Cogito Coffee priča i trend specialty kave

Cogito Coffee je specijalizirana pržionica vrhunske kave i edukacijski centar namijenjen savjetovanju i edukaciji profesionalaca u industriji kave.

Voditelj Cogito Coffee  edukacijskog centra, Matija Hrkać, trostruki je barista prvak Hrvatske i 2012. na svjetskom barista natjecanju u Beču zauzeo je sedmo mjesto, čime je postao jedan od najuspješnijih europskih barista. Posjetio je farme kave u Tanzaniji i Kolumbiji.

U nastavku pročitaj Matijinu priču o Cogito Coffee pržionici kave i edukacijskom centru.

Kava kao gastro doživljaj

Iako smo i Matija Belković i ja, iz totalno drugih svjetova ušli u svijet kave, spojila nas je obostrana želja za boljom kavom. I danas, 3 godine nakon početka Cogito Coffee, sretni smo što sve više ljudi prepoznaje naš rad i kvalitetnu kavu.

Industrija specialty kave se razvija nevjerojatno brzo. Do prije desetak godina bilo je jako teško naći vrhunsku kavu, pa čak i u najvećim svjetskim gradovima. Danas je to totalno drukčije, te nema naznaka da će ovaj pozitivan trend stati. Jednom kada probate specialty kavu, jako se teško vratiti ispijanju kave kao običnoj navici. Kava postane gastro doživljaj.

Način odabira vrhunske kave

Proizvodnja je bazirana na direktnoj suradnji s vrhunskim farmama kave, sezonskoj nabavi i detaljnoj kontroli kvalitete. Prilikom odabira kave koncentriramo se samo na vrhunske sorte arabike, pritom pazeći na položaje uzgoja, klimatske uvijete, načine berbe i procesuiranja. Sirovina (zelena zrna kave) se vakumski pakira u ambalažu što nam osigurava apsolutnu svježinu i očuvanost. Cilj naše proizvodnje je ponuditi našim klijentima vrhunski sezonski proizvod koji u svakom smislu odstupa od ostalih proizvoda na tržištu. Osim kvalitete, važna je i edukacija.

Edukacija i barista tehnike

Svi naši klijenti prolaze detaljan i cjelokupan program edukacije koji im omogućuje unapređenje njihovog poslovanja i kvalitete njihovih proizvoda. Osnovna teza Cogito Coffee pržionice je da priprema vrhunskog espressa ovisi jednako o kvaliteti sirovine i proizvodnji, koliko i o osobi koja tu kavu priprema i uslužuje krajnjim gostima.

Prženje kave i proizvodnja

Kavu ručno pržimo na američkom stroju za prženje Diedrich IR7 – jednog od vodećih proizvođača opreme za proizvodnju kave u svjetskoj industriji. Prva smo pržionica u ovoj regiji Europe koja je uvela softversko praćenje posljedica i rezultata prženja putem programa Cropster. Naša tehnologija nam omogućuje detaljno praćenje prženja svakog tipa zrna kave, te konstantnu replikaciju željenih rezultata.

Voditelj pržionice Matija Powlison Belković  profilira svaku vrstu i položaj zrna kave posebno, što nam omogućuje stvaranje različitih profila i okusa kave. Zbog toga omogućujemo našim klijentima odabir specifičnih vrsta i okusa uz pomoću kojih će se oni najbolje moći prilagoditi svojim krajnjim kupcima. Isto tako naši klijenti mogu odabrati više vrsta kave odjednom te na taj način ponuditi svojim kupcima raznoliku paletu položaja i okusa (npr. kava iz Kenije koja podsjeća na mandarine, kava iz Brazila koja podsjeća na čokoladu i kava iz Kostarike koja podsjeća na bademe). Prednost naše proizvodnje je to što naši klijenti mogu zadovoljiti specifične želje svojih kupaca i istovremeno ih iznenaditi nečim novim i drugačijim.

Kava koju puštamo u prodaju je uvijek svježe pržena od 5 do 30 dana od prženja, što osigurava njenu optimalnu kakvoću i kvalitetu. Stoga osnovne karakteristike kave koje smatramo bitnima su kvaliteta zrna i nabave, svježina zelene i pržene kave, te specifičnost i preciznost prilikom prženja i sveopće proizvodnje

Organska kava kao novi trend

Pojam organske kave je relativno nova pojava na hrvatskom tržištu kave, pa čak i svjetskom. Mali broj kava ima organske certifikate, iako je trend da se farmeri sve više educiraju, te u direktnom kontaktu s vrhunskim pržionicama kave, mijenjaju načine rada na svojim farmama. Osim organskog uzgoja, za kavu je veoma bitna i faza procesuiranja, nakon što je kava ubrana. Tu se rade razni eksperimenti kako bi se poboljšao završni okus kave.

Danas, uz svu modernu tehnologiju, od pržionica, espresso aparata i drugih strojeva, najveći pomak koji možemo napraviti je onaj na samoj zemlji i biljci kave. Tu postoji još toliko neistraženih mogućnosti, a uz globalno zatopljenje, kao stvarnu opasnost za budućnost kave, nadamo se da će svijet biti dovoljno pametan i raditi na očuvanju raznolikosti koju nam priroda pruža.

Pročitaj Matijinih 8 dobrih savjeta i ideja za još više užitka u ispijanju kave.