Antun Čeh: Važna je upornost

Nastavak serijala #HReko donosi priču domaćeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antuna Čeha koji uzgaja organski kukuruz i ječam na njivama pokraj samoborskog Strmca.

1. Što vas je inspiriralo da se počnete baviti eko poljoprivredom i kako je sve počelo?

Sve je počelo prije više od devet godina. Želja nam je bila odgovoriti na potražnju i pokrenuti posao koji nas motivira i na koji ćemo biti ponosni.

2. Što uzgajate na svojih 10 ha zemlje u samoborskom Strmecu i kakva vas priroda okružuje?

Uzgajamo organski kukuruz i ječam. Naša je zemlja zapravo na području vodocrpilišta te nas okružuje netaknuta priroda bez izvora zagađenja.

3. Na koji način obrađujete ječam i kukuruz i kako nastaje jedinstven ekološki proizvod s vašeg imanja?

Uzgoj obje kulture provodi se u potpunosti u skladu sa zahtjevima ekološke proizvodnje. Konkretno, kukuruz se kultivira međurednom obradom više puta tijekom godine, a prihranjujemo ga isključivo dozvoljenim sredstvima za prihranu. U ovom slučaju radimo pripravke od biljnih čajeva.

4. Po čemu je mlin koji koristite pri proizvodnji jedinstven?

Kupio sam stari mlin i u potpunosti ga uredio kako bi bio u skladu sa svim zahtjevima ekološke proizvodnje. Mlin je kameni i mehaničkim postupkom pretvara kukuruz u brašno. A ječam se brusi u specijalnom stroju koji brusi zrno i pretvara ga u kašu.

5. Kako bi opisali put koji ste odabrali kao ekološko poljoprivredno gospodarstvo u usporedbi s konvencionalnim domaćim poljoprivrednicima?

Naš put je u svakom slučaju mnogu skuplji, teži i zahtjevniji. Potrebno je i mnogo znanja i predanosti da bi projekt uspio te se upravo zbog toga ljudi teže odlučuju na upuštanje u ekološku proizvodnju.

6. Zbog čega mislite da su eko proizvodi bolji odabir za kupca?

Nema sumnje da su ekološki proizvodi mnogo bolji i zdraviji odabir za svakoga. Ja mogu dati svojoj djeci i unucima da jedu žitarice koje proizvodimo i to smatram važnim jer zdravlje nema cijene. 

7. Što mislite kakvu budućnost eko poljoprivreda ima u Hrvatskoj?

Vjerujem da ima budućnost, no činjenica je da odluka nije jednostavna svakome tko razmišlja o pokretanju ekološkog uzgoja i proizvodnje. Snažnija podrška Ministarstva poljoprivrede svakako bi bila od pomoći.

8. Navedite nekoliko savjeta za one koji razmišljaju o tome da i sami postanu eko poljoprivrednici. Što bi im poručili?

Eko poljoprivreda je ujedno pogodak i promašaj upravo zbog velikog broja potencijalnih rizičnih situacija koje ona donosi. Upornost i predanost poslu je najvažnija, a iskustvo se stječe godinama.