Kategorije
Željka Fordren Jambrešić, učiteljica kuhanja

Inspiracija za novu zbirku recepata

Željka Fordren Jambrešić, autorica nove zbirke recepata u izdanju Planetopije, opisuje svoje nadahnuće i poziva nas da zavirimo u novu kuharicu. 

Inspiracija za novu zbirku recepata
Datum objave: 08.04.2015

Vjerujem da svi nosimo većinu lijepih uspomena iz djetinjstva. One su dio temelja naše osobnosti u odrasloj dobi. Vrijeme je to kad smo bili okruženi posebnom pažnjom i ljubavi. I baš kako narodna poslovica kaže: ljubav ide kroz želudac, mnoge od naših lijepih uspomena vezane su uz jela koja su nam pripremale naše majke, bake i ostale bliske osobe.

Iz mamine i bakine kuhinje uvijek se širi miris ljubavi
I kao mala voljela sam jesti povrće, posebno različita variva, no imala sam svoja omiljena jela poput sarme, filane paprike i faširanaca s pire krumpirom. Voljela sam listati mamine kuharice, moja omiljena slikovnica bila je Maja - mala kuharica. Vjerujem da je tome tako jer su mi mama i bake kuhale s velikom ljubavi i pažnjom, imale su svoje sjajne slane i slatke specijalitete… Vrlo rado se sjetim dana kad se bliža i dalja obitelj sastajala oko velikog stola u dane blagdana. U nižim razredima osnovne škole voljela sam ponedjeljak jer tog su dana tete kuharice servirale griz na mlijeku posipan kakaom…

Vrijeme za nove okuse i mirise
Kako sam rasla, mlada buntovnica i istraživačica u meni krenula je dalje, otkrila novi svijet namirnica i potpuno različitu filozofiju prehrane. Japanski pristup prehrani i uopće drugačiji pogled na namirnice otvorio mi je nove poglede. Počela sam koristiti više žitarica, otkrila nove vrste povrća, mahunarki, uvrstila alge i sjemenke u svoj jelovnik. Prehrana prema makrobiotičkim načelima meni je dala poletnost, svježinu, mnogo snage i energije. No, na neko vrijeme izgubila sam jela iz djetinjstva i na neki način udaljila se od svojih korijena. Ipak, iskustvo i sigurnost koju sam stjecala tijekom  godina, te želja za eksperimentiranjem pomogli su mi da shvatim kako se ne trebam odricati okusa na koje sam navikla.

Povratak korijenima na makrobiotički način
Najviše mi je u tome pomogla Škola prirodne prehrane koju sam pohađala. Tamo sam, uz brojne savjete i ideje, ohrabrila sebe i nastavila to posebno putovanje kroz svijet prirodnih i cjelovitih sastojaka. Veliki izazov i zadovoljstvo predstavlja mi upoznavanje mojih prijatelja i poznanika sa tim čudesnim svijetom. Svijetom vegetarijanstva, veganstva i zdravijom prehranom uopće.

Zbirka najboljih recepata u novoj knjizi
Osim što volim uveseljavati svoje bližnje, drago mi je što s njima mogu dijeliti radost zdravog življenja. Posebno sam zahvalna mojoj obitelji što me svakodnevno i dalje potiču, zajedno sa mnom istražuju, te mi pružaju nadahnuće za brojne ideje. Njihovo zdravlje i živahnost, ali i brojne kritike tjeraju me naprijed. Kao rezultat te interakcije proizašla je i kuharica Domaća jela iz edicije Mirisi i okusi Makronove u izdanju Planetopije.

Pridružite nam se na radionici
Budući da su domaća tradicijska jela meni bila odlična polaznica za kreativno razmišljanje i kuhanje, pozivam vas da mi se pridružite u Makronovi na radionici kuhanja "Domaća jela", 9. i 11.4. 2015., gdje ćemo naučiti kako spraviti ukusna jela na nov način, a istodobno zadržati poznate okuse. Rado ću s vama podijeliti iskustvo radosnog kuhanja! Vidimo se!    

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)