Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Ivana Lazić

Kako se riješiti neugodnog mirisa komposta

Vrtlari(ce) se često susreću s problemom neugodnih mirisa prilikom kompostiranja. Izbjegnite ih uz pomoć praktičnih rješenja koje predlažemo.

Kako se riješiti neugodnog mirisa komposta
Datum objave: 07.08.2013

Jedan od najčešćih problema pri kompostiranju u ljetnom periodu, predstavlja neugodan miris koji se širi iz organske mase u raspadanju. Visoke temperature pogoduju razvoju i širenju neugodnog mirisa, no male korekcije u tretiranju omogućit će razvoj i zriobu zdravog i iskoristivog komposta, a vaše biljke bit će nahranjene i zdrave.

Vodite se načelom: kompost koji pravilno zrije ne zaudara
Miris zdravog komposta ugodan je i blago kiselkast, a sam kompost je blago topao u rukama, lako se mrvi ali nije presuh niti prevlažan. Pojava bilo kakvog neugodnog mirisa, simptom je pogrešnog manipuliranja kompostom.

Pazite na dostupnost kisika
Neugodan miris najčešće nastaje uslijed manjka kisika zbog zbijenosti mase u komposteru. Kvalitetno usitnjeni materijal dekomponira se brže od krupnijeg, no ako je pretjerano zbijen, pogotovo u kombinaciji sa pojačanom vlagom u masi, dolazi do nepoželjnog truljenja.

Rješenje: lopatom redovito prebacujte masu u kompostu. Prozračite kompost i izbjegavajte zbijati ga.

Previše vlage ne djeluje dobro
Anaerobne uvjete stvara i višak vlage. Kompost je dobro održavati vlažnim i povremeno zalijevati ga u toplim sušnim mjesecima da bi se održala razina bakterijske aktivnosti, ali višak vode onemogućuje prohodnost kisika. Testirajte svoj kompost - zagrabite masu šakom i stisnite ju. Ako se iz nje uspijeva iscijediti tekućina, prevlažan je, a proces kompostiranja posljedično se ne može odvijati pravilno.

Rješenje: raširite kompost na travu, prosušite ga i vratite nazad ili makar u komposteru napravite bušilicom rupe koje će omogućiti drenažu. Ako je komposter prijenosan i smješten u hladu, izložite ga suncu dok se ne osuši. Preselite ga na par dana iz sjene na sunčevu svjetlost.

Omogućite dovod kisika
Poklapanje ili potpuno zatvaranje kompostera jest još jedan od anaerobnih krivaca, klasična početnička greška. Situacija se dodatno komplicira kada se neugodni miris razvije - poželjet ćete što bolje zatvoriti komposter da biste spriječili širenje neugodnog mirisa, no rješenje leži upravo u suprotnom pristupu - otvorite komposter i dajte pristup kisiku.

Rješenje: podignite poklopac, napravite dodatne rupe jer zraka mora biti.

Pazite na pravilne omjere
Uslijed lošeg omjera biljaka bogatih dušikom i onih bogatih ugljikom također dolazi do razvijanja neugodnog mirisa. Nije jednako kompostirati svježu „zelenjavu“ bogatu vodom, trule i načete plodove povrća i suho lišće. Dekompozicija biljaka s povećanom količinom vode i dušika, pojačava neugodan miris.

Rješenje: umiješajte suho lišće, usitnjene grane voća, sijeno ili slamu u omjeru 3 dijela suhoga i 1 dio zelenoga i/ili materijala od plodova.
 


 

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)