Čudesno moćna rhodiola i 7 načina djelovanja

Rhodiola se najviše cijeni zbog adaptogenih svojstava. Adaptogene biljke imaju sposobnost harmoniziranja i normaliziranja brojnih vitalnih funkcija organizma.

Rhodiola rosea potječe iz Sibira i planinskog lanca sjeverozapadne Kine pod nazivom Tian Shan. Može se pronaći i kod nas na Velebitu. Hrvatsko ime ove moćne biljke je ružičasti žednjak.

Ljekovita svojstva rhodiole potječu iz korijena koji sadrži grupu spojeva koji nisu nađeni u drugim biljkama, pod zajedničkim nazivom rozavini kojima je dokazano antistresno djelovanje. Korijen rhodiole također sadrži salidrozide i zaštitne antioksidanse koji inhibiraju stanične procese oksidacije i oštećenja slobodnim radikalima.

Tradicionalna upotreba u Rusiji

Sportaši iz Rusije već desetljećima koriste ovu biljku kako bi poboljšali svoju izvedbu i brže se oporavili od napora. Korijen se također tradicionalno koristio za jačanje libida kod muškaraca i darivao se mladencima u altajskoj regiji Sibira, za povećanje plodnosti.

Kliničke studije koje potvrđuju djelotvornost

Journal of the American Botanical Council, Herbal Gram, objavio je 2002. godine osvrt i prijevod dosadašnjih stotinjak ruskih istraživanja o rhodioli. Ovo izvanredno djelo pokazalo je svu moć ove biljke i njezinih fascinantnih učinaka na zdravlje.

Dokazana je djelotvornost rhodiole na živčani, endokrini, kardiovaskularni i reproduktivni sustav. Pregled je također opisao slučajeve poboljšanog mentalnog i emocionalnog zdravlja u bolesnika koji nisu obuhvaćeni nekim drugim intervencijama, uključujući lijekove i psihoterapiju.

Objavljene kliničke studije su pokazale da je rhodiola rosea korisna i u slučajevima erektilne disfunkcije i amenoreje (izostanka menstruacije), što je čini korisnom biljkom i za seksualno i reproduktivno zdravlje.

7 načina djelovanja rhodiole

  1. Ublažava opći i mentalni umor.
  2. Blagotvorno djeluje na žensko zdravlje i vraća narušenu ravnotežu.
  3. Djeluje kao prirodni antidepresiv.
  4. Poboljšava snagu i izdržljivost.
  5. Djeluje korisno na zdravlje reproduktivnog sustava.
  6. Smanjuje vrijeme oporavka od napora.
  7. Usavršava motoričku koordinaciju.