Kategorije
Irina Zafranović

Amla - ayurvedska superhrana u misiji jačanja imuniteta i antioksidativne zaštite

Upoznaj indijsku kraljicu ayurvede za čišćenje jetre.

Amla - ayurvedska superhrana u misiji jačanja imuniteta i antioksidativne zaštite
Datum objave: 13.01.2021

Upoznaj amlu, indijsku kraljicu ayurvede. Od davnina se smatra ljekovitom i blagotvornom za cijeli organizam zbog snažnog antioksidativnog djelovanja i sposobnosti vraćanja u ravnotežu kod brojnih zdravstvenih tegoba.

Amla, amalaki ili indijski ogrozd je plod za koji se kaže da sadrži pet okusa: kiseli, slatki, trpki, gorki i ljuti. To je stvarno neobično! Bilo bi interesantno zagristi taj sočan plod i osjetiti ovu zanimljivu kombinaciju. Amla nam je ipak najčešće dostupna u obliku praha i tinktura, te idealno u standardiziranom suhom ekstraktu u kojem se precizno zna koji je udio nekog blagotvornog sastojka.

Vidi kakvo se sve blago skriva u amli:

  • Obilje prirodnog vitamina C
  • Antioksidansi (polifenoli, flavonoidi)
  • Tanini
  • Aminokiseline
  • Minerali
  • Elementi u tragovima
  • Proteini
  • Vlakna

Prirodan i biodostupan vitamin C

Amla je bogat prirodni izvor savršeno biodostupnog vitamina C. Ako možeš birati, uvijek odaberi izvor vitamina koji je cjelovit i nije sintetski proizveden jer je baš takav maksimalno djelotvoran! Tijelo ga lako može prepoznati i iskoristiti pa zato kažemo da je prirodan oblik vitamina C - 'biodostupan'.

Tanini - prirodna pomoć kod ublažavanja upala i izbacivanja sluzi

Tanini iz amle su posebno zanimljiva priča. Tanini su biološki aktivne tvari koje imaju opor, trpak okus (npr. ima ih i u crnom vinu) te imaju adstrigentno svojstvo što znači da imaju sposobnost stezanja. To prirodno svojstvo tanina je vrlo korisno jer može pomoći kod rješavanja brojnih tegoba. Primjerice, prilikom upalnih stanja tkivo je najčešće iritirano i natečeno (sjeti se upale grla). Tanini mogu pomoći da se na prirodan način stegnu krvne žile i ublaži upala te ujedno potiču i olakšavaju izbacivanje sluzi (npr. kod vlažnog kašlja).

Antioksidansi iz amle za zdravlje jetre - preporuka Medicinskog medija

Ovo svojstvo stezanja je posebno važno i za zdravlje krvožilnog sustava te kod olakšavanja tegoba vezanih uz hemoroide. U kombinaciji s cijelim spektrom antioksidansa, amla blagotvorno djeluje na zdravlje želuca, sluznice crijeva, bubrega i jetre. Čak i Anthony William, poznat i kao Medicinski medij, autor knjige Zdrava jetra, preporučuje amlu zbog obilja antioksidansa te ističe njezinu važnost kod zaštite zdravlja i čišćenja jetre s obzirom na to da ona jača kemijske funkcije jetre i obnavlja zalihe glukoze.

Također, zahvaljujući sastojcima amle, degenerativni procesi mogu biti usporeni, kognitivne sposobnosti osnažene te postignut značajan anti-aging učinak.

Širok spektar blagotvornih antioksidansa u kombinaciji s moćnim taninima i biodostupnim vitaminom C, povoljno utječu na imunitet općenito, ali i na zaštitu stanica od oksidativnog stresa.

Preporučujemo ti da isprobaš imunoprotektivnu i antioksidativnu snagu indijskog ogrozda i to u praktičnim vegetabilnim kapsulama koje sadrže suhi standardizirani ekstrakt amle s čak 45% tanina!

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)