Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
bio&bio tim

Zdravim stilovima življenja do zdravog planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj se obilježava 22. travnja. Briga za okoliš ne mora se svoditi na samo jedan dan u godini, već taj dan za tebe može označavati novi početak - brigu za sebe i svoje, kao i za zdravlje planete Zemlje.

Zdravim stilovima življenja do zdravog planeta Zemlje
Datum objave: 18.04.2019

Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman resornog ministarstva i udruga za zaštitu okoliša i prirode. Međutim, mnogi nisu upoznati s time kako je jedna od tih udruga upravo Društvo za unapređenje kvalitete življenja čiji su začetnici ujedno i osnivači Biovege i lanca bio&bio trgovina - Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić.

Društvo za unapređenje kvalitete življenja nastalo je sredinom 80-ih godina s vizijom promocije održivih stilova življenja u osobnoj, društvenoj i ekonomskoj sferi. Bila je to platforma kroz koju su Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić zajedno sa suradnicima aktivistički djelovali kroz niz projekata od kojih mnogi predstavljaju upravo početak obilježavanja planeta zemlje u Hrvatskoj.

U nastavku izdvajamo samo neke od tih projekata i događanja:

1991. Bioetika – sajam etičkog poslovanja i zdravlja
1993. Koncert za mir i okoliš: Paul Winter Consort
1993. Zelena mapa Zagreba
1994. Koncert za mir i okoliš: David Byrne
1995. Koncert za mir i okoliš: Les Tambours de bronx
1994. – 1995. Komplet Zelenih priručnika
1996. Koncert za mir i okoliš: Paul Winter Consort

Kako je to izgledalo na samim počecima, kada je scena nevladinih udruga sve življa, a s ciljem ukazivanja na probleme okoliša ni manje ni više nego u vrijeme rata, priupitali smo Zlatka Pejića, začetnika Društva, jednog od osnivača Biovege i dobitnika nagrade Earth Day International Award.
 

"Udruge su se u to vrijeme, logično, uglavnom počele baviti problemom rata, a sami smo bili uključeni u mrežu humanitarnih i mirovnih inicijativa. U jednom trenutku smo ipak shvatili da bismo, bez obzira na ratne uvjete i problem rata, željeli obratiti pažnju na probleme okoliša, odnos čovjeka spram njega kao i moguću analogiju odnosa čovjeka spram čovjeka, uništavanje tijekom rata itd. Iniciranje ekoloških projekata bilo je ujedno i težnja da se pozabavimo temom koja će nas čekati nakon rata.

Isto tako posljedice rata mogu biti pogubne za okoliš, čijeg smo razaranja bili svjedoci. Bilo je logično iskoristiti Dan planeta Zemlja kao platformu gdje bi se sve težnje nevladinog sektora, ali i umjetnika i entuzijasta, izrazile na razne načine,ali sa zajedničkom potrebom za budućim boljim svijetom. Jasno je da je u kriznim trenucima pune lakše raditi zaokrete jer “neudobnost” sugerira iznalaženje novih rješenja, a rat je definitivno takvo vrijeme.
Jedan od pokazatelja jest i činjenica da su nevladine organizacije koje su izrasle u ratu u svom radu više napredovale i evoluirale, jer nužda tjera čovjeka da radi bolje. Dakle ono što smo mi radili nje bio samo pokušaj emocionalnog povezivanja sa svijetom, nego težnja da se ostvari bolje buduće društvo u Hrvatskoj koje će biti svjesnije i odgovornije.“

Kako ti možeš postupati svjesnije i odgovornije te utjecati na zdravlje planeta Zemlja provjeri ovdje.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)