Aromatični i ljekoviti začini za svaku kuhinju

Cimet je popularan začin kuhinja diljem svijeta. Koristi se za izradu kolača, kompota, raznih slastica i začinjavanje kašastih sokova, ali i za slana jela, kao što su razni umaci i variva. Ipak, treba znati razlikovati cimet cejlonski i kasiju jer unatoč srodstvu nije riječ o istoj vrsti, kao ni karakteristikama i kemijskom sastavu. Cimet kasija ima intenzivniji i pikantniji miris i okus, štapići su crveniji a sadrži kumarin, toksični kemijski spoj, koji već u malim u količinama može ozbiljno naškoditi jetri i bubrezima. Cejlonski cimet je značajno blaži okusom, ima profinjeniju aromu i ne sadrži štetne sastojke već mu se pripisuju razna ljekovita svojstva, posebno u ayurvedskoj medicini.

Kajenski papar (chilli) je daleko više od ljute paprike :) Krcat je antioksidansima, potiče metabolizam i stvaranje želučanih probavnih tekućina, sastojak je brojnih konvencionalnih lijekova za iskašljavanje i preparata za mršavljenje, djeluje antibakterijski… Jela u koja je dodan kajenski papar sporije se kvare. Osim u variva s mahunarkama i umacima, zanimljiv je i u voćnim salatama, kao i čokoladama u kućnoj radinosti.

Kurkuma nema dominantan okus i stoga ju možete koristiti i u slanim i slatkim jelima. Blago je slatkasta i svako jelo oboji u divnu jarkožutu boju. Popravlja probavu, djeluje snažno protuupalno, smiruje žgaravicu i upaljene čireve na želucu. Za najbolji učinak, svakodnevno pospite svako jelo malim prstohvatom kurkume - tako ćete u organizam na redovnoj bazi unositi ovaj unikatni koktel nutrijenata i antioksidansa. Posebno se preporučuje ženama jer je kurkuma prirodno bogata željezom.

Klinčići su male škrinjice eteričnih ulja, poznatog jasnog i omiljenog okusa. Osim za kuhano vino, koristi se u nizu recepata za deserte, variva, pa čak i kućne repelente za muhe: „pošpikajte“ citrusno voće klinčićima i posložite par komada na stol ili kritični prozor kroz koji ulaze insekti. Ova kombinacija mirisa otjerat će i najdosadnije insekte. Sjetite se klinčića i kada vas zaboli zub: zdrobite jedan komadić zubima i ostavite ga na bolnom zubu.

Ružmarin je od svih začina najbogatiji antioksidansima. Djeluje protuupalno, oraspoložuje, potiče probavu i osvježava dah. Suh ili svjež, neizostavni je začin u kuhanju talijanskih jela, ali i u marinadama za roštilj. Svojim antioksidativnim djelovanjem spriječit će nastajanje slobodnih radikala pri visokim temperaturama, stoga ga posipajte po namirnicama koje ćete peći u pećnicama i na roštilju.

Kardamom ima jasan i intenzivan miris, pomalo nalik onome borova. Njime najčešće začinjavamo slastice, pogotovo kore i biskvite kolača, suhe kolačiće i vafle. Sjetite se kardamoma kada radite neki biskvit i dodajte čajnu žlicu na količinu od 500 grama brašna. Zamirisat će i dati nešto drugačiji štih već poznatim kolačima. Aromom se uklapa i u brojna slana jela, kao i cimet. Kardamom u zrnu može dulje stajati bez gubitka arome, stoga izbjegavajte kupovati veće količine mljevenih sjemenki. Jednom otvoren, mljeveni kardamom potrošite u što kraćem roku.