5 razloga zašto fermentirati kod kuće

Fermentirani proizvodi jedan su od najboljih izvora probiotika, enzima i dobrih bakterija pa nam pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, kod detoksikacije, jačaju imunitet, pomažu u borbi protiv alergija.

Ovako zdrav prirodni proizvod isplati se naučiti spravljati kod kuće. Sama fermentacija ne zahtjeva nikakvu posebnu opremu, jednostavna je, pristupačna, a može biti i zabavna. Maja Kefeček, učiteljica prirodne kuhinje i autorica nekoliko kuharica u svojoj najnovijoj kuharici Fermentirano, uz sjajne recepte za razna fermentirana jela potanko objašnjava i sam postupak.

5 razloga zašto fermentirati kod kuće

  1. Kupovni fermentirani proizvodi često sadrže sastojke koje ne želimo: šećer, arome, aditive, alkoholni ocat.
  2. Konvencionalni proizvodi često nisu fermentirani u ljekovitom smislu, nego samo ukiseljeni u octu.
  3. Fermentacijom u kućnoj radinost u potpunosti možemo kontrolirat kvalitetu namirnica te izbor začina i povrća potpuno prilagoditi svome ukusu i zdravstvenim potrebama.
  4. Priprema za fermentaciju zahtijeva vrlo malo vremena, a sam proces fermentacije odvija se sam od sebe i ostavlja vam vremena za uživanje u drugim stvarima!
  5. Napitci poput rejuvelaca, kombuche i vodenog ili kokosovog kefira, vrlo su jednostavni za održavanje, a vaše će tijelo biti zahvalno ako ćete pri ruci uvijek imati zdravi napitak – baš kakav volite

Kako fermentirati hranu?

Povrće možemo fermentirati samo sa soli, a možemo dodati ocat ili limunov sok. Fermentacija je najbolja kada koristite samo sol, bez dodataka, i kada koristite što kvalitetniju vodu. Za dulje čuvanje prirodno ukiseljeno povrće treba pasterizirati.

Kako pasterizirati povrće

Kad se povrće ukiseli stavite ga u staklenke s metalnim poklopcima, zalijte vlastitim rasolom ili prokuhajte 1-postotnom otopinom soli. Dobro zatvorite i spustite u lonac hladne vode. Na dno lonca ispod staklenke možete staviti platneni podložak. Voda mora prekriti staklenke. Uključite srednju jačinu vatre i postupno zagrijavajte do 70 stupnjeva. Na toj temperaturi ostavite tridesetak minuta i pustite da se ohladi. Ohlađene staklenke spremite na tamno i hladno mjesto. Nakon otvaranja staklenku čuvajte ih u hladnjaku.

Saznajte sve o fermentaciji kod kuće iz nove Planetopijine kuharice Fermentirano, autorice Maje Kefeček.