Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Irina Zafranović

Ima li što ljepše od mirisa svježeg kruha?

Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče, arome se u njemu razvijaju i dalje pa zato kažu da je Kayu kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati i upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!

Datum objave: 20.11.2012

I to ne bilo kakvog, već onog domaćeg, od cjelovitih ekoloških žitarica koji nam daje energiju do kasnog ručka... Od kada nam s eko imanja Zrno redovito na police stižu mirisne štruce raznih vrsta beskvasnih peciva i kruha, sve je više kupaca koji zadovoljno „inhalirajući“ ulaze u trgovinu i došetaju prvo upravo do naše police s kruhom. 

Zanimljivo je da svaki beskvasni kruh koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje beskvasnog kruha potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i slomi teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju. Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče, arome se u njemu razvijaju i dalje pa zato kažu da je Kayu kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati i upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!

Spomenuti Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi!  Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom...

Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim „rupama“ koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije).  Kušali smo ga uz variva od mahunarki i krem juhama i složili se da „bolje ne može“! :-) 

Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.

Još jednom upozorenje svim ljubiteljima prirodnog beskvasnog eko kruha – ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome.

Dakle čuvajte svoj beskvasni kruh isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku. Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale ekološke beskvasne kruhove možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.

Jedva čekamo nove mirise i okuse s eko imanja Zrno koje nam najavljuju oko blagdana... Načuli smo da su u planu razne varijacije dosadašnjih „krušnih uspješnica“, biskupski kruh, ručno rađeni blagdanski kolačići... mmmmljac!

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Nema komentara. Budi prvi!
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)