Hladno prešana istina o biljnim uljima, 3. dio

Naš zadnji, ekskluzivni pogled u novu knjigu Hladno prešana ulja koji nam je omogućila Vlasta iz Planetopije, završavamo finim receptom i zanimljivostima o ulju konoplje.

Konopljino ulje za više vitalnosti

Ulje konoplje ima gotovo idealan omjer esencijalnih masnih kiselina (ω-6 : ω-3) od 2,5 : 1 i njegovom redovitom konzumacijom možemo značajno utjecati na regulaciju ovog odnosa u organizmu. Pozitivno djeluje na sve kronične smetnje vezane uz kardiovaskularno zdravlje, dijabetes, kožne smetnje, menstrualne probleme i regulaciju tjelesne težine.

Ulje konoplje u kuhinji

Niti na ovome ulju nemojte pržiti ni termički ga obrađivati! No slobodno se može poslužiti uz salatu, a možete ga dodati i u biljna mlijeka iz kućne radinosti, guste sokove, juhe, razne namaze, sve vrste pesta, posebno one koje sadrže sjemenke itd. Posebno je ukusno u izradi domaće majoneze.

Recept s konopljinim uljem

Domaća veganska majoneza

3/4 šalice sojinog (nezaslađenog) mlijeka
1 i 1/2 žlica limunovog soka
1 žličica dižonskog senfa
3/4 šalice konopljinog ulja
prstohvat soli
prstohvat papra

Miješajte prva četiri sastojka u blenderu ili štapnim mikserom oko pola minute. Dok miješate, polako dodajte ulje, dok smjesa ne postane homogena, glatka i gusta. Dodajte sol i papar. Probajte i dodatno začinite ako je potrebno. Majoneza može stajati  u hladnjaku nekoliko dana, ali najbolja je ako se posluži svježa.

Uživajte u raznim mogućnostima i ne zaboravite da znanje i dodatnu inspiraciju možete dobiti iz knjige odakle su preuzeti savjeti i ovaj slastan recept ali i drugih knjiga u izdanju Planetopije