Kategorije
Irena Nedeljković, dipl.ing.preh.teh.

Jod kao esencijalni element današnjice

Jod kao esencijalni element današnjice
Datum objave: 16.07.2015

Jod je iznimno važan i moćan esencijalni hranjivi sastojak koji ima brojne prednosti za zdravlje. Do prije stotinu godina, većina ga je liječnika rutinski koristila kao univerzalno sredstvo za regulaciju povećanog i smanjenog rada štitnjače ali i pri drugim poremećajima te kao snažno antibakterijsko sredstvo širokog spektra djelovanja.

Nutritivno siromašna hrana 

Hrana koju danas konzumiramo sve je češće lišena vrijednih nutritivnih sastojaka i to zbog velikog globalnog zagađenja tla, zraka i vode kao i zbog pretjeranog korištenja pesticida i herbicida pri proizvodnji. Rafiniranje i druge vrste prerade hrane dodatno je osiromašuju te zbog utjecaja zagađenja iz okoliša i svakodnevnog stresa kojem smo izloženi, često dolazi do dolazi gubitka ravnoteže i bolesti. Nedostatak joda jedan je od tipičnih pokazatelja takvog trenda današnjice.

Simptomi nedostatka joda

Najčešći simptomi nedostatka joda uključuju grčeve u mišićima, iscrpljenost, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, smanjene kognitivne funkcije, konstipaciju, depresiju, umor, te suhu kožu i lomljive nokte. Ovi simptomi mogu biti pokazatelji narušenog zdravlja štitne žlijezde. Osim povećanog rizika za rak dojke kod žena kojima manjka joda, postoji uvjerljivi dokazi da manjak joda povećava rizik od raka štitne žlijezde.

Jod je važan u svim fazama života. Primjerice fetalni nedostatak joda uzrokovan je nedostatkom joda u majke, pa je izuzetno važno da majka nema deficit joda jer kongenitalna hipotireoza može dovesti do razvoja kretenizma i ostalih mentalnih retardacija.  

Jod je neophodan i za normalan razvoj mozga dojenčadi i djece. Čak ako kongenitalna hipotireoza nije bila prisutna, nedostatak joda tijekom djetinjstva može uzrokovati nedovoljan razvoj mozga, a time i oslabljen intelektualni razvoj. Kod odraslih, hipotireoza i gušavost, mogu dovesti do smanjenih mentalnih funkcija.

Ostali simptomi hipotireoze su umor, sklonost debljanju, netolerancija na hladnoću i zatvor kao i za ukupno funkcioniranje cijelog organizma, a to uključuje: dišni sustav, krvožilni sustav, nepravilne otkucaje srca i oslabljeni rad srca, mozak, kretanje, spavanje, te rad ostalih žlijezda poput spolnih žlijezda.

Važnost joda za zdravlje

U vremenu kada smo izloženi utjecaju stresa te toksičnim tvarima iz hrane i okoliša, iznimno je bitno uključiti jod u svakodnevnu prehranu zbog značajnog utjecaja koji ima na ukupno zdravlje organizma.

Sukladno aktualnoj statistici Svjetske zdravstvene organizacije, više od tri milijarde ljudi u svijetu pati od nedostatka joda ali i nedostatka selena, vitamina A i željeza čiji nedostatak dodatno može pogoršati učinke nedostatka joda.

Jod je neophodan za sintezu hormona štitnjače, ali o selenu ovisni enzimi (dejodinaze) su potrebni za konverziju tiroksina (T4) u biološki aktivan hormon. Kod suplementacije je zbog toga bitan sinergijski pristup. Jod igra važnu ulogu u prevenciji bolesti kao što je rak štitnjače uzrokovan radioaktivnim zračenjem. Nakon nuklearnih nesreća, u okoliš se može otpustiti i radioaktivan jod, a nakupljanje radioaktivnog joda u štitnjači povećava rizik od razvoja raka štitnjače, posebno u djece. Zato se smatra da je u slučaju takvih nesreća bitna suplementacija kalij jodidom u farmakološkim dozama (50-100 mg za odrasle). Liječenje jodom djelotvorno je kod tretiranja fibrocistične bolesti dojke. Pretpostavlja se da je navedeno djelovanje joda neovisno o funkciji štitnjače, već da jod inhbira razvoj raka preko djelovanja na metabolizam estrogena.

Preporuke za dodatnu suplementaciju jodom

EFSAEuropean Food Safety Authority, Europska agencija za sigurnost hrane, odobrila je slijedeće zdravstvene tvrdnje za jod koji doprinosi:

•        normalnoj proizvodnji hormona i normalnoj funkciji štitnjače

•        normalnom funkcioniranju živčanog sustava

•        normalnoj kognitivnoj funkciji

•        normalnom metabolizmu stvaranja energije

•        održavanju normalne kože

Ukoliko je utvrđen jodni deficit, savjetuje se suplementacija. U jednoj kapi Kernnel premium  joda, sadržano je 75 mcg joda. Doziranje joda mora biti pažljivo propisano te treba u obzir uzeti i interakciju s lijekovima ali i voditi računa o prisutnosti drugih nutrijenata u organizmu kao što su: selen, vitamin A i željezo.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)