preradom gela iz listova kojima je prethodno odstranjena vanjska kora. Aloe vera iz lista je proizvod koji se dobiva preradom cijelih listova iz kojeg se naknadno filtriranjem odstranjuju neželjeni gorki sastojci. Cijeli list sadrži dvostruko više aktivnih sastojaka od fileta aloe vere.

Koja je razlika između gela i soka

Gel se dobiva dodavanjem prirodnog zgušnjivača, a najbolje je potražiti proizvode koji koriste irsku mahovinu carrageenan za zgušnjavanje soka. Gel se zbog svoje gustoće lako primjenjuje na koži, dok je sok popularan kao dodatak raznim napicima ili sprejevima za kožu.

Posebno je preporučujemo piti ljeti jer povećana temperatura od prejakog sunca često ostaje unutar tijela pa je potrebno regenerirati tijelo i iznutra. Primjena u kozmetici je široka i apsolutno zagovaramo da aloe vera postane osnovna biljka tvoje prirodne ljekarne, ali i tvoje kozmetičke torbice.