Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče, arome se u njemu razvijaju i dalje pa zato kažu da je Kayu kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati i upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!
I to ne bilo kakvog, već onog domaćeg, od cjelovitih ekoloških žitarica koji nam daje energiju do kasnog ručka... Od kada nam s eko imanja Zrno redovito na police stižu mirisne štruce raznih vrsta beskvasnih peciva i kruha, sve je više kupaca koji zadovoljno „inhalirajući“ ulaze u trgovinu i došetaju prvo upravo do naše police s kruhom.
Zanimljivo je da svaki beskvasni kruh koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje beskvasnog kruha potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i slomi teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju. Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče, arome se u njemu razvijaju i dalje pa zato kažu da je Kayu kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati i upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!
Spomenuti Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi! Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom...
Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim „rupama“ koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije). Kušali smo ga uz variva od mahunarki i krem juhama i složili se da „bolje ne može“! :-)
Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.
Još jednom upozorenje svim ljubiteljima prirodnog beskvasnog eko kruha – ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome.
Dakle čuvajte svoj beskvasni kruh isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku. Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale ekološke beskvasne kruhove možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.
Jedva čekamo nove mirise i okuse s eko imanja Zrno koje nam najavljuju oko blagdana... Načuli smo da su u planu razne varijacije dosadašnjih „krušnih uspješnica“, biskupski kruh, ručno rađeni blagdanski kolačići... mmmmljac!
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar