Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
bio&bio tim

Damir Rosipal: Konvencionalna poljoprivreda nema budućnost

Porazgovarali smo s Damirom Rosipalom, jednim od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnikom OPG Rosipal iz Deževaca koji nam je otkrio što ga je inspiriralo da se počne baviti eko uzgojem, kako se nosio s vremenskim neprilikama prošle sezone te što misli o budućnosti eko poljoprivrede u Hrvatskoj. Pročitajte intervju!

Damir Rosipal: Konvencionalna poljoprivreda nema budućnost
Datum objave: 11.11.2019

Biovega potiče razvoj domaće ekološke poljoprivrede i eko proizvodnje te već godinama njeguje suradnju s hrvatskim ekološkim poljoprivrednicima i proizvođačima. Dokaz te svojevrsni rezime i rezultat ove plodne suranje je i sastanak domaćih eko partnera koji se svake godine redovito održava u Bioveginoj organizaciji.

Jasno je kako će se fokus i želja za što jaču suradnju s domaćim poljoprivrednicima još bolje izraziti i u budućnosti, stoga smo krenuli u HReko serijal intervjua u kojima glavnu riječ, tj. glavne odgovore daju upravu sami poljoprivrednici.

Porazgovarali smo stoga s Damirom Rosipalom, jednim od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnikom OPG Rosipal iz Deževaca koji nam je otkrio što ga je inspiriralo da se počne baviti eko uzgojem, kako se nosio s vremenskim neprilikama prošle sezone te što misli o budućnosti eko poljoprivrede u Hrvatskoj.

Što vas je inspiriralo da se počnete baviti eko poljoprivredom i kako je sve krenulo?

Eko poljoprivredom smo se krenuli baviti krajem devedesetih godina, inspirirani drugim načinom razmišljanja i izazovom da se može nešto napraviti bez upotrebe kemije i mineralnih gnojiva. U eko poljoprivredi vidjeli smo svoje mjesto pod suncem.

Kako se nosite s vremenskim neprilikama, koliko je bilo gubitaka i kako ste to podnijeli?

S vremenskim neprilikama se nosimo dosta teško jer protiv prirode se jednostavno ne može. Nastojimo izvući pouku iz vremenskih ekstrema i prema tome se najbolje prilagoditi. U prošloj godini smo imali dosta gubitka na polju dok su gubici po kulturama varirali od 50-100% gubitka.

Na poslovanje ove godine će utjecati gubitak iz prošle – tako ćemo ove godine ostati bez proizvoda od prosinca do srpnja, dok ne krene nova sezona. Gubitke ćemo amortizirati time što nismo prezaduženi a uvelike nam pomaže i dobra suradnja sa Biovegom koja je nam pomogla da gubitke manje osjetimo.

U požeškoj kotlini okruženi ste uglavnom konvencionalnim poljoprivrednim površinama - kako se nosite s time i da li to utječe na vašu proizvodnju?

Mi smo svoja polja grupirali po cijelinama gdje smo omeđeni potocima, šumarcima i putovima i naš položaj je dosta dobar sjeverno uz rijeku Orljavu od Požege. Oko nas nema nikakve industrije niti velikih OPG-ova koji koriste puno kemije. Većinom su to mali seljaci koji rade zemlju sa malom uporabom kemije.

Zbog čega mislite da su eko proizvodi bolji odabir za kupca?

Eko poljoprivreda je bolji odabir za kupca zbog sljedljivosti proizvodnje i kvalitetnijih proizvoda.

Što mislite kakvu budućnost eko poljoprivreda ima u Hrvatskoj?

Budućnost eko poljoprivrede u Hrvatskoj je u ljudima koja se bave eko poljoprivedom. Nadam se da će idućih godina eko poljoprivreda doći do značajnijih, ozbiljnijih osoba, koja bi se bavile njome.

Navedite nekoliko savjeta za one koji razmišljaju o tome da i sami postanu eko poljoprivrednici. Što bi im poručili?

Teško je nekoga savjetovati. Svaki proizvođač mora sam donijeti odluku. Moja je preporuka ako imaju dobre uvijete za proizvodnju – zemlja, voda, položaj – da krenu u to. Po meni je jedini zdravi način proizvodnje - eko poljoprivreda - jer konvencionalna poljoprivreda nema budućnost.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)