Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Sanja Bosančić

Gljive kao moćni imunomodulatori

Pročitaj intervju s Jerry Angelinijem, znanstvenim edukatorom kompanije Fungi Perfecti i Host Defense. 

Gljive kao moćni imunomodulatori
Datum objave: 15.11.2021

Vrijeme je kada svi razmišljamo kako osnažiti imunitet i zaštiti se od virusa. No nije dovoljno samo aktivirati imunološki sustav. Kako bi se izbjegla njegova pretjerana reakcija, važno je i modulirati ga. Jerry Angelini, integrativni praktičar i znanstveni edukator te veliki poznavatelj medicinalnih gljiva, pojašnjava kako nam Host Defense gljive u tome mogu pomoći i po čemu se razlikuju od ostalih.

Jerry, čini se da su gljive danas poprilično popularne i da je sve više dokaza o njihovom blagotvornom utjecaju na zdravlje ljudi. 

Gljive se koriste kao hrana i lijek tisućama godina, a danas imamo pristup nevjerojatnim gljivama iz cijelog svijeta. Imamo i znanstvenu podlogu kako bismo bolje razumjeli zašto su gljive toliko korisne. Paul Stamets smatra se jednim od vodećih svjetskih mikologa. Cijeli je život istražuje gljive i razvija proizvode na temelju znanstvenih spoznaja. Zahvaljujući Paulu, bolje razumijemo i cijenimo zdravstvene prednosti ovih nevjerojatnih gljiva, a dostupne su nam u obliku dodataka prehrani Host Defense koje i sam proučavam već nekoliko desetljeća.

U današnje vrijeme svi tražimo nešto što će nas što bolje zaštiti od virusa ili ublažiti njihovo djelovanje. Na koji način nam gljive mogu biti od pomoći?

Dodaci prehrani Host defense su zaista jedinstveni. Za razliku od drugih proizvoda od gljiva, koristimo micelij gljive uzgajan na organskoj smeđoj riži, koja uz micelij fermentira. I micelij i fermentirana riža imunološki su aktivni i međusobno komplementarni. 

Uspješna imunosna obrana podrazumijeva aktivaciju, regulaciju i rezoluciju (isčezavanje) imunosnog odgovora, tj. imunoreakcije.

Micelij pomaže u angažiranju TT stanica i monocita, dijelova imunološkog sustava koji napadaju bakterije i viruse. Riža pak utječe na modulacijski aspekt imunološkog sustava. 

Posljednja faza imunološkog odgovora, koju nazivamo rezolucijom, iznimno je važna, kako ne bi došlo do prestimulacije imunološkog sustava. Naše studije pokazuju da je upravo fermentirana riža zaslužna za rezoluciju i vraćanje sustava u normalu. 

Znači, ovi su dodaci od micelija i fermentirane organske smeđe riže zapravo imunomodulatori?

Tako je, slikovito ću pojasniti. Kad imate proizvod za jačanje imuniteta koji „aktivira vašu vojsku za bitku“, on na kraju mora i proglasiti „kraj rata“. Ako uzmete neki obični proizvod od gljiva, to nećete postići. On će pokrenuti imunološki sustav, ali neće upravljati modulacijom imunološkog odgovora na način da ga vrati na početnu točku.

Naše gljive pomažu tijelu kako bi znalo kada se boriti, a kada „spustiti koplja“. Angažiranje imunološkog sustava i njegova modulacija imaju snažan dugoročan utjecaj na zdravlje i vitalnost. 

Zašto je važna rezolucija imunološkog odgovora?

Svima nam je bliska trenutna situacija pandemije i mnogo je primjera s korona virusom gdje kod nekih ljudi imunološki sustav u borbi protiv virusa „ispaljuje previše municije“, preagresivan je i imunološki odgovor je presnažan. To primjerice dovodi do problema s plućima, previše tekućine u njima itd. 

Možemo li se u potpunosti zaštititi od viroza?

Nitko nije sto posto imun na viruse i sezonske bolesti. No, ako optimizirate svoj imunitet, bolest će trajati kraće, bit će slabijeg intenziteta i bez značajnijih posljedica.

Koje su nam gljive najkorisnije kako bismo optimizirali svoj imunitet?

Sve Host Defense gljive imaju imunomodulacijski učinak, kako sam ga prije opisao, ali pritom utječu na niz drugih tjelesnih sustava. Za zimsku vitalnost izdvojio bih sljedeće gljive, a navest ću samo neka njihova djelovanja.

 1. REISHI (Ganoderma lucidum) 
  Gljiva reishi je snažan modulator imunološkog odgovora, može aktivirati određene imuno stanice, ali istodobno kontrolira ravnotežu imunosnog sustava sprječavajući njegovu pretjeranu reakciju. 
  Reishi ima širok raspon djelovanja u našem tijelu i gotovo da nema tjelesnog sustava na koji ne utječe: izvrsna je podrška kardiovaskularnom sustavu, funkciji jetre te prilagodbi na stres i utječe na zdravlje probavnog sustava. 
  Fantastičan je adaptogen te našem centralnom živčanom sustavu pomaže da se umiri. Snažan je antioksidans koji naše stanične membrane štiti od oštećenja. Njezino je djelovanje postupno i stabilno pa ako je koristite za neki kronični problem, poput podrške zdravlju kardiovaskularnog sustava, svakako ju uzimajte dva do tri mjeseca. Redovitim uzimanjem gljive reishi, dobivate višestruku podršku zdravlju i kvalitetnu imunooptimizaciju.
 2. CORDYCEPS (Cordyceps militaris)
  Gljiva cordyceps je vrlo moćna. Podržava visoku razinu energije, libido, pospješuje oksigenaciju, unošenje više kisika u pluća, što smanjuje upale u bronhijima i poboljšava atletske performanse.
  Slično kao reishi, u tradicionalnoj kineskoj medicini se ova gljiva koristila kao tonik. No, dok je reishi nježna, cordyceps ima snažnije djelovanje i više se povezuje s izdržljivošću.
  Cordyceps razrjeđuje sluz u gornjem dišnom sustavu tako da ona nije jako gusta, lakše se iskašljava te manje pogoduje razvoju bakterija, što će vam biti od velike pomoći u bržem oporavku. 
 3. CHAGA
  Gljiva chaga osnažuje epitelna tkiva kože, pluća i probavnog trakta. Ona uravnotežuje imunološki odgovor u tim mukoznim membranskim tkivima. Potiče aktivnost stečenog i prirođenog imuniteta te sprječava prejaku reakciju imunološkog sustava. Ponovno naglašavam koliko je važno održati razvnotežu u funkcioniranju imunih stanica, da ne bismo izazvali pretjeranu reakciju. 
  Chaga sadrži i jake antioksidante koji štite našu staničnu DNA od oštećenja. 
  Osim navedenog, chaga sadrži spojeve koji smanjuju razinu šećera u krvi, kolesterol i trigliceride te štiti jetrene stanice povećavajući antioksidacijsku aktivnost u jetri. Nadalje, istraživanjem je ustanovljeno kako chagin ekstrakt može biti prilično poticajan za ljude koji imaju poteškoća s razinama šećera u krvi i neuravnotežene razine kolesterola i triglicerida, koje često dolaze jedna s drugom.

Možemo li ove gljive kombinirati s nekim drugim dodacima?

Gljive možete kombinirati i s drugim dodacima, odlične su u kombinaciji s vitaminom D i cinkom, na primjer.

 

Organski sastojci najviše kvalitete

Fungi Perfecti® i Host Defense® su lideri u istraživanju o dobrobiti micelija za imunitet i utjecaju na ekosustav. Zapošljavamo interni tim mikologa, istraživača i medicinskih stručnjaka. Pored toga, surađujemo s neovisnim laboratorijima kako bismo neovisno provjerili naša otkrića.

Naše gljive su uzgojene u SAD-u. Njihovu autentičnost potvrđujemo i genetskim i biokemijskim ispitivanjima, a za provjeru sigurnosti ispitujemo pesticide, teške metale i mikrobiološke zagađivače. Naši proizvodi imaju organski certifikat USDA, bez GMO-a su, veganski, bez glutena i održivo pakirani s naglaskom na ekološki svjesne materijale.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)