Pročitajte zanimljivu priču o ekološkom pčelarstvu, zanimljivosti o pčelama i pokoji trik od iskusnog hrvatskog ekološkog pčelara.
Serijal o hrvatskim eko proizvođačima nastavljamo interesantnom pričom iskusnog ekološkog pčelara Zrinoslava Guska. U netaknutoj prirodi Kopačkog rita u mjestu Tikveš, proizvodi se organski med pod nazivom Tikveško blago. Otkrili smo zanimljive detalje o specifičnostima eko pčelarstva ali i poneki trik i zanimljivosti o fascinantnom životu pčela.
Pčelarstvo je u našoj je obitelji već dugi niz godina. Moj djed je još 50-ih godina prošlog stoljeća držao pčele. Kao djeca smo mu pomagali u vrcanju, a mi se bavimo pčelarstvom od 2006. godine.
U košnicama mora biti ekološko saće, a tretmani se odrađuju isključivo ekološkim preparatima, a polumjer kemijski netretiranih površina mora biti minimalno tri kilometara. Košnice se boje isključivo neškodljivim eko bojama.
Nadzor je dva puta godišnje, zatim detaljna analiza svih proizvoda kako bi se ustanovilo organsko podrijetlo te provjera lokacije.
Štite se isključivo ekološkim sredstvima. Na primjer mravljom i oksalna kiselinom, te neškodljivim sredstvima kao što su Beevital i Apiguard.
U kolovozu počinje uzimljavanje, a do ožujka je zimovanje. Od trećeg mjeseca počinje intenzivan rad s društvima kako bi pčele imale snažne zajednice za nadolazeće paše koje traju od travnja do srpnja.
Fascinira me činjenica da se 80 000 tisuća jedinki nalazi u košnici veličine pola kubnog metra i svaka točno zna što joj je radni zadatak.
Veliku štetu čine konvencionalni tretmani poljoprivrednih površina i nekontrolirana upotreba insekticida i pesticida.
Prije svega, pomanjkanje nezagađenih površina. Pčela je izuzetno osjetljivo biće na otrove.
Svaki prirodni med mora se kristalizirati ili popularno rečeno "ušećeriti" nakon određenog vremena. Zavisno od vrste određenog meda, kristalizacija počinje od desetak dana pa do tri mjeseca.
Put ekoloških pčelara nije nimalo lak niti jeftin. Međutim ako želite zdrav proizvod osigurati svojoj djeci i unucima, krajnje je vrijeme da se upitamo u kojem smjeru krenuti. Mi smo krenuli u ekološkom smjeru.
Saznajte još više o fascinantnom svijetu pčela u članku 10 stvari koje niste znali o medu i pčelama.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar