Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
bio&bio tim

Bolfan Vinski Vrh među top 6 biodinamičkih vinarija u Europi

Vlasnik biodinamičke vinarije Bolfan Vinski Vrh, ispričao nam je po čemu su vinogradi i vinarija posebni, kao i nagrađivana ekološka vina koja proizvodi. 

Datum objave: 17.03.2016

Naša #HReko priča mjeseca ožujka predstavlja biodinamičko imanje Bolfan Vinski Vrt iz Hrvatskog Zagorja. Turistička agencija Winerist uvrstila ga je među top 6 biodinamičkih vinarija koje treba posjetiti u Europi. Vlasnik vinarije Tomislav Bolfan ispričao nam je po čemu je Vinski Vrt poseban kao i nagrađivana ekološka vina koja proizvodi.

1. Kako je počela vaša priča o ekološkoj proizvodnji vina i što vas je motiviralo na taj pothvat?

Bolfan Vinski vrh proizvodi vina na ekološki način već od samog početka. Glavni razlog koji nas je ponukao bila je šetnja vinogradom 2006. godine koji je upravo bio preuzet od prethodnih vlasnika. Na uviđaju je trava ispod redova bila spaljena herbicidom. To mi se nije svidjelo i, malo po malo, razotkrivala se današnja korporativna filozofija megakompanija koja ne mari za dobrobit drugih. Idući za učenjem koje kaže: ne čini drugima što samome sebi ne bi činio, primijenio sam to i na biljke. I biljke su živa bića, pomislih i odlučih sam da ih ne želim spaljivati otrovom. Tako je krenulo. Danas nastojimo i nadalje činiti sve u skladu s prirodnim zakonima i ne mučiti naše biljke, već im davati više energije kako bi se lakše samostalno borile protiv bolesti.

2. Na kojoj površini se prostiru vaši vinogradi i kakva ih priroda okružuje?

Naši vinogradi nalaze se na brijegu u Hrvatskom Zagorju ponad mjesta Hrašćina. U jednom su komadu na površini od cca 30 ha, okruženi čistim poljima i šumama u netaknutoj prirodi.

3. Kakve sorte vina uzgajate i zbog čega ste se odlučili baš na njih?

Od poznatih sorti nabrojat ću najvažnije: Crni pinot, Sauvignon bijeli, Riesling i Pinot sivi. Sve navedene sorte nalaze se u odobrenim sortama za naše klimatsko podneblje i omogućuju ispunjavanje svih gastro zahtjeva.

4. Tko je sve u timu eko imanja Bolfan?

U našem timu ima nas malo, svega 9 osoba, uz vanjske konzultante po potrebi. Osoba zadužena za proizvodnju vina i vinograde je enolog Andrej Rebernišek. Direktor vinarije je Branimir Puškadija odgovoran za koordinaciju svih radova na vinariji. U prodaji djeluju dvije osobe, Veronika Ujević i Bruno Barić.

5. Kojim se vinima najviše ponosite?

Ponosimo se svim našim vinima, a najdraža su nam tri vina: Sauvignon bijeli, Pinot crni i Riesling. Za sva spomenuta vina smo osvajali mnoga odličja na međunarodnim vinskim ocjenjivanjima, od srebra i bronce do zlata.

6. Na koji se način ekološka vina razlikuju od konvencionalnih i zbog čega ih smatrate boljim odabirom za kupca?

Na prvom mjestu, dakako, činjenica je da nema ostataka pesticida i herbicida u našim vinima. Zatim razina SO2 je po ekološkoj normi dvostruko niža u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom. Ekološka vina prepoznaju se po strukturi i tjelesnosti vina. Ona pružaju paletu aroma i ukusa koja je mnogo šira u usporedbi s konvencionalnim vinima. Ekološka vina višestruko sporije stare u boci od konvencionalnih vina, pa su užitna za pijenje i nakon 6 i više godina.

7. Što mislite kakvu budućnost eko poljoprivreda ima u Hrvatskoj?

Na poljoprivredu u Hrvatskoj utječu, nažalost, razni faktori i to prvenstveno političke naravi i kao takva, ona slijedi spor tempo naših političkih tutora. Ja na to gledam iz šireg aspekta - borbe za istinu i dobro, očuvanja planeta Zemlje, pravednost  i „malog čovjeka“. Budućnost će odrediti više sile, prirode i svemira.

8. Imate li prijedlog na koji bi se način mogla unaprijediti podrška institucija hrvatskim eko poduzetnicima i poljoprivrednicima?

Prije svega, potrebno je EKO glasilo Hrvatske države kojim će se promovirati ekološki pristup kao i vijesti iz drugih zemalja - što one rade i gdje su trenutno, a kako bi se osvijestilo stanovništvo i počelo razmišljati svojom glavom, a ne čitanjem reklamnih poruka. Također, trebalo bi staviti eko poljoprivredu na prioritetno mjesto kod donošenja strateških planova razvoja poljoprivrede u Hrvata.  

9. Koji su vaši planovi u budućnosti?

Zaokružiti proizvodni ciklus na vlastitom imanju i ne kupovati ništa iz industrije, ništa iz grada. Sve što nam treba jest na našem imanju.

10. Navedite nekoliko savjeta za one koji razmišljaju o tome da i sami postanu eko vinari ili eko poljoprivrednici. Što bi im poručili? 

Ne postoji drugi put osim puta istine. Onaj drugi put samo je varka. Krenite hrabro i prepoznat ćete mnogobrojne mogućnosti iz prirode kao i njene mudrosti.

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Nema komentara. Budi prvi!
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)