Kategorije
bio&bio tim

Havajska spirulina – najpopularnija spirulina još od 1984.

Pročitaj zašto je spirulina koja dolazi s osunčanih Havaja uvijek najbolji izbor…

Havajska spirulina – najpopularnija spirulina još od 1984.
Datum objave: 10.09.2019

Spirulina je bez dvojbe jedan od najpopularnijih superfood dodataka. No koja vrsta spiruline i zašto je baš ona najpopularnija? Čitaj dalje i saznaj...

Spirulina je možda jedan od najstarijih oblika života na planeti Zemlji, ali njena popularnost definitivno nije zastarjela. Štoviše, spirulina se posljednjih godina ponovno našla u središtu pozornosti na društvenim mrežama. Mnogi food blogeri i wellness influenceri brzo su popularizirali spirulinu stvarajući ukusne pladnjeve, zelene smoothieje i recepte koji nalikuju umjetničkim djelima. Tu je i mnoštvo kliničkih ispitivanja spiruline na ljudima, koja pokazuju niz dobrobiti poput bogatstva nutrijenata koji na različite načine osnažuju organizam. Nadalje, moćno djelovanje spiruline kao snažnog neuroprotektora dokazala je Dr. Paula Bickford sa američkog Sveučilišta u južnoj Floridi (Center for Aging and Brain Repair). No, kako bi u potpunosti iskoristili njene dobrobiti, bitno je odabrati nutritivno najbogatiju i najkvalitetniju spirulinu. U nastavku ti donosimo par savjeta na što treba pripaziti kod biranja spiruline.

Što čini najkvalitetniju spirulinu

 1. Izvor
  Znaš li gdje i kako se spirulina u tvom dodatku uzgaja? Havajska spirulina se više od 25.000 godina kroz 10.000 generacija prilagođava intenzivnom havajskom suncu. Ovi uvjeti stvorili su soj s najvišom razinom mješovitih karotenoida, enzima i antioksidanata. Budući da je spirulina vodena biljka, kvaliteta i čistoća vode koja se koristi u uzgoju te okolno mjesto također igraju veliku ulogu u njenoj kvaliteti. Je li spirulina koju držiš u ruci uzgojena u pitkoj slatkoj vodi s čistim zrakom, ili u potencijalno prljavom rezervoaru ili riječnoj vodi u zagađenom okolišu?
 2. Valjani certifikati treće strane
  Provjerite ima li brand spiruline certifikat i je li taj certifikat izdan od legitimne treće strane ili od branda samog. Havajska spirulina ima certifikate: Non GMO Project, Glyphosate-free od The Detox Project, Vegan.org, gluten-free, Kosher i Halal. Certifikati treće strane poput navedenih osiguravaju da su finalni proizvodi pažljivo pregledani i testirani kako bi se osiguralo da isti zadovoljavaju stroge uvjete i standarde koje certifikati zahtijevaju.
 3. Nutritivne vrijednosti i tvrdnje na deklaraciji
  Budući da je spirulina superhrana, želiš osigurati da ona stvarno je bogata super nutrijentima. Provjerite podatke o na deklaraciji o tome koje vitamine sadrži i kolika je preporučena doza. Uobičajena doza za kvaliteniju spirulinu je 3 grama i sadrži visoku količinu vitamina A, K1 & K2, zeaxanthina, klorofila, željeza te proteine. Potrebne analize za sve navedeno mogu se također provjeriti i na web stranici Nutrexa.
 4. Metode uzgoja, branja i pakiranja
  Uvjeti i okoliš u kojem spirulina raste od krucijalne je važnosti. Kao što smo naveli ranije, kvaliteta vode, zraka i količina zagađenosti, ali i načini branja, obrade i pakiranja alge bitno utječu i na kvalitetu dodatka.

  Havajska spirulina ne uzgaja se u oceanu već u velikim, strogo kontroliranim slatkovodnim bazenima, a miješanje s 5% morske vode vrši se s morskom vodom koja izvire na području Sjevernog pola, dubokim podmorskim strujama putuje prema ekvatoru i koja se crpi na dubini od 610 metara ispod površine oceana. Morska voda na tolikoj dubini bila je zadnji put izložena atmsferskim utjecajima prije 2000 godina te je besprijekorno čista.

  Što se tiče daljnje obrade i čuvanja, spirulina bi se trebala sušiti brzo, na niskim temperaturama i s minimalnim količinama kisika kako bi se sačuvali svi nutrijenti i enzimi. Također, tamnije bočice od stakla možda nisu najljepše rješenje, ali itekako bolje čuvaju nutrijente od plastičnih bočica koje propuštaju svjetlo i kisik.
 5. Teški metali i bakterije
  Suvišno je istaknuti kako je spirulinu nužno držati u kontroliranim uvjetima i neprestano testirati njenu kvalitetu. Prolazi li spirulina koju kupuješ test čistoće od teških metala i bakterija? Havajska spirulina ne samo da na području čistoće i kvalitete briljira, već je u skladu s najstrožim zakonima u Americi, ali i Europi.
 6. Miris i okus
  Iako je potrebno malo vremena da se privikneš na miris, zbog nutritivnog bogatstva spiruline, ono se svakako isplati. Miris dodatka nikako ne bi trebao imati neprirodan miris kemikalija, već lagani miris morske trave. Svoju Havajsku spirulinu ubaci u smoothie sa najdražim voćem i povrćem i uživaj!

Izvor: www.nutrex-hawaii.com

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)