Delikatesne kruhotvorine s eko imanja Zrno

Dostavu delikatesnog organskog beskvasnog kruha s našeg najstarijeg ekološkog imanja, dočekujemo uvijek s posebnim veseljem u bio&bio trgovinama. I mi koji tamo radimo kao i naši kupci, jednako uživamo u neodoljivom mirisu svježeg kruha koji nas privlači poput magneta.

Zanimljive kombinacije žitarica, klica, sjemenki i začina

Među najpopularnijim vrstama je kayu kruh sa smeđom rižom, tahini s maslacem od sezama, slatkasti polenta kruh od kukuruznog i pšeničnog brašna s palentom, kruh s 5 žitarica inspiriran ruskom pekarskom tradicijom od raži, pira, zobi, pšenice i ječma, te piraž sa smanjenim udjelom glutena koji sadrži pir i raž. Ciabatta se spravlja od mješavine pšeničnog i raženog brašna s maslinovim uljem. Posebna poslastica je seoski kruh kao i njegova varijanta s lukom. Oba se spravljaju s dodatkom svježe isklijalih pšeničnih klica što ih čini posebno ukusnima.

100% bez aditiva i štetnih sastojaka

Sve spomenute vrste kruhova NE sadrže stabilizatore, šećer, kvasac, industrijske enzime, klor, L-cistein, propinat, bojila, regulatore kiselosti, emulgatore, sumporov dioksid i benzol peroksid. Naime, sve navedeno se najčešće nalazi u konvencionalnim vrstama kruha. No kruh sa Zrna je poseban po još nekoliko stavaka.

Što ovaj kruh čini posebnim?

  1. Kruh se spravlja s izvorskom vodom iz arteškog bunara koja se crpi iz dubine od 120 m
  2. Kultura “divljeg kvasa”, razvijana je 6 godina kako bi se dobila najbolja moguća kvaliteta
  3. Dio brašna melje se neposredno prije zamjesa, kako bi se dobila posebna hranjivost i kvaliteta
  4. Organske sirovine sa samog imanja Zrno ili od lokalnih kooperanata, a dio organskih sastojaka, koji se ne uzgajaju u   Hrvatskoj, dolazi od provjerenih dobavljača
  5. Zahvaljujući enzimskoj aktivnosti kruh je “živ” te stajanjem ne gubi na svojoj kvaliteti.
  6. Najbolji okusi razvijaju se 24 do 48 sati nakon pečenja.

Kako čuvati kruh?

Umotajte ga u platnenu krpu, nikada ga nemojte gušiti u plastičnoj vrećici. Stoji li više dana, poprskajte ga vodom i stavite u zagrijanu pećnicu (200°C) na 10 minuta. Bit će „kao nov“. :)

Za kraj uživajte u prizorima sa Zrna i zanimljivim kadrovima iz neobične pekarnice gdje se tijesto za kruh pažljivo priprema i mijesi, pa valjuška dok se diže i prije svega, tretira s ljubavlju i sve to bez žurbe. :)