Brižnim gospodarenjem do vrhunskih vina i maslinovih ulja

Obiteljska tradicija ekološke proizvodnje vina i maslina održala se od početka 20. stoljeća kada je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman, posadio prve vinograde.

Od 2006. godine na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj naziva Komarna, obitelj Štimac je podigla 22 Ha novih vinograda i 1700 stabala maslina. Oni su ujedno idejni pokretači i pioniri vinogorja Komarna gdje svi proizvođači imaju prijavljenu ekološku proizvodnju.

Obitelj Štimac ističe zbog čega smatraju da je ekološka proizvodnja pravi i jedini održiv način koji osigurava zdravu i sigurnu egzistenciju čovjeka koji živi u skladu s prirodom.

Ciljevi ekološkog uzgoja su održavanje i povećanje prirodne plodnosti tla prikladnim uzgojnim mjerama, a izbjegavanje svih onih mjera koje su u suprotnosti s tim ciljem, kao što su prekomjerna obrada tla, upotreba herbicida i lako topivih sintetičkih gnojiva. Ovim načinom uzgoja potičemo raznolikost biljnih i životinjskih vrsta unutar vinograda radi ublažavanja posljedica monokulturne proizvodnje i postizanje uvjeta u vinogradu sličnih onima u prirodnim eko-sustavima. Ekološkim tretiranjem nasada znatno se smanjuje onečišćenje tla i vode. S obzirom na to da je čovjek sastavni dio prirode, pažljivo gospodarenje prirodnim resursima pridonijet će i stvaranju sigurnije egzistencije čovjeka na temelju povoljnijih i zdravijih uvjeta življenja.


Pojašnjavaju motivaciju i cilj koji su sebi postavili pri proizvodnji maslinovog ulja Rizman.

Proizvodnja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja predstavlja nam zadovoljstvo i svake godine novi izazov kako dosegnuti najviše gurmanske standarde. Ručno ubirući zrele plodove iz vlastitog maslinika, koji uživa sve blagodati mediteranske klime uz stručni nadzor, pretvaramo ih u najbolje ulje. Cilj Rizmana je svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljem u kontinuitetu pružiti zadovoljstvo kupcima te postići visoke i prepoznatljive standarde u kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa svim odlikama lokalnog teritorija i autohtonih sorti.

Uz proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja želimo razviti svijest o važnosti ove namirnice u svakodnevnoj prehrani, njezinim bitnim sastojcima koji dokazano pospješuju zdravlje te njenom pravilnom čuvanju i ispravnosti.

U nastavku pročitajte kojom metodom se bere i obrađuje maslina u Rizman maslinicima.

Berba maslina je ručna. Maslinici su u ekološkoj proizvodnji. Plodovi se beru monosortno i tako prerađuju. Datum početka berbe određuju stručnjaci iz našeg tima pojedinačno za svaku sortu, ovisno o godišnjim vremenskim prilikama te odlikama ulja kakve želimo postići u rodnoj godini. Prerada se vrši isti dan, mehaničkim putem hladnom prešom.

Kako bi se postigla maksimalna kvaliteta maslinovog ulja, vrijeme berbe i način čuvanja itekako su važni.

Berba je završena, uglavnom ranije nego u ostalim krajevima Dalmacije. Sorte se beru odvojeno i isti dan prerađuju. Nakon toga ulja se prirodno talože oko mjesec dana. Čuvanje ulja se odvija u posebnoj sobi na idealnom temperaturnom režimu od 14 do 16 °C pod inertnom atmosferom. U suradnji sa Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša i njihovom stručnjakinjom dr. sc. Mirellom Žanetić, kupažiramo naša ulja u varijacije blago i intenzivno.

Isprobajte obje varijante cijenjenih maslinovih ulja Rizman koja su 2013. godine dobila međunarodno priznanje i bila odabrana u krug od 14 najboljih maslinovih ulja na svijetu.