Jesmo li zaboravile živjeti iz srca?

Za Valentinovo nas sa svih nas strana okružuju crvena srca, simboli ljubavi. No, glavni lik ove naše priče je ono drugo srce, čudesni organ koji vrijedno radi iz dana u dan, skroman i samozatajan, smješten negdje ispod vašeg lijepog čipkastog grudnjaka. Ako ste smatrali da su srčane bolesti prvenstveno muški problem, evo podatka koji će vas iznenaditi: one su glavni uzročnik smrtnosti žena - godišnje od srčanih bolesti umre više žena nego od svih vrsta raka zajedno. Namjera nije da vas prestrašimo, ali vrijeme je da u ovom valentinovskom ozračju osim onim crvenim romantičnim „srčekima“ malo pažnje poklonite i svom pravom srcu.

Razmislite jeste li ikada osjetili neki od ovih simptoma:
- umor
- nesanica
- tjeskoba
- napetost
- pritisak u prsima
- neugodna bol u grudima
- osjećaj da srce „preskače“?

Teško da niste. A ako ste kao većina žena (uključujući i mene), vjerojatno ste odmahnuli rukom i pomislili: „Samo sam umorna i pod stresom. Još samo ovaj projekt. Naspavat ću se za vikend. Ili kad odem na godišnji…“ No, jeste li se zapitali imaju li neki simptomi koje osjećate veze s vašim srcem?


Naime, sve više žena, koje naizgled uopće ne spadaju u rizičnu skupinu, ima problema sa srcem kojih nisu svjesne. Pokazatelj svega toga su gore navedeni simptomi, a ono što morate shvatiti je da infarkt ili ozbiljni problemi sa srcem ne nastaju u trenutku u kojem su postali očiti nego godinama ili desetljećima prije.

To pojašnjava dr. Suzanne Steinbaum u svojoj knjizi Žensko srce, u izdanju Planetopije, te također govori o uzrocima: suvremena žena balansira između gomile obveza, a svoje potrebe – emocionalne, tjelesne, duhovne i intelektualne – stavlja na zadnje mjesto.

Žene žive iz glave, racionalno i organizirano, prigrlile su pravila „muškog svijeta“, a zaboravile su živjeti iz svog srca, pravog središta ženskog bića. Vaše je srce odraz vas u cjelini, načina na koji živite i stava koji zauzimate prema životu, pa ako niste zadovoljni, ako ste umorni i pod stresom, i ono počinje „preskakati“ i „treperiti“.

Dr. Steinbaum sve ono što utječe na srce naziva šumovima srca, a to mogu biti:
-  tjelesna kondicija (Nažalost, shopping se ne smatra tjelovježbom…)
- pušenje (I „samo jedan dim“ je pušenje…)
- razina kolesterola
- krvni tlak
- razina šećera u krvi
- hormonski status
- masne naslage (Da, ta krafna ide ravno u bokove…)
- kvaliteta vaše prehrane
- količina alkohola koju pijete ( Ah, to jedno piće za opuštanje…)
- kvaliteta i količina sna.

Osim ovih tjelesnih i mjerljivih faktora, u rizične čimbenike za razvoj srčanih bolesti spadaju i oni manje opipljivi, ali razornog utjecaja:
- stres na poslu i u privatnom životu
- nezadovoljavajući odnosi
- stav prema životu – je li vaša čaša uvijek napola puna ili napola prazna
- ljutnja, netrpeljivost, pesimizam, tjeskoba.

Možda se pitate tko ima vremena za sve to kad na vas čeka toliko neobavljenih poslova. Razmislite o ovome: ako se ne pobrinete za svoje potrebe – emotivne i tjelesne – u jednom trenutku nećete moći dalje i tada nećete moći biti tu ni za druge. Zato ovog Valentinova malo ljubavi pošaljite i svome srcu – svom najvažnijem životnom partneru.