Pročitajte savjete za korištenje konopljinog hladno prešanog ulja i recept za vegansku majonezu iz knjige Hladno prešana ulja u izdanju Planetopije.
Naš zadnji, ekskluzivni pogled u novu knjigu Hladno prešana ulja koji nam je omogućila Vlasta iz Planetopije, završavamo finim receptom i zanimljivostima o ulju konoplje.
Ulje konoplje ima gotovo idealan omjer esencijalnih masnih kiselina (ω-6 : ω-3) od 2,5 : 1 i njegovom redovitom konzumacijom možemo značajno utjecati na regulaciju ovog odnosa u organizmu. Pozitivno djeluje na sve kronične smetnje vezane uz kardiovaskularno zdravlje, dijabetes, kožne smetnje, menstrualne probleme i regulaciju tjelesne težine.
Niti na ovome ulju nemojte pržiti ni termički ga obrađivati! No slobodno se može poslužiti uz salatu, a možete ga dodati i u biljna mlijeka iz kućne radinosti, guste sokove, juhe, razne namaze, sve vrste pesta, posebno one koje sadrže sjemenke itd. Posebno je ukusno u izradi domaće majoneze.
Domaća veganska majoneza
3/4 šalice sojinog (nezaslađenog) mlijeka
1 i 1/2 žlica limunovog soka
1 žličica dižonskog senfa
3/4 šalice konopljinog ulja
prstohvat soli
prstohvat papra
Miješajte prva četiri sastojka u blenderu ili štapnim mikserom oko pola minute. Dok miješate, polako dodajte ulje, dok smjesa ne postane homogena, glatka i gusta. Dodajte sol i papar. Probajte i dodatno začinite ako je potrebno. Majoneza može stajati u hladnjaku nekoliko dana, ali najbolja je ako se posluži svježa.
Uživajte u raznim mogućnostima i ne zaboravite da znanje i dodatnu inspiraciju možete dobiti iz knjige odakle su preuzeti savjeti i ovaj slastan recept ali i drugih knjiga u izdanju Planetopije!
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar