Amaranth – „božanstvena“ žitarica za vitku liniju

Amaranth je manje poznat od svojih ostalih "žitaričnih rođaka" , no radi se o jednoj od najstarijih poznatih žitarica. U kulturi Inka i Asteka amaranth je zauzimao posebno mjesto u prehrani. Smatran je „svetom“ biljkom, vjerovalo se da ima čudotvorna svojstva i nazivao  se "hrana za bogove". Zanimljivo je da se prije 7000 godina amaranth najviše koristio u Americi i to na području današnje Kalifornije i Arizone. No danas kada smo sve svjesniji  važnosti konzumiranja cjelovite i organske hrane, amaranth je ponovno stekao slavu kao jedna od nutritivno najbogatijih i najkompletnijih žitarica koju je poželjno uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

Bogat aminokiselinama i ne sadrži gluten

Iako je izgledom vrlo sitan, okruglast, nalik prosu amaranth je pravi "div" kada je riječ o hranjivim tvarima. Za razliku od svih ostalih žitarica, amaranth je bogat esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog ovih karakteristika izuzetno je popularan kod sportaša,  koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju  mišićne mase. Sportaši koji dolaze u bio&bio rado biraju upravo amaranth koji zbog bogatstva  proteina  (15.3g/100g) i iznenađujućih količine aminokiselina – sve su to važni elementi koji aktivno sudjeluju u oblikovanju mišića.  Amaranth je  lako je probavljiv, a pravi je mali rudnik minerala: magnezija, željeza i kalcija. Zbog toga bi ga svakako preporučili trudnicama i djeci. Amaranth ne sadrži gluten, što je važno svima koje ga u prehrani žele ili moraju izbjegavati.

Amaranthom do vitke linije

Sve se više otkriva važnost uključivanja žitarica u svakodnevne obroke, u svrhu posizanja i održavanja vitke linije. Amaranth zbog svog izuzetnog sastava može pomoći kod redukcijskih dijeta. Sadrži visoku razinu proteina i lizina. Lizin je esencijalna aminokiselina koja pridonosi dotoku energije i izdržljivosti u organizam. Inke i Azteci bili su itekako svjesni izvanrednih energetskih vrijednosti amarantha, pa su ga konzumirali glasnici koji su morali pretrčati velike udaljenosti kako bi prenosili vijesti.  Pojedemo li obrok s amaranthom, dugo nećemo osjećati glad, potrebu za međuobrocima ili pad energije, radi dugog  i sporog otpuštanja inzulina u krvi.

Doručak šampiona

Doručak je doista najvažniji obrok, a pogotovo dobiva na važnosti ukoliko se želimo riješiti suvišnih kilograma.

Amaranth je idealan doručak – za samo kuhanje potrebno je tek 30  minuta, a kao i svaka žitarica može stajati dan-dva u hladnjaku. U tom slučaju dovoljno ga je ujutro tek doraditi uz dodatak, recimo zobenog mlijeka. U bio&bio trgovinama u ponudi imamo Oatly zobeno mlijeko koje je savršen par amaranthu.

Zobeno mlijeko sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi.

Također ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unaša previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća, što će zasigurno zanimati sve koji paze na liniju.