Hladno prešana istina o biljnim uljima, 2. dio

U nastavku serijala, Vlasta je iz novog priručnika izdvojila zanimljive "tips&tricks" s lanenim uljem, koji s razlogom ne silazi s top liste najprodavanijih hladno prešanih ulja. 

Blagotvorno djelovanje lanenog ulja

Daleko je najbogatije esencijalnom α-linolenskom (ω-3) masnom kiselinom od svih biljnih ulja dostupnih na tržištu. Pozitivni učinci lanenog ulja istraživani su kod kardiovaskularnih oboljenja, kod bolesti raka uzrokovanih hormonalnim poremećajima – dojke i prostate – te kod homeostaze kože.

Laneno ulje u kuhinji

Vjerujemo da je svima posve poznato da je prženje na ovom ulju zabranjeno. No zato će biti odličan dodatak ponajprije gustim napitcima i slatkim jelima i preljevima. Možete ga dodavati jutarnjim kašama, u sve povrtne juhe i umake i miješati s drugim uljima za začinjanje salata. Oprez: Trudnicama se ne preporučuje oralna, pa čak ni kozmetička upotreba, jer veće količine možda mogu izazvati preuranjeni porod.

Recept s lanenim uljem

Za zdrav početak dana

1 banana
1 jabuka
1 šalica zobenog napitka
1 šaka zelenog lisnatog povrća po ukusu (špinat, blitva, potočarka, lišće mrkve, peršin...)
1 žličica oljuštenih konopljinih sjemenki
3 žlice lanenog ulja
sok od 1/2 do 1 limuna

Sve sastojke miješajte u blenderu dok ne dobijete homogenu smjesu. Po želji napitak razrijedite vodom ili zobenim mlijekom ili napravite gušću smjesu koju možete pomiješati s tofuom ili svježim sirom za finu kremu ili namaz za zdrav doručak.

Tek nakon nekoliko tjedana ili mjeseci upotrebe moći ćemo procijeniti koliko nam je neko ulje pomoglo, ali za cjelovit učinak trebat ćemo ipak zaorati dublje u nagomilane loše prehrambene navike i ne očekivati kako ćemo samo s jednom žličicom lanenog ulja dnevno riješiti sve kardiovaskularne brige.

Za to su ipak potrebne opsežnije promjene u prehrani i načinu života u čemu vam mogu pomoći Planetopijine knjige poput novog priručnika Hladno prešana ulja, te jedinstvene radionice i seminari o zdravom i cjelovitom načinu života u Makronovi.