Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Danijela Duvnjak

Jesmo li zaboravile živjeti iz srca?

Drage dame, pročitajte zanimljiv tekst o ženskom srcu. I u doslovnom i metaforičkom smislu :) Idealan podsjetnik za Valentinovo – brinemo li dovoljno o sebi?

Datum objave: 14.02.2014

Za Valentinovo nas sa svih nas strana okružuju crvena srca, simboli ljubavi. No, glavni lik ove naše priče je ono drugo srce, čudesni organ koji vrijedno radi iz dana u dan, skroman i samozatajan, smješten negdje ispod vašeg lijepog čipkastog grudnjaka. Ako ste smatrali da su srčane bolesti prvenstveno muški problem, evo podatka koji će vas iznenaditi: one su glavni uzročnik smrtnosti žena - godišnje od srčanih bolesti umre više žena nego od svih vrsta raka zajedno. Namjera nije da vas prestrašimo, ali vrijeme je da u ovom valentinovskom ozračju osim onim crvenim romantičnim „srčekima“ malo pažnje poklonite i svom pravom srcu.

Razmislite jeste li ikada osjetili neki od ovih simptoma:
- umor
- nesanica
- tjeskoba
- napetost
- pritisak u prsima
- neugodna bol u grudima
- osjećaj da srce „preskače“?

Teško da niste. A ako ste kao većina žena (uključujući i mene), vjerojatno ste odmahnuli rukom i pomislili: „Samo sam umorna i pod stresom. Još samo ovaj projekt. Naspavat ću se za vikend. Ili kad odem na godišnji…“ No, jeste li se zapitali imaju li neki simptomi koje osjećate veze s vašim srcem?


Naime, sve više žena, koje naizgled uopće ne spadaju u rizičnu skupinu, ima problema sa srcem kojih nisu svjesne. Pokazatelj svega toga su gore navedeni simptomi, a ono što morate shvatiti je da infarkt ili ozbiljni problemi sa srcem ne nastaju u trenutku u kojem su postali očiti nego godinama ili desetljećima prije.

To pojašnjava dr. Suzanne Steinbaum u svojoj knjizi Žensko srce, u izdanju Planetopije, te također govori o uzrocima: suvremena žena balansira između gomile obveza, a svoje potrebe – emocionalne, tjelesne, duhovne i intelektualne – stavlja na zadnje mjesto.

Žene žive iz glave, racionalno i organizirano, prigrlile su pravila „muškog svijeta“, a zaboravile su živjeti iz svog srca, pravog središta ženskog bića. Vaše je srce odraz vas u cjelini, načina na koji živite i stava koji zauzimate prema životu, pa ako niste zadovoljni, ako ste umorni i pod stresom, i ono počinje „preskakati“ i „treperiti“.

Dr. Steinbaum sve ono što utječe na srce naziva šumovima srca, a to mogu biti:
-  tjelesna kondicija (Nažalost, shopping se ne smatra tjelovježbom…)
- pušenje (I „samo jedan dim“ je pušenje…)
- razina kolesterola
- krvni tlak
- razina šećera u krvi
- hormonski status
- masne naslage (Da, ta krafna ide ravno u bokove…)
- kvaliteta vaše prehrane
- količina alkohola koju pijete ( Ah, to jedno piće za opuštanje…)
- kvaliteta i količina sna.

Osim ovih tjelesnih i mjerljivih faktora, u rizične čimbenike za razvoj srčanih bolesti spadaju i oni manje opipljivi, ali razornog utjecaja:
- stres na poslu i u privatnom životu
- nezadovoljavajući odnosi
- stav prema životu – je li vaša čaša uvijek napola puna ili napola prazna
- ljutnja, netrpeljivost, pesimizam, tjeskoba.

Možda se pitate tko ima vremena za sve to kad na vas čeka toliko neobavljenih poslova. Razmislite o ovome: ako se ne pobrinete za svoje potrebe – emotivne i tjelesne – u jednom trenutku nećete moći dalje i tada nećete moći biti tu ni za druge. Zato ovog Valentinova malo ljubavi pošaljite i svome srcu – svom najvažnijem životnom partneru.
 

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)