Kategorije
Irina Zafranović

Kako je nastala prva 100% eko čokolada u svijetu

Ovo je priča o vjerojatno najboljoj ideji u posljednjih 27 godina i najukusnijoj organskoj čokoladi koja nas usrećuje i dan danas.

Kako je nastala prva organska čokolada u svijetu
Datum objave: 02.12.2016

Ovo je priča o vjerojatno najboljoj ideji u posljednjih 27 godina i najukusnijoj organskoj čokoladi koja nas usrećuje i dan danas.

Njemačka obitelj koja je osnovala tvrtku Rapunzel, koja se smatra pionirom organske proizvodnje u svijetu, došla je na ideju da proizvedu potpuno organsku čokoladu koja tada još nije postojala na svjetskom tržištu. Pred njima je bio velik izazov provedbe.

Uz malo sreće do savršenih sastojaka

Suočili su se s izazovom pronalaska savršenih organskih sastojaka. Čokolada se sastoji od kakao zrna (kakao mase i kakao maslaca), šećera, mlijeka, lješnjaka i vanilije. Tada su već imali organske lješnjake i mlijeko, no glavne sastojke čokolade, organski kakao i šećer, tek je trebalo otkriti. Niz sretnih okolnosti doveo ih je do proizvođača ekološkog cjelovitog šećera iz šećerne trske iz Bolivije i tako su otkrili rapadura šećer!

Pošteno i organsko idu rukom pod ruku

U Boliviji su također započeli suradnju s proizvođačem organskog kakaovca. Tvrtka Rapunzel je tada razvila svoj HAND IN HAND program koji je kooperantima jamčio otkup sirovina i fair-trade načela suradnje. Ekipa iz Rapunzela smatra da su fair-trade i organska proizvodnja neodvojivo vezani jer takav sustav poslovanja aktivno doprinosi održivom i poštenijem svijetu. Još jedna super zamisao iz Rapunzela. :)

Ovako priča ide dalje: u Švicarskoj su pronašli partnera koji je bio voljan proizvesti organsku čokoladu švicarske kvalitete. Tada su se pojavili veliki izazovi od kojih je najveći bio: kako u procesu proizvodnje "pripitomiti" različite teksture rapadura šećera koje su, u komparaciji s teksturom bijelog šećera, bile potpuno nepredvidive!

No svladali su i tu prepreku i stvorena je prva organska čokolada u svijetu u čijem savršenom okusu uživamo i danas.

Zašto volimo čokoladu

Tajna je u kakao zrnu koji sadrži magnezij i aminokiselinu triptofan koja utječe na podizanje razine serotonina. Ili jednostavno: djeluje opuštajuće i čini nas sretnijima! :)

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel