Ideje za malo drugačiji jelovnik ovog Uskrsa
Dolaskom proljeća i toplijeg vremena prehranu je potrebno prilagoditi ritmu prirode i kreirati jelovnik u skladu s dostupnim namirnicama. Zato nadolazeće blagdane iskoristi da dodatno “ozeleniš” organizam i svojoj obitelji ponudiš zdrave, organske i sezonske namirnice koje osnažuju tijelo i hrane ga potrebnom energijom.
Provjereno najefikasniji način kako organizmu osigurati mikronutrijente, vitamine i minerale koji su potrebni u proljeće, svakako je odabir sezonskih namirnica.
U nastavku ti donosimo nekoliko super ideja za zdravi doručak, ručak i desert uz koje će tvoj blagdanski stol biti nutritivno izbalansiran i usklađen s mijenama u prirodi.
Uskršnji doručak mnoge podsjeća na okuse i mirise iz djetinjstva, međutim postoje brojni načini kako i dalje njegovati tradiciju, a da se na tvom tanjuru nađu cjelovite i zdrave plant based alternative.
Kao jutarnji obrok svojim ukućanima možeš poslužiti bogatu vegansku platu sa Zrno kruhom od kiselog tijesta, Zrno ajvarom, seitan šunkom te biljnim namazima poput humusa, namaza od avokada ili namaza s jabukom i hrenom.
U kombinaciju uključi sezonsko povrće poput zelene salate, rotkvica, mrkve i mladog luka te po želji posluži uz francusku salatu na bio&bio način ili homemade veganski sir od indijskih oraščića.
Ako ujutro preferiraš tradicionalna jela s jajima, predlažemo da probaš alternative - tofu kajganu ili omlet od slanutkovog brašna. Recepte prilagodi u skladu s trenutno dostupnim svježim povrćem i uživaj u okusima.
Ručak je uvijek dobro započeti juhom kako bi zagrijali tijelo i potaknuli probavu. Predlažemo da svoju proljetnu blagdansku gozbu otvoriš gustom juhom od blitve ili nekog drugog zelenog/divljeg lisnatog povrća poput špinata ili koprive.
S obzirom na to da sada dospijevaju i šparoge, cvjetača, brokule te proljetne gljive možeš napraviti Quiche s lećom i povrćem koji je jednako ukusan kad se jede topao ili hladan.
Idealna proljetna žitarica je ječam pa je pripremi kao prilog s gljivama i poslužiti uz odreske od cvjetače i Zrno pickles - poput daikona ili čičoke.
Zeleni proljetni rižoto sa šparogama, porilukom, bobom ili mladim graškom također je dobra opcija kao i lazanje s vrganjima, poslužene uz hrskavu zelenu salatu s rotkvicama.
Tradicionalna uskršnja pogača, pinca ili sirnica nezaobilazan je dio uskršnjeg stola. Donosimo ti recept za zdraviju varijantu od pirovog brašna, bez bijelog šećera koja će sigurno oduševiti i najzahtjevnija nepca.
Osim pince, svojoj obitelji i gostima posluži pitu od jabuke i maka u zdravijoj, raw izvedbi ili slatke čoko kuglice od bučinih sjemenki i lana.
Ako su te ove ideje inspirirale, pripremi popis namirnica i kreni u online kupnju.
Čeka te širok izbor 100% ekoloških namirnica te svježe i sezonsko voće i povrće za najzdravije eko blagdane.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar