Anti-aging pigmenti iz prirodnih izvora

Životni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije.

Iako još uvijek nije moguće zaustaviti učinke starenja, neki od biokemijskih mehanizama razjašnjeni su znanstvenim studijama, a važnu ulogu u tim mehanizmima mogu imati biološki aktivni spojevi prirodnog porijekla, posebice biljni pigmenti.

Kad se razmatra povoljan učinak prehrane i prirodnih tvari na tijelo čovjeka u obzir valja uzeti i okolišne, kronološke i hormonalne čimbenike. Jedan od  najznačajnijih okolišnih čimbenika koji potiče proces starenja je oksidacija biomolekula u kojoj važnu ulogu imaju reaktivni kisikovi spojevi (slobodni radikali) koji između ostalog uzrokuju i starenje kože. 

Anti-aging supstance najveću su primjenu pronašle u dermatologiji, budući da se najvidljiviji znakovi starenja pojavljuju na našem najvećem organu – koži, u obliku bora – najvećih izdajica moderne zlatne generacije, međutim, njihovo djelovanje reflektira se na svim tjelesnim stanicama. 

FITOKEMIKALIJE U ANTI-AGING MEDICINI 

Brojne se fitokemikalije koriste u pripravcima koji se nanose izravno na kožu, a sinergijski se učinak postiže kada se fitokemikalije i biljni pigmenti unose i oralnim putem, pripravcima i cjelovitom hranom prirodno bogatim tim biološki aktivnim spojevima.

Brojna istraživanja ukazala su na antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se primjenjuju u anti-aging medicini. 
To su:

  • crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća 
  • zeleni pigment klorofil iz zelenog povrća
  • žuti pigment kurkumin iz kurkume
  • skupina narančastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi 
  • tamno zeleni fikocijanin iz alge Spirulina

MOĆNI ANTI-AGE PIGMENTI

Karotenoidi su moćne fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva. Osobito imaju povoljan učinak na kožu budući da štite od stalne izloženosti štetnim sunčevim zrakama i drugih karcinogena iz okoliša, neutralizirajući djelovanje slobodnih radikala. U kontekstu zaštite kože od štetnih čimbenika i prijevremenog starenja osobito se ističe beta-karoten.

Beta-karoten je najkoncentriraniji u mrkvi, a često nosi naziv „prirodni suncobran“, zbog svoje učinkovitosti u zaštiti kože od opasnog ultraljubičastog zračenja. 

Astaksantin također pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe i posebice starenje stanica. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu i ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje. 

Žuti pigment kurkumin sve je popularniji dodatak koji se istražuje u brojnim kliničkim studijama. Ima antioksidativno, protuupalno i antikarcinogeno djelovanje, a istražuje se i kao pomoć kod neurodegenerativnih bolesti. 

Fikocijanin je plavi pigment iz modrozelene alge Spirulina koji također posjeduje antioksidacijsko djelovanje, ali i imunomodulatorno, hepatoprotektivno i detoksikacijsko djelovanje. 

Danas je, zahvaljujući brojnim istraživanjima, dokazano da je aktivna molekula zelenih biljaka klorofil, a pokazano je da može imati detoksikacijsko, deodorirajuće i iscjeljujuće djelovanje. Osim toga, poznato je i bakteriostatsko djelovanje klorofila te povoljno djelovanje na prevenciju i terapiju anemije.