Kategorije
Irina Zafranović

Diskretan šarm sočne i moćne čičoke

Ako još niste probali čičoku, svježu ili kuhanu, svakako to učinite i vjerujte, zaljubit ćete se već na prvi zalogaj.

Diskretan šarm sočne i moćne čičoke
Datum objave: 16.11.2023

Ako još niste probali čičoku, svježu,kuhanu ili ukiseljenu, svakako to učinite i vjerujte, zaljubit ćete se već na prvi zalogaj. 

Vjerojatno ste šećući prirodom već vidjeli prekrasno žuto cvijeće na visokim stabljikama, a niste bili svjesni da mimoilazite čičoku koja pod zemljom skriva sočan i moćan gomoljasti korijen. Poznata je i pod nazivima jeruzalemska artičoka, morski krumpir, morska repa, divlji krumpir i gomoljasti suncokret.

Čičoka u sebi skriva pravo čudo vrijednih nutritivnih sastojaka, a kulinarske mogućnosti i kombinacije su zaista brojne. Osim što je bogat izvor minerala kalija, magnezija, fosfora, kalcija i željeza, te vitaminima D, C, A i vitamina B skupine, čičoka sadrži i esencijalne aminokiseline. 

No sastojak zbog kojeg se čičoka izuzetno cijeni je prije svega polisaharid inulin. Prebiotik inulin se ne apsorbira u želucu, već nemodificiran odlazi u crijeva gdje stimulira rast crijevne mikroflore (probiotika) zaduženih za pravilan rad probavnog sustava i detoksikaciju. Prebiotici potiču rast i aktivnost crijevnih probiotika („dobrih bakterija“) i tako pozitivno utječu na probavni sustav, regulaciju razine kolesterola i triglicerida te suzbijaju infekcije i djeluju kao imuno stimulans.

Za još bolji učinak na probavu tu je ukiseljena čičoka. Prirodni je izvor fermentiranih sastojaka, izvrsnog okusa i savršen dodatak svakom obroku. Trenutno je jedini proizvođač ukiseljene čičoke u Europi najstarije hrvatsko eko imanje Zrno. Priprema se bez dodatka aditiva, na stari i prirodan način i to isključivo s čičokom iz vlastitog, organskog uzgoja.
 
Ako jedete čičoku sirovu, naribajte je ili narežite na tanke listiće, začinite i uživajte u salati sa ili bez dodatka drugog korjenastog ili lisnatog povrća ili mahunarki. Možete je pirjati, peći ili skuhati. Predlažem da probate ovu jednostavnu krem juhu:

Krem juha od čičoke

  • 5-6 gomolja čičoke
  • 1 manji ljubičasti luk 
  • Voda
  • Maslinovo ulje
  • Himalajska sol
  • Crni papar 

Kratko propirjati luk i dodati čičoku i vodu (ovisno o gustoći koju želite postići). Kuhati dok ne omekša, začiniti maslinovim uljem i začinima po želji, te izmiksati štapnim mikserom. U ovu krem juhu možete dodavati i drugo korjenasto povrće poput mrkve, cikle ili batata te isprobavati razne kombinacije začina.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel