Kako napraviti savršen prirodni sladoled

Osnova recepta za prirodni, sirovi sladoled uvijek je ista: smrznute banane. Najbolje da se opskrbite zrelim bananama, narežete ih na kolutiće i rasporedite u vrećice po dva komada u zamrzivač. Zobeno vrhnje dat će sladoledu dodatno kremastu teksturu ali ne zaboravite ga držati u hladnjaku jer će jedino tako biti bogate guste teksture. Naime, na sobnoj temperaturi zobeno vrhnje postaje tekuće i rijetko.

Ne zaboravite da ovakve sladolede morate konzumirati odmah jer se vrlo brzo tope, no vjerujem da to neće biti problem. :) Kada svladate osnove spravljanja sirovog sladoleda, moći ćete ih fakat napraviti u 100 načina jer su mogućnosti za kreiranje zdravih i zanimljivih varijanti beskonačne.

Pripremite multipraktik ili blender. Prije ubacivanja smrznutih banana u blender ostavite ih nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Ubacite i ostale sastojke u blender, rasporedite u čašice, ukrasite po želji i uživajte!

I još nešto - dodajte žlicu maslaca od badema ili lješnjaka za posebne „okusne efekte“ i veću hranjivost. Ovaj trik je super za klince koji nisu baš revni jelci i koje često naganjamo sa žlicom zdrave papice po stanu… Uvjerljivo najukusniji je maslac od lješnjaka. :)  Ne zaboravite na dodavanje orašida i znajte da indijski oraščići daju najfiniju, svilenkastu strukturu i imaju neutralan okus. Od drugih dodataka podsjećam na kokosovo brašno, sjemenke konoplje, prah aronije ili acai, cimet i naravno različito bobičasto voće. Možda čak i chilli prah u nekoj kombinaciji…
Ako ste on the road ili u žurbi, svratite u bio&bio i probajte sirove sladolede s kokosom, acai bobicama i murvom ili onaj s kokosom, acerola i goji bobicama. Malo jesu skuplji ali nevjerojatan sastav i certifikati opravdavaju ovakav ulog. 

Vrući sladoled s đumbirom i kakaom :)
2 smrznute banane
3 žlice hladnog zobenog vrhnja
Naribani svježi đumbir ili prah đumbira
2 žlice kakao praha

Zeleni sladoled s mentom i spirulinom
2 smrznute banane
3 žlice hladnog zobenog vrhnja
1 žlica praha spiruline
Prstohvat svježih listića mente

Anti PMS sladoled s macom i kakaom ;)
2 smrznute banane
3 žlice hladnog zobenog vrhnja
1 žlica maca praha
Prstohvat praha bourbon vanilije
2 žlice kakao praha
1 žlica maslaca od lješnjaka 

U slast!