Kategorije
bio&bio tim

Zrinoslav Gusak: Ekološki smjer je smjer budućnosti

Pročitajte zanimljivu priču o ekološkom pčelarstvu, zanimljivosti o pčelama i pokoji trik od iskusnog hrvatskog ekološkog pčelara. 

Zrinoslav Gusak: Ekološki smjer je smjer budućnosti
Datum objave: 21.05.2015

Serijal o hrvatskim eko proizvođačima nastavljamo interesantnom pričom iskusnog ekološkog pčelara Zrinoslava Guska. U netaknutoj prirodi Kopačkog rita u mjestu Tikveš, proizvodi se organski med pod nazivom Tikveško blago. Otkrili smo zanimljive detalje o specifičnostima eko pčelarstva ali i poneki trik i zanimljivosti o fascinantnom životu pčela. 

1. Kako i kada je pčelarstvo i ljubav prema pčelama započela u Vašoj obitelji?

Pčelarstvo je u našoj je obitelji već dugi niz godina. Moj djed je još 50-ih godina prošlog stoljeća držao pčele. Kao djeca smo mu pomagali u vrcanju, a mi se bavimo pčelarstvom od 2006. godine.

2. Koje su osnovne razlike između ekološkog pčelarstva i konvencionalnog?

U košnicama mora biti ekološko saće, a tretmani se odrađuju isključivo ekološkim preparatima, a polumjer kemijski netretiranih površina mora biti minimalno tri kilometara. Košnice se boje isključivo neškodljivim eko bojama.

3. Od čega se sastoji sam proces eko certifikacije?

Nadzor je dva puta godišnje, zatim detaljna analiza svih proizvoda kako bi se ustanovilo organsko podrijetlo te provjera lokacije.

4. Na koji se način u ekološkom pčelarstvu štite košnice od nametnika, bolesti pčela i sl.?

Štite se isključivo ekološkim sredstvima. Na primjer mravljom i oksalna kiselinom, te neškodljivim sredstvima kao što su Beevital i Apiguard.

5. Opišite nam godišnji ciklus koji prolaze pčele i pčelari, tj. od kojih se faza sastoji i u koje se vrijeme sakuplja med?

U kolovozu počinje uzimljavanje, a do ožujka je zimovanje. Od trećeg mjeseca počinje  intenzivan rad s društvima kako bi pčele imale snažne zajednice za nadolazeće paše koje traju od travnja do srpnja.

6. Koje su po vama najfascinantnije osobine i ponašanja pčela?

Fascinira me činjenica da se 80 000 tisuća jedinki nalazi u košnici veličine pola kubnog metra i svaka točno zna što joj je radni zadatak.

7. Što po vašem mišljenju najviše šteti opstanku pčela?

Veliku štetu čine konvencionalni tretmani poljoprivrednih površina i nekontrolirana upotreba insekticida i pesticida.

8. Što mislite koji je uzrok izumiranja čitavih kolonija pčela po svijetu?

Prije svega, pomanjkanje nezagađenih površina. Pčela je izuzetno osjetljivo biće na otrove.

9. Postoji li neki trik pomoću kojeg svatko može prepoznati „lažni med“, tj. kako možemo znati da se radi o 100% prirodnom medu?

Svaki prirodni med mora se kristalizirati ili popularno rečeno "ušećeriti" nakon određenog vremena. Zavisno od vrste određenog meda, kristalizacija počinje od desetak dana pa do tri mjeseca.

10. Koji bi savjet dali budućim eko pčelarima?

Put ekoloških pčelara nije nimalo lak niti jeftin. Međutim ako želite zdrav proizvod osigurati svojoj djeci i unucima, krajnje je vrijeme da se upitamo u kojem smjeru krenuti. Mi smo krenuli u ekološkom smjeru.

Saznajte još više o fascinantnom svijetu pčela u članku 10 stvari koje niste znali o medu i pčelama.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)