Saznajte zanimljive savjete i trikove za fermentaciju kod kuće.
Fermentirani proizvodi jedan su od najboljih izvora probiotika, enzima i dobrih bakterija pa nam pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, kod detoksikacije, jačaju imunitet, pomažu u borbi protiv alergija.
Ovako zdrav prirodni proizvod isplati se naučiti spravljati kod kuće. Sama fermentacija ne zahtjeva nikakvu posebnu opremu, jednostavna je, pristupačna, a može biti i zabavna. Maja Kefeček, učiteljica prirodne kuhinje i autorica nekoliko kuharica u svojoj najnovijoj kuharici Fermentirano, uz sjajne recepte za razna fermentirana jela potanko objašnjava i sam postupak.
Povrće možemo fermentirati samo sa soli, a možemo dodati ocat ili limunov sok. Fermentacija je najbolja kada koristite samo sol, bez dodataka, i kada koristite što kvalitetniju vodu. Za dulje čuvanje prirodno ukiseljeno povrće treba pasterizirati.
Kad se povrće ukiseli stavite ga u staklenke s metalnim poklopcima, zalijte vlastitim rasolom ili prokuhajte 1-postotnom otopinom soli. Dobro zatvorite i spustite u lonac hladne vode. Na dno lonca ispod staklenke možete staviti platneni podložak. Voda mora prekriti staklenke. Uključite srednju jačinu vatre i postupno zagrijavajte do 70 stupnjeva. Na toj temperaturi ostavite tridesetak minuta i pustite da se ohladi. Ohlađene staklenke spremite na tamno i hladno mjesto. Nakon otvaranja staklenku čuvajte ih u hladnjaku.
Saznajte sve o fermentaciji kod kuće iz nove Planetopijine kuharice Fermentirano, autorice Maje Kefeček.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar