Anemije u dječjoj dobi i kako ih spriječiti

Anemija (od grčke riječi αναιµια = bez krvi)  je stanje koje se može definirati kao redukcija eritrocitne mase ili koncentracije hemoglobina. U praktičnoj primjeni, najčešće se definira kao smanjena razina hematokrita i/ili hemoglobina.

Najčešća vrsta anemije nastaje uslijed nedostatka željeza. Također, anemije mogu biti akutne i kronične. Važno je uočiti razliku anemije kronične bolesti gdje nalazimo normalne zalihe željeza u organizmu.

Budući da je glavna zadaća eritrocita opskrba tkiva kisikom, osoba s anemijom će kompenzirati nedostatnu oksigenaciju povećanjem otkucaja srca, preusmjeravanjem krvi u vitalne organe, povećanjem 2,3 difosfoglicarata u eritrocitima što će rezultirati povećanim otpuštanjem kisika u tkivima i povećanjem koncentracije eritropoetina kako bi se stimulirala proizvodnja eritrocita.

Anemija uslijed nedostatka željeza

Postoji više vrsta anemija koje se razvijaju kod djece, a jedna od najčešćih  anemija nastaje uslijed nedostatka željeza. Razlikujemo 3 stupnja sideropenije u organizmu: latentna sideropenija (smanjene zalihe željeza u organizmu, snižen feritin) manifestna sideropenija (smanjena razina serumskog željeza) i sideropenična anemija (smanjen ukupni hemoglobin).

Normalna vrijednost hemoglobina za djecu od 6-12 godina je oko 135g/L. Dijete sa sideropeničnom anemijom bit će blijedo, letargično i malaksalo, uz povećane  otkucaje srca kod težih oblika. Posebno je za istaknuti da će ovakva kronična anemija kod djeteta uzrokovati nenapredovanje, tj. psihomotorno zaostajanje u rastu i razvoju.

Anemije zbog nedostatka vitamina B12 i folne kiseline

Vitamin B12 se normalno apsorbira u probavnom traktu, u sluznici želuca i tankog crijeva. Kada u probavnom traktu dođe do poremećaja apsorpcije, razvija se  anemija uslijed nedostatka vitamina B12, npr. perniciozna anemija, sindrom kratkog crijeva nakon resekcije ileuma,  upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest), celijakija, prerastanje bakterija u probavnom traktu i parazitske infekcije. Manifestira se pojavom ovalnih makrocita i hipersegmentiranih granulocita u perifernoj krvi. Kod odraslih se ova vrsta anemije može razviti kod vegana, jer je izvor vitamina B12 u hrani životinjskog podrijetla, ali može se naći i u žitaricama obogaćenim tim vitaminom.