Kategorije
bio&bio tim

Dobri razlozi da se ponovo zaljubiš u kruh

Pročitaj priču o 100% organskom Zrno kruhu od kiselog tijesta i otkrij razloge zbog kojih je jedinstven.

Dobri razlozi da se ponovo zaljubiš u kruh
Datum objave: 06.10.2020

U listopadu slavimo zahvalnost za plodove zemlje i prisjećamo se važnosti zdravih odabira u svakodnevnom životu. Ono što jedemo utječe na naše zdravlje i na zdravlje okoliša. Samo 100% organske namirnice pripremljene na jednostavan, brižan i strpljiv način mogu biti sinonim za pravu, istinsku hranu.

Takav je i Zrno kruh od kiselog tijesta čija enzimska aktivnost, u kombinaciji sa 100% organskim sastojcima, razgrađuje proteine iz pšenice i čini ih probavljivijim. Također, Zrno kruh ne sadrži aditive koji mogu uzrokovati razne alergijske reakcije.

Nije svaki kruh isti. Ovdje donosimo priču o jedinstvenom Zrno kruhu kojeg dobro podnose osobe osjetljive na gluten i aditive kakvi se koriste pri izradi konvencionalnog kruha. 

Priča o zdravom kruhu

Priča o Zrno kruhu posljedica je dugogodišnjeg sna o proizvodnji organske i cjelovite hrane u jedinstvenim prirodnim uvjetima i prema originalnim recepturama. 

Autor receptura Zrno kruha, Zlatko Pejić, spojio je strast prema očuvanju okoliša, sjećanja na mirise bakinog kruha s obronaka oko Požege s dugogodišnjim proučavanjem pionirskog artisan pekarstva francuske i američke tradicije koji se zasniva na ručnoj izradi kruha s kiselim tijestom (sourdough).

U namjeri da na ovim prostorima ponudi najbolje organske i cjelovite proizvode, Zlatko Pejić je stvorio sasvim poseban kruh s divljim kvasom, od 100% organskih sastojaka, koji će podržavati vitalnost i zdravlje čovjeka, a pri tom ne zagađivati okoliš.

Miris prvih štruca pravog kruha počeo se širiti 2010. godine na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju Zrno. Mala pekara okružena šumom sa svih strana, u pitoresknom ambijentu sela Habjanovac, od tada proizvodi ručno rađen Zrno kruh od divljeg kvasa koji je nastao u skladu s visoko postavljenim kriterijima organske proizvodnje.

5 stvari koje Zrno kruh čine jedinstvenim

1. Uzgoj organskih žitarica za kruh i vlastiti mlin

Oko pekare se prostiru polja 100% organskog pira i raži koji se uzgajaju za izradu Zrno kruha i melju u vlastitom mlinu na imanju. Ostali organski sastojci nabavljaju se od domaćih eko kooperanata.

2. Čist zrak koji pogoduje kvaliteti fermentacije

U krugu od 50-tak kilometara oko polja i pekare prostiru se livade i šume bez ikakve industrije i gradskog zagađenja. Čist zrak itekako povoljno djeluje na fermentaciju kruha i razvoj probiotičkih mikrokultura koje su u takvim uvjetima kvalitetne i stabilne.

3. Izvorska voda iz arteškog bunara

Za izradu Zrno kruha koristi se isključivo voda iz arteškog bunara koji se također nalazi na samom imanju. Voda izvire iz dubine od 120 m. Ovaj jedinstveni sastojak kruha dodatno ga oplemenjuje i upotpunjuje čistoću svih sastojaka.

4. Prirodni probiotici čine gluten lakše probavljivim

U Zrno pekari svi sastojci za kruh se brižno povezuju u cjelinu uz dodatak 12 godina razvijanog startera. On pokreće proces fermentacije koji traje između 12 i 24 sata. Samo za usporedbu, konvencionalni kruh sadrži niz aditiva koji maksimalno požuruju proces, pa je od zamjesa do pečenja potrebno 2 sata, a često i puno manje.

Takvo kiselo tijesto od kiselog tijesta sadrži prirodne probiotike, laktobacile iz žitarica, koji enzimski razgrađuju fitinsku kiselinu i inače teško probavljiv gluten pretvaraju u nutrijente koji postaju lakše probavljivi. Te su mikrokulture ujedno zaslužne i za aromu, teksturu te stabilnost kvalitete kruha.

5. Jedinstveni uvjeti proizvodnje za biološki vrijedan kruh

Cijelo eko imanje Zrno diše u skladu s prirodom. U skladu s godišnjim dobima. Temperatura i promjene vremena utječu na teksturu kruha pa je važno prilagođavati ritam proizvodnje sukladno izmjeni godišnjih doba. Posljedica je jedinstven biološki vrijedan kruh koji na ljudski organizam djeluje adaptogeno.  

U Zrno eko pekari, spravlja se više od 11 različitih okusa, mirisa i tekstura kruha s kiselim tijestom, među kojima su mnogi stekli kultni status kao što je kayu s kuhanom rižom, piraž, te tahini sa sezamovim maslacem. Omiljeni su i seoski sa i bez luka, polenta, ciabatta i kruh s 5 žitarica te najnoviji favorit - organski bezglutenski kruh! 

U njima mogu uživati i osobe koje su inače osjetljive na teško probavljiv gluten i aditive iz konvencionalnih vrsta kruha.

Naime, često se prelaskom s konvencionalnog, na kruh s kiselim tijestom, postiže veća sposobnost toleriranja glutena i to zbog već spomenutog utjecaja divljeg kvasa na razlaganje proteina u pšenici te obogaćenja crijevne kulture mikrokulturama iz ovog, jedinstvenog, pravog kruha.

Isprobaj majstorski Zrno kruh i zaljubi se na prvi griz!

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)