Kategorije
bio&bio tim

Goran Gusak: Budućnost je u samoodrživosti

Pročitajte priču o domaćem eko gospodarstvu čije proizvode možete pronaći na bio&bio policama.

Goran Gusak: Budućnost je u samoodrživosti
Datum objave: 30.06.2016

Gospodin Goran Gusak, vlasnik eko imanja "Na orlovom putu", odgovorio je na naša pitanja o životu na ovom jedinstvenom baranjskom OPG-u i planovima za budućnost. Ovo je nastvak naše priče o domaćim eko poljoprivrednicima iz serijala #HReko.

1. Gdje se nalazi eko gospodarstvo "Na orlovom putu" i kako je sve počelo?

Živjeli smo u Osijeku u centru grada. Odlučili smo u potpunosti promijeniti život. Prodali smo stan i kupili 7 hektara oranice s korovom visine i do 6 metara jer ju nitko nije obrađivao od 1985. godine što je za nas bila njena najveća vrijednost. Punih 12 godina upornog i neprestanog rada i odricanja nas i naših najbližih, nastajalo je ekološko gospodarstvo Orlov put. Imanje se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u zaštićeni Park prirode Kopački rit.

2. Zbog čega imanje nosi naziv "Na orlovom putu"?

Naziv našeg eko gospodarstva, Orlov put, nadjenula je sama priroda. Iznad njega tijekom cijele godine možete pratiti prelete orlova i drugih ptica kojima je to svakodnevna tura pri letu unutar zaštićenog Parka prirode Kopački rit.

3. Što uzgajate na svom eko imanju?

Uzgajamo ekološko voće, povrće, ljekovito bilje i domaće životinje.

4. Što nudite posjetiteljima imanja?

Tisuće posjetitelja koji nam stižu iz cijelog svijeta, redom su ekološki osviješteni zaljubljenici u prirodu, zdravu prehranu i seoski način života. Osim obilaska imanja i ekoloških radionica, u sjeni bagremova mogu uživati ukusnoj ekološkoj hrani.

5. Koji se vaši proizvodi mogu pronaći na bio&bio policama?

U bio&bio ponudi su naš poznati i omiljen ajvar, kisela cikla i kiseli krastavci, pasirana rajčica, te džemovi od jabuke, kruške, jagode i kupine.

6. Koliko je osoba u timu?

Naš je tim mali, ali vrlo marljiv i efikasan. Ima nas ukupno desetoro.

7. Jeste li nailazili na prepreke tijekom provedbe vašeg eko projekta?

Prepušteni smo sami sebi da se borimo s općinom koja uopće nema sluha za ovakav vrijedan projekt. Inače, koristili smo poticajne mjere koje su nam pomogle, racionalno ih koristimo i nastojimo poslovati bez kredita pazeći na maksimalnu iskoristivost.

8. Jeste li zadovoljni svojim načinom života na imanju i koji su vaši planovi za budućnost?

Danas možemo reći da živimo potpuno drugačije i neusporedivo kvalitetnije. Radujemo se svakoj jutarnjoj pjesmi slavuja, brujanju pčelica, večernjem kreketu žaba i tišini noći.

U budućnosti se želimo potpuno okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi naše imanje postalo energetski samoodrživo. Primjerice, postavljanje solarnih panela doprinosi provedbi ove zamisli. Ništa nas ne može odvratiti od ovakvog prirodnog i ispunjavajućeg načina života.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)