Kategorije
Jadranka Boban Pejić

Funkcionalne gljive - snažan štit našeg imuniteta

Nauči sve o blagotvornom djelovanju funkcionalnih gljiva na organizam i saznaj kako se koriste.

Funkcionalne gljive - snažan štit našeg imuniteta
Datum objave: 15.12.2017

Tijekom milijuna godina gljive su biokemijski evoluirale, što im je donijelo jedinstvenu sposobnost razgrađivanja štetnih tvari, odbijanja toksina te obranu od napada. Iako danas u svijetu postoji otprilike oko 100.000 različitih gljiva (od kojih se oko 700 koristi kao hrana), samo ih pedesetak ima ljekovito djelovanje.

I od tih pedesetak samo nekoliko je zaista intenzivno istraživano i proučavano. Reishi, shiitake, maitake i cordyceps su 4 vrste na kojima je provedeno najviše istraživanja. Ono što je zajedničko za sve četiri je da sadrže aktivnu tvar beta-glukan, no između sebe se razlikuju po posebnim, blagotvornim učincima na ljudski organizam.

Reishi (Ganoderma lucidium)

Reishi je poznata na Dalekom istoku više od 2000 godina. U drevnoj Kini bila je na prvom mjestu superiornih ljekovitih sastojaka koji pomlađuju i utječu na dugovječnost. Kao adaptogen, reishi ima balansirajuće djelovanje na organizam. Među mnogim potvrđenim djelovanjima su: jačanje srca, snižavanje kolesterola i visokog tlaka, pomoć u otklanjanju gljivične infekcije i sindroma kroničnog umora te pomoć u smanjenju tjelesne težine. Kao i kod shiitake, maitake i cordiceps, tako su i kod reishi imunoaktivna supstanca polisaharidi (složeni ugljikohidrati). Japanska vlada službeno je uvrstila reishi među supstance za tretiranju raka. Vrste raka za koje se navodi da je reishi pomogao u terapiji su: karcinom želuca, karcinom cerviksa, karcinom dojke te karcinom pluća. Studije tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća potvrdile su da reishi pomaže uklanjanje simptoma kroničnog umora te poboljšava kvalitetu spavanja. Istraživanja provedena na ljudima pokazala su uspješno protualergijsko, protuupalno, antibakterijsko djelovanje gljive reishi te izrazite antioksidativne učinke. Najčešće se koristi u kapsulama.

Maitake (Grifola frondosa)

Tzv. plešuća gljiva može narasti i do 30 cm u promjeru te doseći težinu i do 50 kg. Struktura polisaharida kod maitake je nešto drugačija nego kod reishi i shiitake te također pokazuje djelovanje na podizanju imuniteta te protiv tumora. Ustanovljeno je da pomaže broj tzv. T-stanica kod oboljelih od HIV-a. Istraživači National Cancer Institute (SAD) objavili su da je uspješna te da nema negativne popratne pojave. Dobrobiti maitake gljiva uključuju: pomoć pri kontroli glukoze u krvi kod dijabetičara, redukcija visokog krvnog tlaka te pomoć pri smanjenju prekomjerne težine. Najčešće se koristi u kapsulama.

Cordyceps (Cordyceps sinensis)

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća ovoj se gljivi poklanja sve više pozornosti. Naime, utvrđeno je da Cordyceps potpomaže atletske performanse. Ima snažan tonizirajući efekt, a može pospješiti unošenje više kisika u pluća što smanjuje upale u bronhijima. Također, pomaže kod iscrpljenosti, noćnog znojenja, smanjuje spolnu impotenciju te se može koristiti za smirenje. U Kini, cordyceps se tradicionalno koristio za obnavljanje sperme i rješavanje spolne impotencije. Najčešće se koristi u kapsulama.

Shiitake (Lentinus edodes)

Shiitake je jedna od najjačih izvoznih kultura Japana te najpopularnija egzotična gljiva na svijetu. Orijentalna narodna medicina pridaje joj svojstvo ginsenga među gljivama i posebno ističe njezinu moć na obnavljanje organizma. Shiitake sadrži aminokiselinu koja smanjuje kolesterol te inhibira širenje virusa. U jednoj studiji provedenoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, 40 starijih žena i 420 mlađih žena koristile su 9 grama suhih shiitake dnevno (ekvivalent 90 grama svježih) i za tjedan dana smanjile od 6 do 15% razinu kolesterola za samo tjedan dana. Od suhih gljiva (1 gljiva) (sušene na suncu imaju ljekovito djelovanje) može se raditi čaj ili se suhe gljive mogu dodavati u juhe.

Osim navedenih, Chaga je još jedna moćna i popularna gljiva o kojoj možeš više pročitati u blogu Upoznaj gljive chaga i lavlja griva ili u kratkom videu.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)