Jerry Angelini: Gljive su iznimno snažne u očuvanju zdrave mikroflore

Gljive su riznica tvari koje blagotvorno djeluju na naš organizam. Uz sve veći interes za probavni mikrobiom tj. za skup mikroorganizama u ljudskom tijelu, gljive se proučavaju kako bi se utvrdilo na koji način unaprijeđuju probavni ekosustav.

Preliminarni podaci vrlo su obećavajući, što upućuje na značajni in vitro i in vivo povoljan učinak.

Istraživanja upućuju na to da su polisaharidi iz reishi gljiva učinkoviti ne samo u tretiranju crijevne neravnoteže uzrokovane visokim unosom nekvalitetnih masnoća već i u održavanju čvrstoće stijenki crijeva i smanjenju metaboličke intoksikacije, ističe Jerry Angelini, znanstveni edukator i bliski suradnik najpoznatijeg svjetskog mikologa, Paula Stametsa, kreatora projekta Host Defense.

Druga studija pokazala je da reishi može u značajnoj mjeri potaknuti fermentaciju bakterija Bifidobacterium i Lactobacillus, istovremeno sprečavajući razmnožavanje patogenih bakterija.

Zaštita od upala uz pomoć gljive Lavlja griva

I druge gljive pokazuju sličan blagotvoran učinak. Studije u kojima su miševima davane gljive čaga i lavlja griva uočile su promjene u crijevnom mikrobiomu. Čaga je bila uspješna u reduciranju patogenih bakterija te povećanju broja korisnih bakterija s pozitivnim učinkom na upalne markere.

Izdvojio bih i gljivu Lavlja griva (Lion's Mane) koja povoljno utječe na crijevni ekosustav istovremeno podržavajući imunosne funkcije. Kako se broj "dobrih bakterija" tj. blagotvornih mikroorganizama povećava, modulira se imunosni odgovor i umjesto upalne reakcije aktivira se imunosna tolerancija. Tu su nam ljekovite gljive iznimno učinkovite, ali je važno da su iz ekološkog uzgoja te da je micelij kvalitetan, naglašava Angelini.

Host Defense gljiva Lavlja griva  sadrži ekološke micelije s punim spektrom sastojaka: polisaharidi (beta glukani, arabinoksilani, glukoza, ksiloza, galaktoza i manoza), glikoproteini, ergosteroli, triterpenoidi i drugi mikronutrijenti.

Pozitivan utjecaj gljiva na crijevnu mikrofloru

Utjecaj gljiva na naš mikrobiom nije ograničen samo na ljekovite vrste tradicionalne medicine. Istražuje se i utjecaj jestivih gljiva, a rezultati su jednako pozitivni zbog pozitivnog djelovanja na našu crijevnu mikrofloru.

Jestive i takozvane "ljekovite gljive" nude nam pregršt blagodati za naš imunitet, ravnotežu crijevne mikroflore i dugovječnost  dovoljno razloga za njihovu svakodnevnu konzumaciju u jelima ili kao dodatak prehrani, preporučuje Jerry Angelini iz Host Defensea.