Jagode? Ne brini, organske su! (a i domaće)

Iz godine u godinu, izvještaji Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) upozoravaju na rizike od pesticida u hrani na EU tržištu, a jagode su u vrhu namirnica s najvišom razinom ostataka pesticida. Pesticidi, poznato je, mogu izazvati kožne reakcije, alergije, probleme s disanjem i druge tegobe, stoga su jagode uvijek u tzv. „dirty dozen“ skupini, odnosno među namirnicama za koje svakako trebaš tražiti eko certifikat. 

Nježne i mekane, kratkog roka trajanja, s organskim jagodama treba znati kako, a mi imamo veliku sreću da i u Hrvatskoj postoje ljudi koji su se uhvatili u koštac s izazovima organske proizvodnje ovog popularnog bobičastog voća. Tu su prije svega pioniri organskog uzgoja jagoda, obitelj Veselić iz Lonjskog polja koji su se s uzgojem jagoda počeli baviti 2005. godine.

Zašto baš jagode?

Jagode su nam bile izazov! Kad smo počinjali, svi su nam govorili da smo ludi i da je to nemoguće, priča Tihana Veselić, ali od početka smo uspjeli. Počeli smo uzgajati na 0,2 hektara, a sada imamo jedan hektar površina zasađene jagodama. 

Što je potrebno za uspješan uzgoj organskih jagoda?

Ajoj, smije se naša sugovornica, puno rada! Osim toga, za jagode su najbitniji plastenici jer ne koristimo kemijske pesticide, iako mi imamo dio jagoda i van plastenika. Za zaštitu koristimo blaga sredstva, čaj, koprivu... i prihranjujemo stajnjakom.

Kako dobiti zdrave i ukusne jagode, što određuje njihovu kvalitetu?

Kvaliteta ovisi o tretmanu, mislim da pesticidi zapravo unište okus jagode. Organske imaju poseban okus, ali zato je potrebno i puno rada. Većina ljudi misli da je trošak samo berba jagoda, ali primjerice, mi smo jagode posadili u sedmom mjesecu prošle godine, plijevimo barem dva puta, trgamo veže i rane cvjetove, zalijevamo... Briga je to velika i sve je ručni rad, pojašnjava gospođa Tihana.

Koliko vas je na imanju?

Mi obiteljski radimo, imamo troje stalno zaposlenih i desetak radnika u sezoni berbe. Zbog velikog iseljavanja, sve nam je teže pronaći ljude za berbu tako da za sad nećemo proširivati nasade. 

S obzirom na recentna događanja s otkupom domaćih, ali konvencionalnih jagoda, kakva su Vaša iskustva?

Jagoda je specifična jer se mora distribuirati u vrlo kratkom roku, ne možemo tražiti kupca kad je ubrana, već puno prije, što mnogima stvara problem, i naravno ugovorena cijena otkupa. bio&bio je naš siguran kupac i mi tih problema nemamo.

Do kada ćemo moći uživati u Vašim jagodama?

Ove godine je bilo dosta toplo pa su nam u isto vrijeme došle i jagode iz plastenika i one s polja. Sezona inače traje do listopada, a vidjet ćemo kako će biti ove godine. 

Jagode u koje možeš imati povjerenja

Poznato je kako u jagodama najviše uživaju djeca, a najčešći izbor mama i tata u bio&bio ovih dana su upravo jagode – jagode u koje mogu biti sigurne. 

Moj sin od rođenja postepeno otkriva svijet voća koje oduvijek kupujem u bio&bio kako bih zaštitila njegov osjetljiv dječji organizmić od štetnih pesticida i herbicida. Baš su jagode njegov favorit, a znamo kako su baš one nemilosrdno "špricane" svime i svačime. E, pa kada je sezona jagoda, ne tratimo vrijeme nego u njima uživamo gotovo svaki dan i otkrivamo nove slasne kombinacije. Favorit za sada je krema od indijskih oraščića ili Sojade puding od vanilije. Ožeži zlato mamino jer sezona kratko traje! 
I.Z., Zagreb

Imam troje djece i svi su pasionirani jagodari, zajedno samnom. :) Nikada mi nije žao odvojiti koju kunu više za eko certificirane jagode jer jedino tako znam da se s jagodama ne najedemo raznih toksina kojima se one obilno špricaju. A i volim podržati domaće eko OPG-ove. 
F.B., Split

Ja sam odrastao uz nešpricane jagode i isto to želim priuštiti svojoj kćeri, koja ih obožava. Imala je prije „alergiju“ na jagode, dobila bi točkice po prstima. Ali otkad jede organske jagode, uživa u njima bez točkica. 
M.Z., Rijeka