Čokolada Rapunzel po mjeri planeta i ljudi

Čokolada je sinonim za užitak, posebne trenutke, rado se poklanja, a često se govori i o njezinim zdravstvenim dobrobitima.  

No, postoji čokolada i čokolada. Ovo je priča o Rapunzelovoj čokoladi, ali i onoj koja to nije.

Kako se proizvodi konvencionalna čokolada?

Ne postoji baš lijep način da to kažemo pa jednostavno recimo da je konvencionalno uzgojen kakao užasan za okoliš. Pri njegovu uzgoju koristi se više sintetičkih i toksičnih pesticida nego za bilo koju drugu kulturu, osim pamuka. Pesticidi, herbicidi i umjetna gnojiva su  iznimno štetna za okoliš, za kvalitetu namirnica te za zdravlje uzgajivača.

Čokolada – slatka ili gorka?

Proizvodnja kakaa često podrazumijeva vrlo brutalne društvene posljedice. Uzgajivači u Južnoj Americi često su prisiljeni sav urod prodati preprodavačima po vrlo niskim cijenama te i uz puno teškog rada ostaju siromašni. Iskorištavanje djece za rad na plantažama je također vrlo česta praksa; samo u Africi na plantažama kakaa radi više od 2 milijuna djece. Kad imamo ovo na umu, konvencionalna čokolada ima malo gorči okus, zar ne?

A što radi Rapunzel?

Njemačka tvrtka Rapunzel pokrenula je prvi projekt proizvodnje organskog kakaa na svijetu! 1987. godine vlasnik Rapunzela, Joseph Wilhelm uputio se u amazonsku nizinu te u suradnji s lokalnim organizacijama u zajednici El Ceibo u Boliviji, počeo educirati autohtono stanovništvo o ekološkom uzgoju. Bio je to početak dugogodišnje suradnje te kakao za njihove čokolade i dan danas dolazi od istih partnera. Osim što su ih podučili organskoj proizvodnji, Rapunzel je uložio u razvoj zajednice. Kooperativa El Ceibo postala je specijalist za kakao i danas imaju vlastite agronome, centre za obrazovanje te vrtiće.

Sretan sam što je Rapunzel fer cijenama uzgajivačima i jamstvom otkupa omogućio razvoj El Ceiba. Upravo je ovom suradnjom započeo naš Hand In Hand program jer smo osvijestili da su fair trade i organska poljoprivreda nerazdvojivi., ističe Joseph Wilhelm.

Gdje nastaje najfinija organska čokolada?

Proizvesti organsku čokoladu s rapadura šećerom koji ima znatno grublju strukturu od bijeloga, bio je izazov kojeg se krajem 80-ih većina proizvođača bojala. „Imali smo sreće da smo u Švicarskoj, zemlji tradicionalno dobre čokolade, našli partnere iz tvornice Maestrani koja je prihvatila izazov te koja još uvijek za Rapunzel izrađuje najfiniju organsku čokoladu“, pojašnjava vlasnik Rapunzela.

Pravi okus čokolade

U Rapunzelovim čokoladama nema aditiva koji trebaju maskirati nedostatke jer je sve – pravo. Osjetit ćete pravi okus organskog kakaa, finu slatkoću nerafiniranog rapadura šećera te pravu burbon vaniliju s Madagaskara. Za lješnjake u nugat varijacijama brine se Rapunzelov ekspert, zadužen isključivo za odabir i tostiranje orašida! Da ne bude iznenađenja i odstupanja u kvaliteti, cijeli proces brižno nadgleda tim za osiguranje kvalitete.

Može li jeftinije? Može, ali...

U konvencionalnim čokoladama ćete često osjetiti više šećera nego kakaa, a kada u popisu sastojaka pročitate oznaku E476, to znači da se u čokoladi nalazi poliglicerol poliricinoleat, emulgator koji se dobiva kemijskim procesima iz ricinusovog ili sojinog ulja. Koristi se kao zamjena za skuplji kakao maslac i ima manji udio masnoće. Ovaj je sastojak dozvoljeni dodatak u malim količinama, a u konditorskoj industriji koristi se relativno odnedavno, kako bi se smanjila cijena čokolade. Osim što nema hranjivu vrijednost i zdravstvene benefite koje donosi kakao maslac, E476 oznaka je znak veganima i vegetarijancima da izaberu drugu čokoladu jer ovaj emulgator može biti životinjskog podrijetla. U organskim čokoladama ne mogu se koristiti jeftini emulgatori!

Umjesto prirodnog ekstrakta vanilije, u konvencionalnoj čokoladi ćete često naći vanilin, sintetičku aromu dobivenu kao nusprodukt u preradi drvene pulpe, koji također smanjuje trošak proizvodnje čokolade budući da je puno jeftiniji od prave vanilije. Povezuje se s alergijskim reakcijama i migrenama.

I naravno, jeftinu čokoladu platio je netko drugi u lancu proizvodnje, a troškove devastacije okoliša plaćamo svi.

Kako se proizvodi organska čokolada?

  • Da bi se čokolada mogla zvati organskom, mora imati više od 95% organskih sastojaka, što se na omotu ilustrira eko znakom.
  • Da bi proizveli organski kakao, uzgajivači upotrebu umjetnih gnojiva zamjenjuju rotacijom kultura i prirodnim gnojivima.
  • Nikada se ne koriste sintetički toksični pesticidi, već se koriste prirodne alternative.
  • Rezultat: održiv uzgoj, čišća namirnica, manji utjecaj na ekosustav, pozitivan utjecaj na uzgajivače koji nisu izloženi kemikalijama.

I još: certifikat organskog uzgoja jamči da se u vašu čokoladu nije prošvercao niti jedan GM sastojak, umjetna boja ili okus.

Saznaj još zanimljivih detalja o Rapunzel čokoladi.