Andreja Petrović: sav trud se na kraju isplati

Posljednjih godina popularnost pira raste, čemu svjedoči i  eko poljoprivrednica Andreja Petrović koja ga s puno strpljenja uzgaja u Slavoniji. Donosimo priču o ekološkom OPG-u Petrović čije proizvode možeš pronaći na bio&bio policama. 

Imanje obitelji Petrović nalazi se u Đakovu, a na vlastitim površinama od 12 ha uzgajaju pir i buču, koji od 2011. godine nose certifikat ekoproizvoda.

„Suprugova obitelj je tradicionalno uzgajala hranu na ovim površinama i mi smo odlučili to nastaviti. Hrana nam je važna i sve važnija,  ljudi su sve svjesniji što jedu i mislim da dugoročno to sve ima smisla, iako možda trenutno nije najisplativije.“

Pir se u plodoredu jako dobro slaže s bučom jer uništava korov te su mu performanse u eko proizvodnji vrlo dobre. Iako je prinos mnogo manji nego kod klasične pšenice, pir, izvorna prapšenica, kvalitetnija je žitarica čije je zrno od vanjskih utjecaja zaštićeno sa sedam slojeva ovojnice.

„Od ove godine smo počeli prerađivati pir, oljuštimo ga i meljemo na kameni mlin. Cijeli taj postupak i krug prerade je certificiran tako da za sve proizvode imamo eko markicu.“

Svatko tko je pokušao uzgajati, zna da eko poljoprivreda nije lak posao te da zahtijeva mnogo rada. OPG Petrović se oslanja na vlastiti rad, a za vrijeme većih sezonskih poslova, poput okopavanja i žetve, unajmljuju radnike. Izazova, ali i razloga za zadovoljstvo postignutim je mnogo.

„Živimo u Varaždinu i tu prerađujemo sirovinu i upravo su u preradi najveći izazovi. Sirovina je na tržištu nesigurna te se preradom dobiva na vrijednosti i puno lakše se može prodati proizvod. Shvatili smo da prerada otvara mogućnosti, primjerice od buče ne radimo samo ulje već i namaz. Od pira ne moramo raditi samo brašno, već i pahuljice, kašu itd. Time imamo bolje šanse otkupa na tržištu. bio&bio trgovinama sam ponudila pir u zrnu te brašno, namaz od buče, bučine golica, bučino ulje… te se nadam da će kupci dobro reagirati i da će rado kupovati naše proizvode jer su uistinu kvalitetni.“

Kako je uvijek važno raditi unaprjeđenja, OPG Petrović će ove godine sortirati sjeme kako bi imali vlastito sjeme za buduće sadnje.

„Kroz godine rada naučiš nešto i shvatiš da sve možeš sam samo treba više truda: pročistiti sjeme i odvojiti ono najbolje.“

Svojim primjerom daju dobre ideje i drugim ratarima na području na kojem rade, no ekološka poljoprivreda ima svoje zakonitosti pa iako su se ljudi su se počeli interesirati, ponajviše za eko uzgoj buče, veća ekspanzija nije još nastupila jer ima puno ručnog rada i njege, a usjevi se ne mogu obrađivati traktorima u onoj mjeri u kojoj su naši ratari navikli.

„Jedini savjet svima koji se žele okušati u eko poljoprivredi je taj da treba puno strpljenja i ne smije se odustajati brzo. Problemi su rješivi, treba biti uporan i raditi, a sve ostalo će doći. Postupno se pokazuje da sav trud ima smisla, iako rezultati nisu možda odmah vidljivi. Treba raditi i gurati dalje jer ekološka poljoprivreda je budućnost“, zaključuje Andreja Petrović te otkriva svoj omiljeni recept s vlastitog imanja. „Pir mi je omiljen na salatu s grahom, lukom i naravno – našim bučinim uljem.“