Domaća eko obiteljska tvrtka

Hrvatska eko poduzetnica, Mirjana Stancarić vodi obiteljsku tvrtku SMID, istoimene robne marke omiljenih domaćih proizvoda na bio&bio policama. Ovo je njezina priča iz serijala #HReko.

1. Kako ste se odlučili na ekološku proizvodnju i kada ste započeli?

Za ekoproizvodnju sam se odlučila 2002. godine nakon što smo od uroda jabuka starog obiteljskog jabučnjaka u Čučerju, napravili ekološki jabučni ocat koji je višestruko nagrađivan proizvod za kakvoću.

2. Što ste proizvodili nakon 2002. godine tj. kako se nadopunjavala inicijalna ponuda nagrađivanog eko octa?

Kasnije smo počeli eksperimentirati s aromatiziranjem jabučnog octa pa smo proizveli izvrstan ocat s češnjakom, bosiljkom, majčinom dušicom i hrenom. Proizvode su kupci prepoznali kao vrhunske te im se rado vraćaju. Na imanju imamo i ekološki nasad hrena koji koristimo u našim proizvodima.

3. Što još proizvodite u svom pogonu i koji je proizvod najpopularniji među kupcima?

Nakon ekološkog jabučnog octa počeli smo s proizvodnjom džemova od jabuka, kao i jabuka s cimetom i jabuka s lavandom te okusom zanimljivog i prepoznatljivog jabučnog chutneya. Proizveli smo i popularnu Hrenadu za koju koristimo vlastiti ekološki hren uzgojen na imanju. Namaz od slanutka, hummus, jedan je od najprodavanijih naših proizvoda u bio&bio trgovinama.

4. Od kada surađujete s Biovegom?

Presretni smo što je Biovega uz nas zapravo od samog početka 2002. godine. Prepoznala je kvalitetu i potencijal naših proizvoda i uvrstila ih je u ponudu bio&bio trgovina na obostrano zadovoljstvo.

5. Kako bi opisali put koji ste odabrali kao eko poduzetnik u usporedbi s konvencionalnim domaćim proizvođačima?

Put svakog ekološkog poduzetnika i proizvođača nije nimalo lak, pa tako ni naš. No, kada se administrativne prepreke svladaju, sve ide lakše. Mi smo imali dobre zamisli i poduzeli smo sve kako bi ih ostvarili.

6. Smatrate li da eko proizvodnja i poduzetništvo u Hrvatskoj ima budućnost?

Definitivno ima veliku i značajnu budućnost. Važno je samo biti uporan jer ljudi su sve više svjesni važnosti kvalitetne ekološke hrane i njezinog pozitivnog utjecaja na zdravlje.