Kategorije
bio&bio tim

Boris Bogadi: Ekološki uzgoj jedini je ispravan način proizvodnje hrane

Saznajte sve o priči hrvatskog ekološkog OPG-a Bogadi, o njihovim iskustvima kao i savjetima za buduće eko poljoprivrednike.

Boris Bogadi: Ekološki uzgoj jedini je ispravan način proizvodnje hrane
Datum objave: 19.11.2019

Još dokaza kako je organsko i lokalno najbolja kombinacija stiže nam s imanja Bogadi u Mikleušu. Ukusni sokovi od svježe ubrane aronije, svježe i mirisne borovnice i šumske jagode, organski šipak i cjelovite, bogate tjestenine od heljde i konoplje… Provjerite što nam sve donosi OPG Bogadi, kako je krenula njihova eko priča i što savjetuju mladim budućim eko poljoprivrednicima.

1. Što vas je inspiriralo da se počnete baviti eko poljoprivredom i kako je sve krenulo?

Njive na kojima su danas reprezentativne plantaže i oranice nekada su bila zapuštene šikare. Biološki potpuno devastirana zemlja. Jednim djelom je to krivica najgoreg vremena naše povijesti, rata, a drugim pak djelom ljudska nebriga prema prirodi. Izazov krenuti iz nule i nešto stvarati, odgovornost prema prirodi i u inat da se nešto ne može me  inspiriralo da se potpuno posvetim ekološkoj proizvodnji. 

2. Jeste li se na početku poslovanja susretali s preprekama i koje/kakve su to bile prepreke?

Poljoprivreda, proizvodnja je dugotrajan proces i prepreke su na svakom koraku. Znanje i iskustvo je formula da ih  pravovremeno savladate. U početku većinom prepreke proizlaze iz vlastitog ne znanja ili loših odluka bitno je iz njih učiti i ne ponavljati ih. Bez praktičnog znanja i iskustva, u samom početku radio sam jednu kulturu, jedan proizvod, bio je to manji posao nego danas pa je mogao istrpiti sve greške koje sam radio, a prepreke su se savladale, posljedica svih tih grešaka i pređenih prepreka je da sam nešto naučio. Danas je posao malo veći, prepreke još učestalije, ali rijetko griješim. 

3. Zašto je vama važan ekološki uzgoj?

Ekološki uzgoj je bitan jer je to jedini ispravan način proizvodnje hrane. Meni osobno je to neopisivo zadovoljstvo i ponos koje me pokreće. Priprema tla, sadnja, rezidba, borba s korovom, uživanje gledajući pčele i bumbare kako oblijeću oko cvjetova, strepnja od vremenskih nepogoda, sušne i kišne godine, prvi plodovi…Sve to je slika koju ja vidim kada ugledam vlastiti proizvod na polici. Znajući da je sve ispravno i u skladu s prirodom, ispunjava me potpuno. Sve to se krije iza naše etikete. 

4. Što sve uzgajate i koje biste proizvode istaknuli kao vama najdraže?

Naše poslovanje podrazumijeva poljoprivrednu proizvodnju, skladištenje, proizvodnju proizvoda dodane vrijednosti, razvoj novih proizvoda i plasman. U poljoprivredi uzgajamo voće borovnicu, šumsku jagodu, aroniju, šipak te na manjim površinama žitarice heljda, pšenica i kukuruz.

Kao meni najdraže, morat ću izdvojiti više njih. Aronia sok je nešto s čime smo krenuli i taj proizvod nam je uvelike pomogao u daljnjem razvoju. Prodajemo ga u bio&bio trgovinama te izvozimo na 4 vrlo zahtjevna tržišta. Borovnica je također proizvod koji mi je drag, specifična je i vrlo zahtjevna biljka u proizvodnji. Borovnicu uzgajamo po vlastitim metodama pomoću kojih plod čini još boljim kojim se zbilja ponosimo, plasiramo je kao svježu. Aronia superfood puder/prah, fino mljeveni prah koji radimo za jednog kupca u njegovoj robnoj marki koji ga 80% plasira na veliko američko tržište. Također tu je i tjestenina konoplje koju smo razvili zajedno s jednim od najboljih uzgajivača industrijske konoplje i našim dugogodišnjim partnerom, tjesteninu isto možete pronaći u bio&bio.

Naši proizvodi su organski, kontrolirani i kvalitetni, a s te tri riječi se vodim i u razvoju novih. Napominjem kako u razvoju imam 12 novih proizvoda neki od njih će biti i predstavljeni na BIOFACHU 2020. gdje smo izlagači već drugu godinu zaredom.

5. Zbog čega su ekoproizvodi bolji za kupca?

U ekoproizvodima hrana ima svoj puni smisao - hrani nas, regenerira nas, pomaže da budemo u balansu. Eko proizvodi su nutritivno bogatiji. Uravnotežena cjelovita prehrana sadržana od organski uzgojenih proizvoda je svakako pravi recept da bi se lakše nosili sa svim izazovima koje današnje vrijeme donosi. Sumnjam da ekoproizvodi imaju konkurenciju u konvencionalnim, koji u svom procesu proizvodnje zbog sto većeg profita koriste široku paletu pesticida. Konvencionalan način proizvodnje zadovoljava potrebe velikih trgovačkih lanaca koji traže brzo, jeftino i puno, ali u proizvodnji prelaze granice tolerantnog za ljude i prirodu.

6. Koji su vaši planovi u budućnosti?

Ulaganje u poljoprivredu, infrastrukturu, proizvodnju i zapošljavanje. U poljoprivredi planiramo širenje nasada borovnice i šipka, pomlađivanje nasada aronije. Do 2023. godine planiramo imati 16 hektara dugotrajnih nasada borovnice, aronije, šipka, šumske jagode i jagode. U poljoprivredi koristimo dosta biodinamičkih metoda uzgoja tako da je jedan od planova i demeter certifikat. Također planiramo gradnju novog objekta za skladištenje i preradu/doradu primarne sirovine koje uzgajamo. Infrastruktura će nam povećati efikasnost, ali i dati nam još kvalitetniji proizvod, manipulacija sirovine nakon berbe i ulaska sirovine u proces proizvodnje strahovito je bitna i to je nešto na čemu svakodnevno radimo i usavršavamo se. Time bi proširili naš asortiman na 20tak kvalitetnih, kontroliranih, organskih proizvoda što za police u vlastitoj robnoj marci, što za industriju.

O svemu tome brigu vodimo otac i ja, pomaže cijela obitelj, sezonski radnici su bitna karika, potrebe za zapošljavanjem ima tako da do ljeta 2020. sigurno ćemo povećati naš tim s novim vjerojatno stalno zaposlenim kadrovima. U redovnoj komunikaciji sam i sa 10tak sličnih proizvođača iz inozemstva, pomažemo si savjetima bodrimo jedni druge, javljaju se i ideje za neke zajedničke projekte tako da planova ima. Nadam se da će neke od njih naslijediti i realizirati neki od mojih sinova.

7. Kako biste potaknuli mlade da se bave eko poljoprivredom i što bi im savjetovali?

Odvažiti se i kreniti. Stjecati znanja i iskustvo u praksi, upoznati se s lokacijom i s biljkama koje se uzgajaj. Skupljati iskustva drugih, obilaziti druge proizvođače, proučavati i pratiti tržište. Osobno danas se savjetujem i razmjenjujem iskustva s 10tak proizvođača van RH, posjetio sam preko 40tak proizvođača u Europi i te stvari su mi jako puno pomogle. Optimizirati rad na zemlji i raditi pravovremeno i korisno. Sve ove predradnje će polučiti neki rezultat koji će dalje kreirati put svakog pojedinca. Ono što bih preporučio svakako orijentacija prema proizvodima dodane vrijednosti i konstantno podizanje kvalitete kako u manipulaciji i skladištenju plodova tako u preradi i doradi.

Klišej je reći da morate biti strpljivi, uporni, motivirani i vjerovati u to što radite, ali te osobine će Vam svakako pomoći. Hoćete li moći živjeti od toga ili koliko ćete zarađivati ovisi o vama, profit je posljedica dobrog rada, sumnjam da ako ste predani, spremni učiti i raditi da će i financijski rezultat izostati. Na kraju krajeva bogatstvo je baviti se eko poljoprivredom i raditi ono što volite.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)